Profilový obrázek

jirka-knobloch

Jirka Knobloch
379

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Praha, Hlavní město Praha, Česká republika



    Spider-Man: Homecoming
    Spider-Man: Homecoming (2017)
    8
    Jinny **** Nový představitel Spideyho nám už byl představený v Občanské válce, ale tentokrát nám jako postava krásně rozkvete. Peteru Parkerovi tentokrát musíte věřit jeho teenagerská dramata a nesmělost, které jsou podané velmi přirozeně a civilně. V podstatě civilní (v rámci komiksových filmů, samozřejmě :)) je jeho protivník, který je... taky celkem rovný chlap s pochopitelnou motivací? Když si dáte dohromady, že ho hraje bývalý Batman, který si sám ze sebe a z dalších komiksových hrdinů dělal legraci v Birdmanovi, opotí se vám mozkové závity. Příjemná je i role Tonyho Starka, který je coby miliardářský geniální playboy s životními zkušenostmi skvělým protějškem Petera Parkera. Skvělou volbou bylo i neopakovaní Spideyho originu a smrti strýčka Bena. Všech těch cameí a propojení na marvelovské univerzum si vážím o to víc, že film dělalo jiné studio - vidím v tom dnes tak vzácný promyšlený ohled na diváka a to, co už viděl a zná. Moje největší kritika patří poklonkování rasového zastoupení - je to hloupé, zbytečné, rušivé a nepravdivé ani s ohledem na strukturu americké populace.
    Temný rytíř
    Temný rytíř (2008)
    10
    Po druhom zhliadnutí dvíham hodnotenie na maximum - jednak preto, že je to skutočne o triedu lepšie ako (inak vynikajúci) BB, a hlavne kvôli epickému rozmachu a scenáristickej prepracovanosti, ktorá vyplytvala nápady a zápletky na tri filmy. Mnohé výhrady však zostávajú - kvôli šialenému tempu mnoho scén emocionálne nedoznie (Gordonovo zmŕtvychvstanie), najlepšia akčná scéna je uprostred filmu (hoci na druhý pokus som prišiel na chuť aj záveru so "sonarovým efektom"), toľkokrát oslavovaná hudba si vlastne vystačí s jedným motívom a Rachel/Maggie je chudiatko taká škaredá a nevýrazná, že na mňa osobne vôbec nefunguje scéna, ktorá má byť emocionálnym vyvrcholením filmu. Napriek všetkému ide o jeden z vrcholov komiksového žánru a obrovský kus špičkovej scenáristickej, režijnej a hereckej práce.
    Logan: Wolverine
    Logan: Wolverine (2017)
    9
    Excelentná záležitosť. Čítal som názory typu "super, ale sú tam aj slabé scény". Ja som teda žiadne slabé pasáže nezaregistroval, pre mňa je to film bez jediného falošného tónu. Nie je to taký ten "plný filmový zážitok", ktorý pobaví, ohúri, dojme a vypľuje vás z kina vyjúcich nadšením, skôr film, ktorý si prežijete s hrdinami, na konci ste možno aj trochu unavení, ale postupne vo vás tá cesta (do ktorej prirodzene zahrniete aj Wolverinove osudy z predošlých filmov) dozrieva a má veľmi dlhý dozvuk. Akčné scény sú intenzívne (úplne všetky), ale veľmi sa ma dotýkala aj tá starecká melanchólia, príbeh o ľuďoch, čo nie sú príbuzní, ale dokážu byť rodina aj celé to rámovanie komiksovou líniou, postapo ozvenami a samozrejme Jazdcom z neznáma (to je predloha filmu Shane, toho westernu, ktorý pozerajú v telke a neskôr citujú). Jackman si nemohol vysnívať dôstojnejšiu rozlúčku so svojou životnou úlohou.
    Star Trek: Do temnoty
    Star Trek: Do temnoty (2013)
    8.5
    Prakticky stejný případ, jako u jedničky. Na film jsem se opravdu těšil, trailery slibovaly neskutečnou podívanou a výsledek mě zklamal. Po skončení filmu jsem uvažoval o mírnějším hodnocení, a že bych to na těch 70 % nějak vytáhl, ale když jsem o filmu přemýšlel, tak jsem si uvědomil, jak je vše nevýrazné. Příběh je prakticky totožný s jedničkou (jeden příklad za všechny, pamatujete, jak v jedničce se Kirk náhodou dostane na palubu Enterprise i když tam nemá co dělat? Tak tady se asi na 10 minut musí vyrovnat s tím, že už není kapitánem, ale prakticky okamžitě se jím zase stane. Zkrátka tvoří se zde falešné napětí, které nefunguje i proto, že víme, že on tam prostě musí být) vše je opravdu předvídatelné (co která postava udělá) a jediný zvrat pro mě bylo odhalení identity Benedictovy postavy. Mimochodem Benedict podal skvělý výkon, ale myslím, že mu mohli dát více prostoru, přišlo mi, jako by se nevyužil plný potenciál jeho postavy. Vše ostatní na mě působilo moc genericky, a právě proto se začínám bát, že právě J. J. má na starosti nové Star Wars. Možná jsem jen nebyl v dobré náladě, možná na mě působilo i zklamání z toho, že 3D stálo za nic, každopádně dám tomuto filmu ještě jednu šanci, až vyjde na Blu-rayi, tak si jej seženu a mrknu na něj znovu. Přeci jen i ta jednička se mi líbila více napodruhé…
    Star Trek: Do neznáma
    Star Trek: Do neznáma (2016)
    8
    Beyond představuje to nejlepší z obou světů - světa The Original Series i nové série (Kelvin timeline). Princip a záměry Federace planet jsou tu zpochybňovány stejně tak jako Kirkova podstata a pozice ve Starfleet. Star Trek se vůbec poprvé stává opravdu Star Trekem, nikoli meziplanetárním road movie o bromance mezi Kirkem a Spockem a film dostává nový tón, přičemž zůstává věrným původní filosofii Geneho Roddenberryho. Jako fanynce J. J. Abramse mi tam jeho podpis rozhodně chybí, přesto přese všechno nemohu dát méně než 90%. (Advance screening at Buffalo Grove Theater, 21. 6. 2016; IMAX 3D) BradleyT: Ty "skořápky" skutečně neshořeli, protože proletěly atmosférou, možná by sis na to podruhé zajít mohl a tentokrát dávat pozor, co že se to na plátně vlatně děje

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci