Hencen

Komentáře 14

Od nejnovějších
  1. Mlčení
    Mlčení (2016)
    6.5
    Netradiční snímek s prakticky žádnou hudbou, trochou syrového mučení a spoustou náboženských otázek. Je až s podivem kolik toho lidé dokázali pro svou víru obětovat. Pomalé filmy mi nevadí, ale tady se to vleklo pořádně, což společně s dvouhodinovou stopáží skousnou jen opravdu zarytí fajnšmekři. Já mezi nimi bohužel nejsem.
  2. Dannyho parťáci
    Dannyho parťáci (2001)
    8.5
    Plejáda skvělých hereckých ikon, mezi nimiž ční Cloony s Pittem, se v rytmu chytlavého hudebního podkresu vydává vybílit kasíno. Dannyho parťáci ani po letech neztratili nic ze své svěžesti a společně s chytrým matením diváka předvádí naprosto vybroušenou podívanou.
  3. Lion
    Lion (2016)
    6.5
    Silný úvod filmu, jenž nás seznamuje s těžkými životními podmínkami, které panovaly a vlastně stále panují v Indii. Snímky inspirované skutečnými událostmi, v nichž se převážně hraje na divákovo srdce jsou každoročně žhavým kandidátem na Oscara a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Sarooovo dětství je zpracováno opravdu dobře, a přestože nejsem na pomalé jímavé záležitosti, Lion se mi překvapivě trefil do chuti. Druhá polovina ale sklouzla do předvídatelných kolejí a pátrání po rodině pomocí "supermoderních technologií" spíše jen unavovalo.
  4. Doctor Strange
    Doctor Strange (2016)
    7.5
    Trošku jinak pojatý blockbuster od Marvelu, který žene kupředu úchvatný počátkovský vizuál a také charismatický Cumberbatch. Z trailerů jsem však čekal, že výsledek bude prostě lepší. Příběhově nijak nenadchne a ani záporák v podání Madse Mikkeslena ničím nevyčnívá.
  5. Auta 3
    Auta 3 (2017)
    5.5
    Na jedničku vzpomínám rád. Neotřelý nápad, výborná animace a spousta vtipných momentů, které se natrvalo vryly do paměti. Dvojka pak prakticky udělala to samé, jen s tím rozdílem, že už to prostě nebylo ono. U třetího pokračování jsem s prvním teaserem čekal malinký odklon, ovšem přemýšlet o nějakém dramatickém tónu u snímku pro děti nejspíš nemělo cenu. Opět se tak ocitáme na závodišti s McQueenem, který však pomalu dosluhuje a nové, nastupující generaci přestává stíhat. A podobné pocity jsem zažíval i při sledování filmu. Prostě to už nemá šťávu, vtipům dochází dech a závěrečný závod? No, takovou slátaninu jsem dost dlouho neviděl.
  6. Rozpolcený
    Rozpolcený (2016)
    8.5
    Atmosferický snímek, v němž si prakticky celý film ukradl pro sebe McAvoy, jenž ztvárňuje postavu skrývající plno rozdílných osobností. Nesmím však zapomenout zmínit ani až překvapivě dobrý výkon mladičké Taylor-Joy, která se s rolí zamlklé a spíše introvertní středoškolačky popasovala více než dobře. Možná mě malinko zklamal závěr, který lehce odbočil a přidal do hry trošku toho nadpřirozena, to se však v případě tvorby Shyamalana dalo více méně očekávat.
  7. Duna
    Duna (1984)
    5.5
    Dunu Franka Herberta jsem přečetl poměrně nedávno, a tak jsem na vlně euforie, předtím, než se vrhnu na další díl, chtěl zhlédnout i filmové zpracování. To však neuvěřitelně zestárlo a trikové přehlídky v čele s energetickým štítem pak působí spíše komicky. Nemůžu říct, že by šlo o kdovíjakou katastrofu, fanoušci Lynche si určitě přijdou na své, ale tato velkolepá kniha by si zasloužila důstojnější film, uvidíme co na to Villeneuve v roce 2019.
  8. Ďáblův advokát
    Ďáblův advokát (1997)
    9.5
    Pokud bych měl jmenovat nejlepší role Keanu Reevese, určitě bych vedle drsného Johna Wicka a ikonického Nea zařadil právníka Kevina Lomaxe. Přesto si prakticky celý film pro sebe uzmul charismatický Al Pacino, jenž svým neuvěřitelným hereckým výkonem nechává diváka hltat každou scénu. Rovněž ve vedlejší roli hrající mladičká Charlize Theron ztvárnila osobu mladé manželky bohatého právníka opravdu skvěle. Zvláště její přerod z vtipkující krásné ženy do naprosté trosky je opravdu něco.
  9. Čarovný les
    Čarovný les (2014)
    3
    Těžko říct, čeho chtěli autoři tohoto filmu docílit, ale jestli se snažili o co největší bordel, tak ten se jim povedl dokonale. Sebrat pohádkové bytosti a naházet je do jednoho snímku občas nemusí být špatná myšlenka, viz Shrek, nicméně v tomto případě tomu tak ani v nejmenším není. Neuvěřitelně četná muzikálová čísla pak začnou pěkně otravovat a byť se sem tam mihnou lehké náznaky dobrého nápadu, nelze se ubránit dojmu, že se tvůrcům projekt rozsypal pod rukama. Jak jinak si vysvětlit situaci, kdy se zdá, že je vše vyřešeno a mohly by bez problému naběhnout titulky, jenže omyl. Následuje třiceti minutová sekvence, která film dočista pohřbí a šoupne do hlubokého podprůměru.
  10. Ztracené město Z
    Ztracené město Z (2016)
    8
    Pomalá, rozvážná, avšak v žádném případě nudná podívaná. Těžko hledat nějakou novodobou podobnou alternativu, ke které by se dalo Ztracené město Z připodobnit. Troška vtipu, špetka napětí a 140 minut, v nichž se stráví čas prolézáním nezmapovaného světa a hledáním bájné civilizace. Možná to bude jedinečností nebo prostě faktem, že se dnes takové snímky nedělají, ale ve výsledku jsem byl nadmíru spokojen.
  11. Kong: Ostrov lebek
    Kong: Ostrov lebek (2017)
    9
    Už od trailerů a samotného úvodu filmu je zcela zřejmé, že se nová adaptace King Konga nebude brát extra vážně, spíše vůbec. Humornou linku skvělým způsobem táhne John C. Reilly, který je naprosto úžasný a druhá polovina filmu stojí prakticky z poloviny na něm. Tu druhou si samozřejmě ukrajuje samotný opičí vládce ostrova, který od minula (2005), malinko povyrostl a hlavně získal nějaký ten detail navíc. Ono celkově všechno vypadá absolutně perfektně, zvláště když se do záběru dostanou společně zapadající slunce, letící helikoptéry a pěkně naštvaný Kong k tomu. Po audiovizuální stránce se tak filmu nedá vůbec nic vytknout. Škarohlídi nejspíš dvakrát nepochválí dialogy a zbytečné množství postav, z nichž většina nedostane moc prostoru, avšak jako zábava, při které člověk vypne a užívá si souboje obřích monster, funguje Kong na výbornou.
  12. Ben-Hur
    Ben-Hur (2016)
    6
    Jasně, že se od Bekmambetova nedala čekat pecka hodná kultovní klasice z konce padesátých let, i tak jsem ale zůstával v očekávání. Výsledek se pak nanštěstí jevil nemastně-neslaně a dlouhou dobu jsem nevěděl, co si o chování jednotlivých postav myslet. Zvláště úplný konec byl úplně mimo a celkový dojem nezachránil ani docela povedený závod vozatajů.
  13. Skála
    Skála (1996)
    8
    Hodnotit z pohledu současného diváka film více jak 20 let starý, je často dost těžké. V jednu chvíli se absurdnosti momentu nelze jinak než hlasitě smát, pak však přijdou pasáže, které současným akčním peckám (že jich tedy je) doslova vytírají zrak. Vychytralý Connery společně s na vrcholu hrajícím Cagem nezestárli ani o den a ukazují záda aktuální Bayově transformeří produkci.
  14. Sedm statečných
    Sedm statečných (2016)
    8
    Asi to bylo rozložením hvězd nebo kdovíčím ještě, ale novodobá verze Sedmi statečných se mi prostě líbila. Určitě na tom má velký podíl obsazení postav v čele s Denzelem Washingtonem, Chrisem Prattem a Ethanem Hawkem. To, že se tři čtvrtiny filmu skoro nic nedělo a mlít se to začalo až na konci mi vůbec nevadilo. Prostě jsem si vychutnával westernovou atmosféru (nejspíš jsem stále měl slinu z Bone Tomahawk) a tipoval si, kdo ze sedmi záměrně rozdílných hrdinů, to dotáhne nejdál.