bLaCk0uT

Michal Jozífek
327

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Praha, Hlavní město Praha, Česká republika



    Lucifer
    Lucifer (2016)
    8
    Hodně milé překvapení. Tak moc vtipné jsem to vážně nečekala. A Tom Ellis si to neskutečně dává. Uvidíme, jak se to příští rok rozjede. Pilot - 90% Bylo to sice trochu jako na houpačce a jistou dobu jsem se vážně obávala, že seriál sklouzne k tuctové a nezajímavé komediální krimi. Naštěstí poslední díly dojem značně vylepšily a tvůrci ukázali, že když zahrají na temnější notu, dokáže být Lucifer neuvěřitelně zábavný. Tak doufám, že ve druhé sérii se už nebudou opakovat ty zbytečné propady a pojede se hezky od začátku do konce na plný pecky. 1. série - 80% Druhá řada byla opět příjemná podívaná, ve které by stálo za to ubrat na krimi zápletkách, ale jinak spokojenost. 2. série - 80% Třetí řada Lucifera se nese ve stylu předchozích sérií. Jde o zábavnou krimi komedii, které by rozhodně prospělo, kdyby se méně zaměřovala na často nezajímavé krimi zápletky a více se věnovala čistě postavám i nadpřirozenu. Po konci na Foxu se snad dočkáme trochu výživnějšího děje v další sérii, která už poběží na Netflixu. Lucifer by si temnější háv rozhodně zasloužil, a pokud se toho v jeho novém domově podaří dosáhnout, může být nakonec ukončení Foxem ta nejlepší věc, která neposedného ďáblíka potkala. 3. série - 70%
    Šarlatán
    Šarlatán (2020)
    8
    Z příběhu lze vyčíst, že jde o čisté bláznovství. Kejkle. Nedá se to snad ani nazvat jinak než šarlatánství. A nebo třeba ne. Přijde mi v celku vtipné, že české filmy, aby za něco stály, tak je k nám musí přijet točit polská režisérka. Však vystudovaná na české FAMU. Obecně vzato samozřejmě máme dobré tvůrce, ale zároveň je vtipné, jak někdo z Polska nám musí přijet ukázat, jak to jde udělat. Scénář je jednoduchý. Je jednoduše skvělý. Nádherně se sžijete s postavami, pro které máte pochopení i výhrady. A navíc se nádherně kombinuje minulost s přítomností. Trochu risk, který ale v podání Epsteina a Holland vyšel. A ano, Epstein je na poli vážných věcí mistr a spolu na druhé straně s Kolečkem tvoří naději pro české filmy a televizi. Kamera se nebojí přecházet mezi obrazy také lehce experimentálně, ale stále přirozeně a inovativně. K tomu všemu nenápadná, však děsivá, silná a velmi specifická hudba. A co už. Je od Poláka no. Který je vytvořil geniálně. O přirozených a velmi autentických hereckých výkonech se nedá bavit. Tam snad není pochyb na žádné pozici. K tomu všemu velmi příjemně překvapující Juraj Loj na svém maximu. Film je dost zajímavý tím, že si mě získával postupně. Mnohdy jednoduše vím už od první čtvrtiny, že mě film bude bavit a zajímat instantně. Zde to šlo pomalými kroky, které ale postupně eskalovaly do bodu bezdechého zírání a bušení srdce v otaznících jak to bude dál. Totální vtáhnutí do děje, světa, fabule, příběhu, všeho. K tomu zajímavá podprahovost s holuby a světlem. Kdo ví, ten ví. Geniální. Zároveň hezké malé dělání si prdel z komunismu. Někdy možná moc servírování informací, které se dá jasně odhadnout a podobně. Ale opravdu v minimální míře. Dobře sladěné, jasné, srozumitelné, příjemné, skvělé. S mrazivým koncem. S napínavých bušením srdce a bez dechu.
    X-Men
    X-Men (2000)
    8
    Pokud tenhle materiál opravdu dopomůže k potrestání třeba jediného zúčastněného individua, tak si troufnu tvrdit, že už "jen v tom" má tenhle dokument hodnotu sám o sobě. Celkově zaujmou silné production values a nápaditě dávkovaný humor (víte, jak se říká, že psi vycítí dokonale povahu člověka?), díky čemuž se v tom všem ostatním hnusu úplně neutopíte. S celkovým vyzněním a závěrečnou přímou konfrontací se samotným predátorem je to už ale složitější. V jednu chvíli mi přišlo, jako by Klusákovi došly argumenty a prostě nevěděl, jak má tváří v tvář tomu "reálnému zlu" (které celou dobu dokumentoval) reagovat. Diskuzi to ale určitě rozdmýchá a pár dětí se bude (snad) na internetu chovat o něco ostražitěji. Zaplaťpánbůh.
    Černobyl
    Černobyl (2019)
    9.5
    Faktickou přesnost hodnotit není třeba, neboť se toho stejně z prvního dílu moc nedozvíte. Každopádně celkové zpracování hodnotím jak skvělé drama, vystihující mlžení na všech úrovních, ignoranci zodpovědných osob atd. ve skvělé atmosféře. Od Černobylské havárie uplynula spousta let a tak byl první díl spíše smutný a deprimující, než pobuřující, jak by se dal pojmout vzhledem k tomu, že to není fikce, a jak vážná věc to byla.
    Bez jištění na El Capitan
    Bez jištění na El Capitan (2018)
    9.5
    Nedovedu si absolutně představit, jaké to muselo být ho při tom výkonu natáčet, být poblíž a vůbec ho jen sledovat. Samotné lezení je pak z jiného světa, které není hodno téměř nikomu, aby ho soudil a hodnotil. Jsem upřímně velmi rád, že dokument není zbytečně natažený na délku přesahující 2+ hodin. Ubíhá velmi rychle a s přibývajícími nervy čas skoro letí. Možná bych ubral určité pasáže, především s jeho přítelkyní a více se zaměřil na technickou stránku lezení, přípravy a samotného natáčení, které muselo být extrémně náročné.

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci