Profilový obrázek

Fricino

Michal Fric

Komentáře 45

Od nejnovějších
  1. Ztracený svět: Jurský park
    Ztracený svět: Jurský park (1997)
    8.5
    Spíchnuté horkou jehlou. Technicky to je samozřejmě precizní, to se nedá Spielbergovi vyčítat, problém filmu ale leží jinde - v naprosto nepochopitelném námětu. Už jenom ty zpropadeně nezajímavé postavy. Staří známí jsou pryč a jejich místo v čele osazenstva zastoupila původně vedlejší postava ve formě Iana Malcolma. Zatímco v původním díle Malcolm vystupoval coby občasná komická vložka, zde na sebe bere podobu zodpovědného hlavního hrdiny, a to mu prosím pěkně moc nesedí. Goldblum je ale docela borec, takže pořád se dá říct, že film táhne, zbytek je ale tragičnost. Moore, Vaughn, Malcolmova dcera, lovci dinosaurů, prostě všichni jsou nezajímaví a vlastně spíš otravní... Pozornost tak na sebe strhávají hlavně dinosauři a prostředí ostrova, kde opuštěná infrastruktura ambiciózního projektu nemilosrdně zarůstá divokou vegetací. Jako kdyby pohled na stav ostrova nebyl už tak dost depresivní, první polovinu filmu sledujeme, jak ho drancuje banda hrdlořezů. Zatímco v jedničce začínáme s fantasticky optimistickou expozicí, která se až posléze zvrhne v holý boj o přežití, tady se od začátku od konce táhne rozpačitost a šeď... Nemůžu si odpustit dloubnutí do názvu, neměl by být opačně?
  2. Jurský park 3
    Jurský park 3 (2001)
    9
    Veškerý příběh už byl vyčerpán v prvním díle, takže tady jde věda a všechno vysvětlování stranou, nastupuje akční zábava. Stejně to chce každý vidět jen kvůli raptorům a nějakým těm novým, co ještě v JP nebyly. Největším přínosem je samosebou návrat Sama Neilla a Laury Dern. Trojka je tu proto aby bavila, a taky aby mohla vzniknout pokračování...
  3. Jurský park
    Jurský park (1993)
    9
    Jurský park je prostě FILM. Steven Spielberg se rozhodl natočit neuvěřitelný film o dinosaurech a to se mu setsakramentsky povedlo. Tenhle film šlape po všech směrech. Úžasná hudba mistra Williamse, neuvěřitelná vizuální stránka, dobrý napětí, má to zvraty, šokuje a na co nesmím zapomenout jsou herci v čele s mým oblíbencem Sam Neillem. Prostě Spielberg si koupil kvalitní dirigentskou hůlku, sehnal pěkně drahou aparaturu, nejlepší světové herce, naplnil sály miliony nadšených diváků a pak spustil koncert, který nemá v dějinách kinematografie obdoby.
  4. Rambo: Poslední krev
    Rambo: Poslední krev (2019)
    8.5
    Zpátky z kina a musím říct že to byla bomba! Sylvester Stallone opět v brutální akci! Dobrý pasti připravil Rambo na zmrdy z Mexika. Tohle se povedlo, slušný zakončení Ramba (y)
  5. Avengers: Endgame
    Avengers: Endgame (2019)
    10
    Člověk se prostě neubrání dojmu a hrdosti nad tím, že mohl být v kině u něčeho, co se zapíše do kinematografické historie. Ať už člověk je nebo není fanoušek blockbusterů a ať už si to přizná nebo ne, MCU a Avengers: Endgame je obrovský milník a jde o mnohem víc než jen popcornovou zábavu. Reálné emoce, gigantický fan service a dlouho očekávané uzavření, ale stejně tak notná dávka překvapení a zimomriavkových momentů... nemá smysl se rozepisovat, když má člověk v hlavě ještě bordel. Na tohle prostě jedno promítání nestačí.
  6. Doctor Strange
    Doctor Strange (2016)
    8.5
    Nemyslím si, že mi stačí málo a nějaký prázdný film by mě naprosto omámil jen svým vizuálem. U Doctora Strange vizuál opravdu hodně dominuje, ale nemyslím si že na úkor příběhu či jeho hloubky. Je to neklasická marvelovka, se kterou jsem opravdu spokojený a musím říct, že režisér zvládl vytvořit v podání Cumberbatche opravdu další úchvatnou postavu.
  7. Forrest Gump
    Forrest Gump (1994)
    10
    Pro mě osobně geniální dílo! Naprosto nezařaditelný film u kterého zažijete nespočet různých a dost často opačných pocitů. Ale pocitů, které vám nedovolí film nedokoukat. Od začátku do konce baví svým specifickým humorem i dojemností... Tenhle scénář je originalita sama. Neni moc filmů, u kterých máte potřebu se řezat smíchy, s radostí objevovat různé vtípky, pochechtávat se nad dokonalou zkratkovitostí v jednání hlavního hrdiny a zároveň si "pobrečet " u těch smutnějších dramatických chvilek, které ale stejně utne nějaká Forrestova hláška... Tohle je příběh z nejnemožnějšího, nejpestřejšího, nejzvláštnějšího a nejdojemnějšího života, který kdy kdo mohl zažít...
  8. Diego Maradona
    Diego Maradona (2019)
    9
    Velký Diego Armando Maradona a jeho život to je sám o sobě nejlepší scénář jaký kdy mohl být napsán o věčném tématu o vzestupu a pádu. Takže tady fakt stačilo rejžovi jen ty archivní záběry správně sestříhat a nechat do nich promlouvat Diegovi nejbližší a i jeho samotného aby z toho vznikl skvělej dokument. Jak pro ty, kdo tuto dobu zažili a pro něž byl tenkrát fotbalovým bohem, tak i pro ty, kdo se třeba ani o fotbal nezajímaj a vemou to jen jako zajímavou sondu do jedné komplikované lidské duše.
  9. Vlk z Wall Street
    Vlk z Wall Street (2013)
    9.5
    O šmejdech s láskou. Jak kdosi poznamenal, Vlk z Wall Street je jako párty ze které nechcete odejít. Martin Scorsese se k proslavenému podvodníkovi staví překvapivě benevolentně a téměř romanticky. Stojí při něm při jeho začátcích, vzestupu i pádu. I v jeho nejhorších momentech ho sleduje subjektivním pohledem a tak životní příběh Jordana Belforta vyznívá mnohem příznivěji, než tomu bylo ve skutečnosti. K morální kocovině se film dopracoval jen neochotně a jakoby omluvně. Zážitku to neublížilo ani v nejmenším. Herci jsou do jednoho výborní a nad všemi ční excelentní Leonardo DiCaprio. Oscara si ale za tenhle rok odnesl zcela zaslouženě Matthew McConaughey. Top 10 za rok 2013.
  10. Venom
    Venom (2018)
    8.5
    Dvěma slovy klasický Marvel, nic víc nic míň, takže fanoušci Marvelovek budou spokojení, včetně mě. O Venoma jsem se nikdy nezajímal, takže nevím jestli si původ upravili či nikoliv, ale mimozemský organismus je dobré vysvětlení. Ve filmu je dost akce a příběh je poutavý, takže film nenudí. Sem tam se objeví i nějaký vtípek a samozřejmě nesmí chybět nervy drásající poslední sekundy před katastrofou a heroické obětování. PS: Určitě se vyplatí počkat si na druhou potitulkovku, je dost vtipná.
  11. Black Panther
    Black Panther (2018)
    8.5
    Napíšu snad jen verdikt, jelikož to nechci moc rozebírat. Příjemný překvapení, super záporáci, vizuál a hudba je asi na tom to nejlepší a příběh mě taky dost bavil. Nejduležitější pro mě bylo, že za těch 134 minut jsem se nestihl nudit a to cením. Povedená marvelovka.
  12. Masaryk
    Masaryk (2016)
    7.5
    Film určitě nepotěší někoho, kdo chodí do kina na akční scény, ty zde nejsou. Herecké výkony Kaisera a Rodena velmi dobré, možná jen poznámka, že bych čekal Rodenovu angličtinu s trošku lepší výslovností, Masaryk určitě mluvil jako "native speaker", ale to je detail. Škoda, že film zachycuje tak krátký úsek dějin - prakticky jen rok kolem Mnichova. Vůbec bych se nezlobil , kdyby byly ztvárněny i ty 3 roky po válce až do Masarykovy smrti - možná prostor pro 2. díl?
  13. Rychle a zběsile 8
    Rychle a zběsile 8 (2017)
    9
    Že už to není film o závodění? Že už tam není Paul Walker? Ani jedno z toho není to, o čem vždycky, tenhle již seriál, byl. Těmhle rýpalům doporučím si znovu přečíst název filmů: Rychle a zběsile! A toho je tu od 1 do 8 víc než dost! Scénář je prostě dobrej a zapadá do příběhu všech předchozích dílů, ale hlavně je ze všech těch dílů nejlepší. Úžasná akce s dobrými nápady. Bondovky a jiné akčňáýky mohou jen tiše závidět. Tahle série je již kult, který přestává mít konkurenci.
  14. Očista: Volební rok
    Očista: Volební rok (2016)
    8.5
    Po dle mého názoru vcelku povedené dvojce do toho očista šlápla snad ještě více a vrátila se na vlnu nekompromisního krvavého akčňáku s kvalitním gore. A aby se skupinka hlavních hrdinů nenudila jen s amatérskými zabijáky, poslal na ně DeMonaco jednotku vycvičených nácků na čele s perfektním pokérovaným velitelem, díky čemuž dostal film ještě větší spád. Co jsem chtěl, to jsem dostal.
  15. EuroTrip
    EuroTrip (2004)
    8.5
    Příjemné překvapení! :o) Eurotrip jsem si pustil s minimálním očekáváním, v náladě, kdy jsem zoufale potřeboval "vypnout". Nutno podotknout, že to se mi díky tomuto snímku podařilo více než příjemně. Ano, je to v mnoha směrech více než nadsazené (což jsem čekal). Ano, Evropa v americkém podání vypadá trochu podivně ("Francie" je natáčená zjevně převážně u nás, američtí turisté inspirovaní tímto filmem by se asi v Bratislavě hodně divili, že jim dolar stačí sotva na poplatek za použití záchoda atd. atd.), ale to jsem taky čekal. Co jsem naopak nečekal, bylo (na tento druh filmu) minimální procento nechutností a fekálního humoru. 85%
  16. Warcraft: První střet
    Warcraft: První střet (2016)
    8.5
    Za Hordu život položím! A já za ty roky čekání jsem čekal daleko větší nářez, ale rozhodně nejsem zklamaný. V prvních minutách byly pocity smíšené a chvilku trvá než si člověk zvykne na tu hromadu efektů. Dále už je to jízda a na vše se dá zvyknout. Pěkný příběh i zajímavé postavy, prostě jednoduše dobře zvládnutá žánrovka. Najdeme spoustu dobré akce, magie a scén, které si rád pustím znovu. Na druhou stranu mi přišla akce místy umělá a pomalá. Warcraft zafungoval jako lákadlo na pokračování dobře a ja budu věřit, že se v několika ohledech zlepší a dočkáme se u pokračování daleko větší podívané ..
  17. Vykoupení z věznice Shawshank
    Vykoupení z věznice Shawshank (1994)
    9.5
    Frank Darabont umí úžasným způsobem dát do svých děl živoučího ducha, který pohne v každém věku snad každým divákem. Vykoupení z v. S. je jeho majstrštykem a styl jakým vypráví děj nemá konkurenci. Tim Robbins a Morgan Freeman jakoby dospěli právě pro tyto role každý zvlášť i oba dohromady. Vedlejší role, výborně obsazené a zvládnuté, mají neméně důležité úlohy, jako role hlavní. Hudba výborná, nádherně dokresluje strhující vyprávění, které ke konci vezme diváka za srdce způsobem, který je neopakovatelný. Byl jsem součástí příběhu i po skončení, protože jsem celý den musel myslet jen na to, že mě tento snímek vzal s sebou. Takhle nějak si představuji dokonalý filmový zážitek.
  18. Zpátky do ringu
    Zpátky do ringu (2013)
    7.5
    Chytře, protřele, vtipně. To byla jediná cesta, jak tuhle věc ustát ve zdraví. Protože když se dvě největší hvězdy svléknou v ringu, se střihem a akčními scénami je to už výrazně slabší. Jak De Niro, tak Stallone se však drží ve výborné kondici a už podle očekávání jsou ty dialogové sekvence mnohem zábavnější a strhnuvší, nežli ty boxerské, které jsou tu jen aby dokreslovaly mustr příběhu. Je to živelné a mnohdy velmi vtipné. Bez zbytečných slz, sentimentu či otravných reminiscencí.
  19. Na život a na smrt
    Na život a na smrt (2013)
    8
    bloodcountes **** Opravdu hodně slušně natočené válečné drama. Hodně drsné, pády ze skal mi opravdu působily bolest. Snad si ani neumím dost dobře představit , co za válečné mašiny ti mariňáci jsou. Takový pády, každej mnohokrát postřelenej...je skoro neuvěřitelný, že by pořád byli schopni boje...Fakt síla. Nepochopila jsem úplně, proč tam ty lidi nepřivázali ke stromu a nepustili je až po úspěšné operaci. Celou dobu mi v podvědomí probíhalo, v jaký nádherný krajině to jsou, jak by tam bylo krásně kdyby se tam lidi nezabíjeli a užívali by si tu fantastickou přírodu. No, ale to jsem odbočila. Takže dobrej film, kvalitní herecké výkony, skvělá kamera, která se (ó konečně) obešla bez třesní a naklánění do nejnemožnějších úhlů a velmi působivá hudba.
  20. Creed
    Creed (2015)
    9
    Film Creed mne opravdu překvapil. Před zhlédnutím jsem očekával spíše průměrný film, ale byl jsem mile překvapen. Skvělí herci, parádní hudba vyjadřující v každém okamžiku jeho důležitost a v neposlední řadě také humor i v nepříliš šťastných situacích dělají z tohoto filmu opravdu zajímavou podívanou. Coogler, jakožto režisér, má do své režisérské kariéry opravdu dobře nášlápnuto.
  21. Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
    Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)
    8.5
    Film, kterým to všechno začalo. Ačkoli z počátku nepřináší bůhví co, zhruba v polovině se dostane do obrátek, které posléze vyvrcholý úžasným akčním finále. To je tak strhující, že nenechá nikoho na pochybách, zda ten humbuk okolo Star Wars je skutečně oprávněný.
  22. Bojovník
    Bojovník (2015)
    8.5
    Je sice pravda, že podobných filmů už se několik natočilo, ale pro mě příjemné překvapení. Dílo, které dokonale prezentuje, jak člověk na absolutním vrcholu může během krátkého období téměř vše ztratit. O to těžší je se následně dostat zpět. Jake Gyllengaal odvedl parádní práci, roli ztvárnil neuvěřitelně originálně.
  23. Avengers: Age of Ultron
    Avengers: Age of Ultron (2015)
    9
    Tvůrci se vykašlali na všechno kolem a udělali to v čem jsem jsou nejlepší na světě. Dali do kupy děj, který postavili na originálních efektech a vynikající práci kameremana. Jak je vidět, zadařilo se. Film ani trošku nenudí, pořád je na co se dívat.Prostě pojď diváku, sedni si na zadek, dej nám 140 minut tvýho života a my tě za to pobavíme, jak nejlíp umíme a to mě přijde jako hodně dobrý obchod.
  24. Světová válka Z
    Světová válka Z (2013)
    8.5
    Slušné, velice slušné. Až je mi trochu líto, že jsem si film nechal ujít v kině. Přes všechny problémy, které doprovázely produkci, se ze Světové války Z vyklubala výborně natočená a dosti vzrušující jízda, která se mezi post-apokalyptickými filmy rozhodně řadí k tomu lepšímu. Má sice určité problémy s dějem a odbytým prokreslením postav, ale jinak je to jasný důkaz, že mrazivý zombie film jde natočit i bez zbytečných nechutností a gore. A to úvodní znázornění apokalyptického scénáře bere dech.
  25. Hačikó - Příběh psa
    Hačikó - Příběh psa (2009)
    8.5
    Hachiko je film natočený komorním, citlivým způsobem a ukazuje lásku a přátelství mezi psem a člověkem a bezbřehou psí oddanost. Je to film, který určitě ocení každý člověk, který měl, nebo má doma zvíře, protože bude schopen pochopit, že to pouto je skutečné, že existuje i v reálném životě a ne jen na filmovém plátně. Čehož důkazem je samozřejmě i ten fakt, že inspirací byl skutečný příběh.
  26. Avengers
    Avengers (2012)
    9
    Ve váhové kategorii super-hrdinů, kteří místo psychoterapeutických sezení, kde by si ujasňovali dvě hodiny svoji superhrdinskou identitu, všechno zvládají tak, že nechají promluvit své schopnosti, pokud možno pěkně zostra, hlasitě a výbušně, vlastně nemají Avengers konkurenci široko daleko, jelikož první hodinu se s humorem válcují navzájem a tu druhou společně emzáckou invazi; úklona Whedonovi za to, že přesně rozdělil role a každý má prostoru přesně tolik, kolik potřebuje a hlavně je to všechno vynalézavě (kamerové fígle) a nápaditě (vtipné vsuvky i do vážných scén) natočené.Marvel opět nezklamal.
  27. Rychle a zběsile
    Rychle a zběsile (2001)
    9.5
    Rychle a zběsile... Rychle a zběsile! Ne "Vtipně a zábavně" nebo "Zamyšleně a hluboce". Tohle není Shakespeare a přesto je to klasika. Rychle a zběsile si bere do úst každý, aby vyjádřil synonymum (a případné opovržení) pro upravené vozy, nelegální závody a pipky povalující se na kapotě. Máte vůbec představu kolik puberťáků se po tomto filmu sebralo, rozbilo prasátko, koupilo škodovku, ukoplo výfuk a na podvozek namontovalo zářivky osram? Nemáte ani ponětí... pokud jste nevyrazili na nějakou "tuning show" po Česku. Rychle a zběsile je legenda kterou to všechno začalo a proto si zasluhuje můj respekt.
  28. Rambo: První krev
    Rambo: První krev (1982)
    9.5
    Jednoznačně nejlepší díl o tomto válečném hrdinovi, který by si podle mého názoru zasloužil o dost vyšší hodnocení. Tenhle film si můžu pustit klidně 10x po sobě a nikdy mě neomrzí. Za tuto legendu by si Stallone zasloužil určitě nějakou cenu.
  29. Fantomas
    Fantomas (1964)
    8.5
    Řekl jsem si. Proč se nepodívat na nějaký starý film, který je už dnes považován za kultovní a zrovna Fantomas byla ta správná volba. Logických chyb je tam sice mnoho, ale uvědomil jsem si, že takové filmy už se dneska prostě nevidí, takže patrný nadhled je zde potřeba. Louis de Funès je Pan Komik, a František Filipovský, který ho dabuje je Pan Dabér. Je tu zkrátka vše, trocha krimi, trocha fantasy a spousta humoru tak proč se nepodívat na další díly. (85%). ta šílená jízda autem byla i na mě moc, ale asi by neovlivnila mé hodnocení.
  30. Rambo II
    Rambo II (1985)
    8.5
    Ačkoliv jde o pouhou střílečku, je mé vysoké hodnocení dáno především tím, že jsem Stalloneho fanda a především velký přítel série o Johnu Rambovi. Zde je Sly pěkně tvarovaný a namakaný, hustě naštvaný na všechny kolem a dá pořádně zakouřit těm hajzlíkům, kteří ho kdysi věznili a mučili a teď mu ještě k tomu sejmuli jeho kočku. Naprostá blbost, která se stala klasikou díky neuvěřitelné nadupané akci, je pro mě stále špičkově natočenou slátaninou, kterou už nikdo nezopakoval.