Profilový obrázek

Wasper

Petr Vosátka

Komentáře 27

Od nejnovějších
  1. Zběsilost v srdci
    Zběsilost v srdci (1990)
    3
    Dobré byly hlášky (to je bohužel asi tak všechno), jinak prakticky o ničem. Některé scény strašně nudné (u TP jsou tyhle "mimo" scény fajn, jelikož je to seriál, ve filmu to na mě nefunguje). Plusem jsou docela dobré herecké výkony, ale pro mě trochu přehnané. Vlastně mi bylo úplně jedno, co se s hlavními hrdiny stane, tak mně byli nesympatičtí, vůbec mě nezajímalo pokračování děje. Naštěstí příchodem Dafoea to trochu ožilo. PS David je prostě úchyl jak v dobré, tak i negativním smyslu. ... for me it's a symbol of my individuality, and my belief in personal freedom.
  2. Mulholland Drive
    Mulholland Drive (2001)
    8
    První dvě hodiny si říkáte, jak takováhle nudná konina může být tak opěvovaným a kultovním dílem a pak z ničeho nic boom, co bylo včera jistotou dnes se otřásá v základech, posledních 25 minut vše naprosto obrátí vzhůru nohama, a máme zaděláno na jeden z nejvíce mysteriózních a těžce analyzovatelných snímků, obě protagonistky úžasné výkony. Samozřejmě klasicky úžasný Badalamenti. Jinak líbačka v posteli je pro mě zatím top lesbická filmová scéna. prostě #stayDavidÚchylLynch
  3. Mazací hlava
    Mazací hlava (1977)
    1
    Já mám rád magořiny, ale jsou skvělé magořiny a pak pro mě nudné a zbytečné magořiny. Tohle je pro mě magořina a to v negativním slova smyslu. Toto jde jaksi mimo mě. Jako je tam umění v podobě symboličnosti a surreality, to jo, ale je to tak trochu zbytečná pitomost, co si Lynch, podle mě, udělal tak trochu pro sebe. #stayDavidÚchylLynch
  4. Vyšší princip
    Vyšší princip (1960)
    9.5
    Pro mě je toto kandidát na nejlepší ČSR film vůbec. Takovouhle atmosféru jen tak někde jinde nezažiju. Skvělý herecký výkony. Zmizela patetičnost předchozích třicátých, čtyřicátých a padesátých let. Tohle je opravdový, po tomhle běhá mráz po zádech, při sledování tohoto všechno cítíte a víte, co se děje.
  5. Proč? 13x proto
    Proč? 13x proto (2017)
    9
    Neuvěřitelně hustá a napínavá atmosféra. Pro mě dobrý seriál se vyznačuje tím, že nemůžu vydržet při konci jednoho dílu čekání na začátek toho dalšího. Zásadním indikátorem kvality je u mě koukání na několik po sobě jdoucích epizod (ne-li všech) až do ranních hodin. A s tím jsem se zde setkal. I když některý herci ne-e, tak filmařská práce úžasná a téma samozřejmě to celé posouvá na jiná level.
  6. Škola základ života
    Škola základ života (1938)
    8
    Typicky patetický pro starý časy (hlavně žáci). Herci učitelé úžasní. Že by tam bylo nějak velký téma to zas ne, pouze téma kantorství. Spíše taková klasika.
  7. Poslední mohykán
    Poslední mohykán (1947)
    9
    Archetypální komedie. Marvanova one-man show. Must see. Je to vlastně všechno strašně jednoduché, ale bravůrně poskládané. Podobný film, který by dal takový prostor geniálnímu herci by nebyl na škodu i dnes, nicméně otázkou zůstává, zda by se našel takový herec, který by této příležitosti dokázal plnohodnotně využít. Zajímavým fenoménem je zakomponování tématu ochrany zvířat již v té době.
  8. Interview
    Interview (2014)
    Interview je zajímavý film. Humor, který je typický pro Rogena a Franca se zde střetává s vážným tématem. Některé vtipy jsou opravdu trefné a velice pobaví (úvodní scéna s Eminemem, souboj s tygrem), některé se už dostávají za hranici únosnosti (schování tajné zprávy do konečníku, ukusování prstů). Ale to je hold styl Setha Rogena a jeho kumpánů, balancují na hranici trapnosti a zábavného humoru, někdy se jim to povede více, někdy méně. V tomto případě se přikláním spíše k pozitivnímu výsledku. Film je sám o sobě důležitým a užitečným, díky jeho kritice korejského diktátora, ukázání světu, že všichni jsme lidé, každý máme své slabiny, každý je pouze člověk. A to je velice důležité.
  9. John Wick
    John Wick (2014)
    Pro mě osobně akční film roku spolu s Edge of Tomorrow. Styl jak Keanu Reeves likviduje své soky si zaslouží velké docenění. Geniální výběr Alfieho Allena do role nesympatického zbohatlého spratka, on na to ten xicht prostě má. Také se mi moc líbí role Williama Dafoea. Film je obecně celkem svižný a nenudí. Ovšem kostra děje je až moc velký klišé příběh o mstícím se zabijákovi ve výslužbě. Hned od začátku je jasné, že se John Wick dočká sladkého konce, na rozdíl od jeho nepřátel. Kvalita děje je pro mě velmi důležitým aspekte při hodnocení, normálně bych asi kvůli klišé story ohodnotil třemi hvězdičkami. Avšak na výsluní čtvrté hvězdy dopomáhá hudba Tylera Batese a Joela J. Richarda. Opravdu se divím, že jejich dílo není obsaženo v oscarové nominaci. Především mě zaujala píseň Killing Strangers od Marilyna Mansona, která do filmu opravdu velice dobře zapadá.
  10. Osm hrozných
    Osm hrozných (2015)
    8.5
    Film s dokonalou atmosférou mimo jiné díky skvělému zpracování a hudbě legendárního Ennio Morricone. Občas, jak se sluší u Tarantina, trochu přehnané, ale se zajímavými dílčími myšlenkami (př. otázka spravedlnosti). Na to, jak je film dlouhý, tak konec je nějaký rychlý...
  11. Room
    Room (2015)
    9
    Z těch, co byli nominování na Oscara bych sošku dal právě tady. Film těžící ze své knížní předlohy zobrazujcí originální téma nutící člověka k hlubšímu zamyšlení, se skvělým mladým nadějným hercem. Druhá polovina filmu ovšem zaostává za tou první.
  12. Kolonie
    Kolonie (2015)
    9
    Film se silným napětím a tempem, podbarvený skvělou hudbou, ztvárňující důležité téma, jenž bylo a nemělo být přehlíženo. Herci naprosto sedí do svých rolí. Akorát mohl být delší a propletenější děj, ovšem to by pak mohlo drhnout vypíchnuté napětí a tempo.
  13. Vzpomeň si
    Vzpomeň si (2015)
    9.5
    Thriller, který je opravdovým thrillerem, obsahující tedy silné napětí, vícero zvratů (včetně jednoho velkého), drsné téma a hlavně skvělého herce v hlavní roli. Přestože se některé postavy povedly méně, vše směřuje ke skvělé atmosféře.
  14. Dánská dívka
    Dánská dívka (2015)
    9.5
    Snímek s neobvykle zdařilými hereckými výkony, kdy u hlavní postavy bylo možné vnímat v průběhu filmu opravdu dvě odlišné osoby. Velice silné a tak i trochu aktuální téma transsexuality vznášející se v dnešním společenském diskurzu, vedle něhož stojí o nic menší téma - odcházení osoby, kterou milujeme, aby se stala osobou, kterou má být. Podbarvení dokonalou hudbou zajistil dnes již legendární Alexandre Desplat. To vše vytváří silnou a nezapomenutelnou atmosféru.
  15. Ex Machina
    Ex Machina (2015)
    9
    Film s dechberoucí atmosférou ztvárňující nejenom téma otázky nebezpečí pokroku ve směru technologie. Nadprůměrný výkon herců podkresluje geniálně napínavá hudba. Jediným negativem je táhlý začátek a celkem krátká metráž.
  16. Spotlight
    Spotlight (2015)
    8
    Film s velkým tématem nesoucí se na příjemné nijak nezvlněné lince, s nádherně jemnou hudbou od génie jménem Howard Shore, a s průměrnými hereckými výkony, ve kterých lehce vyčnívá Mark Ruffalo.
  17. Most špiónů
    Most špiónů (2015)
    8
    Skvěle zpracovaný film s úžasnou atmosférou s dobrými herci zobrazující zajímavé téma umění diplomacie, který je v jistých částech trochu předvídatelný a obsahuje lehký nádech typické Spielbergovy slaďárny, která nemusí být zákonitě negativní ani pozitivní.
  18. Sázka na nejistotu
    Sázka na nejistotu (2015)
    8.5
    Velice důležité téma z trochu jinačího pohledu, které je originálně a zábavně zpracované, s velice dobrými charismatickými herci. Atmosféra není špatná, zvuk není nijak oceněníhodný.
  19. Ztraceni v Mnichově
    Ztraceni v Mnichově (2015)
    9
    Film s velice originálním zpracováním, založený na mystifikaci ponoukající člověka nebo spíše celou společnost nad sebezamyšlením, s průměrným hereckým obsazením. Přestože může někoho nudit, pravděpodobně nejlepší český film roku.
  20. Chlapectví
    Chlapectví (2014)
    8
    12 let natáčení příběhu jednoho chlapce. Tento fakt sám o sobě stojí za docenění, které se mu mimochodem dostává. Tento projekt je určitě velmi výjimečným počinem. Je zajímavé sledovat, jak se postavy časem mění, dospívají, stárnou. Ovšem, co se týče děje jako samostatného hodnotícího kritéria, nejsem nijak zvlášť nadšen. Přestože filmová délka dosahuje bezmála tří hodin, dějové zvraty, náhlá nepředvídatelná rozhodnutí se nekonají. Je ale zajímavé, že i přesto mě film nenudil. Navíc musím vyzdvihnout roli druhé manžela, přednášejícího psychologie, alkoholika. V momentech, kdy byl na platně jsem byl nejvíce vtažen do děje. Za pozitivní zmínku stojí ještě moudré dialogy, jak otce Ethana Hawkea s dětmi, tak Masona s dalšími postavami.
  21. Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti
    Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016)
    7.5
    Jak napsal Slasher: ,,Marvel to dělá veskrze pro blbečky a pro děti, DC pro dospělý...". Nemusíme s tímto prohlášením úplně souhlasit, ovšem určitě je třeba se nad ním zamyslet. Ve filmech od Marvel se určitě vyskytuje větší počet vtipných hlášek či celých scén, které mohou mít jak pozitivní tak i negativní dopad. DC snímky naopak sázejí na vážnější tón a především temnější atmosféru. Samotný Batman v Superman odpovídá právě výše zmíněným atributům DC. Veze se na podobné atmosféře jako Man of Steel a Dark Knight. Kromě temnoty se zde objevuje i určitá rychlost tempa filmu, která je na celkem vysoké úrovni. Akce střídá akci, epický záběr střídá epický záběr, vše je velice silně podbarveno hudbou. Tak se dostáváme pravdepodobně k největšímu plusu celého filmu a to je právě zmíněná hudba. Spojení legendárního Hanze Zimmera s nadějným Junkie XL, který zajistil parádní soundtrack k Mad Max: Fury Road, se určitě vyplatila! Dalším světlým prvky byl výkon Jesse Eisenberga, jenž byl svým projevem takřka dokonalý, že by se vyrovnal Jokerovi Heatha Ledgera. Posledním pozitivem filmu byly jeho lehce upozaděná, která pro samotný děj nemusejí být tolik významná, jelikož nejsou u průměrného diváka vyžadovány, ale samostatně jsou velmi relevantními. Jedná se především o filozofické myšlenky, zda mocný může být dobrý, otázka držení kryptonu jako pojistka, také dilema Supermana ohledně pomoci lidem. Přehnaná vlna akcí a snaha o epičnost jsou jedním z negativ filmu, křečovité snažení divákovi poklesnout bradou někdy účinně působila, jindy zase nefungovala, a nenacházela svá uplatnění. Dalším velkým mínusem je určitě nepochopitelné chování postav. Motivace určitých aktérů k určitým činům je nám naprosto zahalena, i když nám jsou v některých scénách implicitně vysvětleny důvody jednání hlavních dvou charakterů, nestačí to. Poslední a zároveň největší pohroma filmu je, podle mě, Amy Adams a návazně i celý její milostný vztah s Clarkem Kentem. Její scény jsou většinu času nesnesitelně patetické a úplně zbytečné. Batman v Superman: Dawn of Justice je obecně dobrým intrem k budoucím pokračováním, má spousty kladných i zároveň záporných stránek, podívaná je to dobrá, občas se sice zastavíte a řeknete si ,,lol, to je trapný" nebo ,,wtf, kterej blb dělal scénář?", ale v určitých částech nechává film diváka zamyslet se nad určitými fakty a atmosféra je povedená. 23. 3. v Premiere Cinemas Praha Hostivař
  22. Whiplash
    Whiplash (2014)
    9.5
    Toto je opravdu podařené dílo. Silný příběh o tom, že přestože nás všichni od něčeho odrazují, tak se nemáme vzdávat, ba naopak snaha a píle přinášejí ovoce. Děj má svižné tempo, kamera a střih jsou mistrovským způsobem využity. Do toho všeho úžasné herecké výkony hlavního představitele Milese Tellera a především J. K. Simmonse, kterému jestli unikne Oscar za vedlejší mužskou roli, tak mne akademie velice zklame! And jazz not dead...
  23. Deadpool
    Deadpool (2016)
    8
    Jakožto jeden z těch, kteří Chcíplýho Bazéna znali dávno před únorovou premiérou, jsem si při zjištění filmové adaptace tohoto kontroverzního super(hrdiny) připadal jako malý nedočkavý chlapec před Štědrým večerem. S tím se dostavilo i určité očekávání. Vzhledem ke konceptu komiksů o Deadpoolovi (uvědomění si sama sebe v komiksu) se dal očekávat velmi originální a přinejmenším zajímavý snímek.--- Dalo by se říci, že hlavní prosby malého chlapce byly vyslyšeny. Zpracování Mrtvého Bazéna je opravdu povedené, téměř dokonalé. Akční scény, časové smyčky, přerušování děje se velice povedlo a udržuje film ve skvělém tempu a dodává mu určitý druh svěžesti. Co by se dalo ještě vypíchnout jsou určitě vtipné dialogy či monology, které k panu Bazénovi přirozeně patří.--- Ovšem dostáváme se k černé stránce filmu, a to jsou pitoreskní vystupování X-Menů pana Kolosálního a slečny Náctileté Hlavice a naprostá absence smysluplného tématu a pestrost příběhu. Dejme tomu, že role mutantů byla zamýšlená vzhledem k sarkastickému konceptu celého filmu, dobrá. Ale chybějící smysl celého filmu se nedá jentak odpustit, divácký zájem a trhání rekordů z návštěvnosti je pochopitelný vzhledem ke zpracování. Jenže je tu i otázka úspěchu na všech různých filmových databázích, kde se Zheblý Bazén zařadil mezi nejlepší filmy vůbec. Domnívám se ovšem, že by film měl být pouze intrem k dalšímu (dalším) pokračování, tudíž se mu dá odpustit určitá jednoduchost.