Profilový obrázek

baj

102

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Česká republika



    Jurský park 3
    Jurský park 3 (2001)
    6
    urský park 3 není špatný. Je samozřejmě horší než přelomová jednička i než dvojka, ale napětí je pořád slušné a scény s dinosaury jsou fajn. Děj není nijak úchvatný, ale o to zas tak úplně u této série nejde. Hlavní je ohromit digitálními efekty a dobrodružnými scénami, které dokáží dostatečně zaujmout, a proto se na nějaký ten děj zapomíná.
    Ztracený svět: Jurský park
    Ztracený svět: Jurský park (1997)
    6.5
    Dvojka postrádá příjemné budování napětí i dobrodružství z jedničky...dinosaury se tu tedy očividně plýtvá (býložravci v první půlce), T-Rex je tu až příliš glorifikován (závěr), Raptoři si načetli od minula víc knížek a aby toho nebylo málo, ke skupince výzkumného týmu se musela vytvořit opozice v podobě nemilosrdných lovců. Co nám z toho vyleze? Zkratkovitost, logické díry, tlačení na pilu. Neříkám, že scéna s přívěsem nebo s Raptory nemají dynamiku a napětí, ale s boží jedničkou se tenhle odvar nedá srovnávat.
    Jurský park
    Jurský park (1993)
    8.5
    Jurský park byl nejpůsobivější kino zážitek mého dětství, avšak i po letech jsem se přesvedčil, že wow efekt tohoto velkolepého díla nezná expirační lhůtu. Hned první záběry jsou příslibem něčeho hrozivého, na to jsme přeneseni do omamného světa dávné přírody, takže ani úvod netrpí o nic menší působivostí než následné, pečlivé budování atmosféry a napětí dosahujícího vrcholu thrillerového žánru. Krom perfektní technické stránky a špičkové režie je však třeba zmínit, že i samotný přístup k příběhu je originální a poměrně sofistikovaný (film má originální záporáky a snaží se korespondovat se současnými trendy vědy).
    Iron Man 2
    Iron Man 2 (2010)
    10
    Iron Man 2 v podstatě zdárně rozvíjí to, co jednička započala. Nic víc snad od toho nikdo ani čekat nemohl a tento sequel je svou kvalitou dost podobný tomu u Transformers (leč tam jsem se dočkal většího zklamání než v případě IM2). Vtípky, hlášky a osobitý - stále přijatelný a místy i dost zábavný Starkův sarkasmus + trocha té akce, to vše se od prvního dílu příliš nezměnilo. Jiný je akorát hlavní padouch a většina mi asi dá za pravdu, když řeknu, že změna je to k lepšímu. Mickey Rourke (Ivan Vanko aka Whiplash) si všechny opět vodí a to i mimo ring. Jako bonus tu navíc máme pěkného vládního slizouna v podobě Garryho Shandlinga (senátor Stern) a dále zbrojícího amerického molocha, kterého zastupuje Sam Rockwell (Justin Hammer), jenž mi svým chováním i vzhledem připomněl Miguela Ferrera (Bob Morton) z filmu RoboCop. Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) mě opět potěšila, i když bych jí dal ještě více prostoru, zato Scarlett Johansson (Natalie Rushman / Natasha Romanoff) mi připadala postava dost zbytečná a navíc působí jako překombinovaný ninja. Ať už si divák přál, aby IM2 měl více akce, vtipu, sexu, zbraní, nepřátel, výbuchů, kvalitnějších dialogů, zajímavějších postav nebo lepší vizuální provedení, to vše se sice nestalo, ale důležitou vlastností je, že vás film nenudí a to je to, co se počítá.
    Iron Man
    Iron Man (2008)
    10
    Zábavné a pěkné. Iron man už od prvního nápadu nemohl být na zfilmování zrovna jednoduchý. Samotný Tony Stark, hlavní a stěžejní postava, musel být naprosto přesně vystižen a to se povedlo na 200%. Robert Downey Jr. dokazuje, že vždy byl skvělým hercem, ale potřeboval roli, která by ho vystřelila do Hollywoodské TOP třídy. Tu teď našel a pochybuji, že se jí bude chtít vzdát, protože Tony Stark je mnohovrstvá postava, které nebude stačit jedne film, doufejme ani trilogie. od prvního vtipu, prvního pohledu až po závěrečnou (geniální) tiskovou konferenci je RObert Downey Jr. klenotem celého filmu a tím pravým Iron manem. Marvel si nemohl přát lepší první film, než Iron mana plného efektních scén, částečně i akce a skvělých postav obsazených výbornými herci.

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci