filip-cerny

Filip Černý

Komentáře 3

Od nejnovějších
  1. Mrtvá nevěsta Tima Burtona
    Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005)
    9
    Ačkoli již od dob Střihorukého Edwarda styl animace, kulisy a masky v Burtonových filmech nezažily žádnou drastičtější změnu, nemohu proti nim říci ani slovo a jen nevěřícně s ústy dokořan přihlížet dění v kouzelném světě, odehrávající se na plátně. Vizuální vykreslení postav geniálně odpovídá jejich povahovým rysům, hlasy Burtonových oblíbenců s R.E. Grantem navrch působí libozvučněji než kdy předtím, a když k tomu všemu ještě přidáte skladby ďábelského Dannyho Elfmana (umrlčí trippy swingové číslo mě vážně rozsekalo :D) dostanete pastvu pro oči i uši podbarvenou nádherným alegorický příběhem.
  2. Líbáš jako Bůh
    Líbáš jako Bůh (2009)
    2.5
    Tak spíše než božského polibku jsem se od "Líbáš jako Bůh" dočkal zatraceně bolestivé podpásovky. Devadesátiminutové utrpení u domácího kina mi zpříjemňoval pouze fakt, že "Už bude konec :)." Sedmdesát minut z devadesáti se mi honilo hlavou "Co to tam ti idioti sakra vyváděj" zbylých dvacet jsem koukal na ptáka sedícího na balkóně... Ať je to jak chce, když jsem se při závěrečných pěti minutách podíval na spokojený výraz spolusedící mámy, vyobrazující něco co bych popsal jako "úsměv ala měsíček na hnoji", uvědomil jsem si, že ten film tak úplně marnej nebyl a dokud někomu působí radost a jakýsi pro mě nevysvětlitelný pocit zadostiučinění, není namístě házet ho do odpadu. :)
  3. Černá kočka, bílý kocour
    Černá kočka, bílý kocour (1998)
    8.5
    Ukřičená baltská komedie s neuvěřitelnou dynamikou a silou podtrženou svěží cikánskou dechovkou, která donutí pošlapávat si nohou do rytmu i ty největší suchary, vás po shlédnutí nabije notnou dávkou pozitivní energie, že ještě další ráno vám bude v hlavě znít "Pitbull-terrier" :)... "Barevnost" :) postav, které Kusturica obsadil je vskutku rozmanitá - ať už jde o charakter věcně naspeedovaneho mafiána Dadana žonglujícího s granáty a představujícího taneční kreace, za které by se nemusel stydět ani sám John Travolta v jeho lesknoucí se Pomádě, nebo o dva staré cikánské bosse, které když ve finishi Kusturica nechá vstát z mrtvých aby vše urovnaly říkáte si v duchu jen "Kusturica ví... On ví." :) Pro většinu diváků z našich zeměpisných šířek to však na více jak 9/10 nebude, protože člověk, který nežil v zemi, kde prasata pojídají trabanty, onen temperament, který je ve filmu vyobrazen tak úplně strávit nikdy schopen nebude...