Profilový obrázek

lord

Komentáře 68

Od nejnovějších
  1. Stranger Things
    Stranger Things (2016)
    10
    Takhle si představuji seriál, který definuje žánr. Ač se může zdát, že se jedná o nějaké dílo pro děti, není tomu tak. Dětem bych ho spíše nedoporučoval. Nejprve to vypadá jako horor či sci-fi, ale postupem času a při vnímání celku si uvědomíte, že démoni představují trochu něco jiného. Jedná se o určitý způsob vyjádření/zobrazení obav a tužeb mladé dospívající generace, se kterými se musí neustále potýkat, bojovat a snad i nad nimi zvítězit. V tom vidím genialitu autorů. Obavy jsou tu různé a každý kdo je má se v nich může nalézt. V tomto smyslu chápu i povinný Netflix úkrok k menšinám. I takové jsou obavy některých zástupců mladé generace... Čistě z pohledu zpracování se jedná o úžasné zobrazení osmdesátek. Ve spojení s perfektně zvolenou hudbou je pocit nostalgie a vzpomínek pro lidi, kteří tuto dobu zažili, všudypřítomný a vtahující.
  2. Na západní frontě klid
    Na západní frontě klid (2022)
    7.5
    Německá tvorba posledních let mě baví a na základě trailerů jsem očekával něco velkého. Nejspíše něco ve stylu Válečné generace. Bohužel to u mě úplně nezafungovalo tak, jak bych očekával. Začátek, kde se máme ztotožnit s postavou/postavami byl velmi odbytý. To potom určovalo můj celkový pohled na film a ztotožnění se s hlavním hrdinou. To od filmu tohoto typu totiž očekávám. Že mě vtáhne a pohltí, že se kupříkladu přenesu do dané doby. Tady to nějak nešlo. Vizuální zpracování mě docela bavilo. Atmosféra zákopů byla silná. A i některé emocionálně silné momenty film má. Bohužel tam nevidím tu převratnost, pro kterou bych se k filmu s chutí vracel. Možná měl film zůstat čistě v rukou německých autorů?
  3. Chlap na střídačku
    Chlap na střídačku (2020)
    2
    Podstatnou část filmu to vypadalo docela dobře. Cca v poslední třetině mi přišlo, že se z nadějně vyhlížející komedie stala bramboračka. Podstatu LGBTQ vložky chápu pouze jako nezbytnost toho, aby bylo možné film zařadit na Netflix. Což je ale velmi smutné, jelikož tato část filmu nebyla ani příliš vtipná. V posledních letech mi přijde, že autoři přestali chápat to, čím má být taková komedie především - oddechovkou. Z celkového pohledu se jedná o velmi podprůměrný a zbytečně dlouhý film, poplatný době.
  4. Babylon Berlín
    Babylon Berlín (2017)
    9.5
    Pokud má někdo potřebu opravdu pochopit německou duši a historii před tím, než tento velký národ vkročil do propasti, Babylon Berlín mu v tomto velmi pomůže. Opravdu to nebylo tak, že jsou Němci od svého stvoření krvelačným národem toužícím po boji. Realita je mnohem složitější a i období tzv. Výmarské republiky, kde se seriál odehrává je toho důkazem. Krásné kostýmy, chytlavá úvodní píseň, to vše tvoří velmi kvalitní dílo.
  5. Nikdy neodvracej zrak
    Nikdy neodvracej zrak (2018)
    9
    Tleskám. Německá kinematografie se již před nějakou dobou stala světovou. Rovněž fakt, že určití herci se stávají známkou kvaltiy o něčem vypovídá. Tento film je sice velmi dlouhý a v určitých momentech ztrácí dynamiku, ale z celkového pohledu vychází vysoce nadprůměrně. Surovost, nacházející se zejména v jeho počátku, je tak silně přenositelná k divákovi, že se musí dotknout snad každého. Určitě velmi doporučuji. Německo se umí se svou historií velmi dobře vypořádat, i filmově.
  6. Dark
    Dark (2017)
    10
    V poslední době totálního zahlcení počítačově upravenými filmy a seriály, mě dokáže nadchnout již jen velmi málo z této tvorby. Už je toho prostě moc. Tento seriál je však společně s počinem Stranger Things svítící výjimkou. Z mého pohledu dnes ve velkém množství děl, přetlačuje forma (super, moderní, počítačové zpracování) nad obsahem (nulově překvapivá dějová linka). Seriál Dark má jak zajímavé efekty, tak velmi kvalitní příběh. Někdy je to sice náročné se orientovat, ale stojí to za to. Těm co se chystají shlédnout 2. řadu doporučuji si vše podstatné z 1. zopakovat. Orientace je lepší. Takže palec nahoru německým tvůrcům. V poslední době jde kinematografie našich sousedů velmi nahoru.
  7. Smrt krásných srnců
    Smrt krásných srnců (1986)
    9
    Obecně mám rád herectví Karla Heřmánka, ale tento film mu sedl snad ještě více než jiné. To má tak krásný příběh, který je oproštěn od věcí co mi u filmů z doby před 89 vadí, že ho nejde nemilovat. Vyhovuje mi i jeho naučný charakter, který poskytuje docela věrný obraz doby. Velmi dobré.
  8. Obecná škola
    Obecná škola (1991)
    10
    Tak tento film opravdu můžu. Je dokonce jedním z mála českých výtvorů, kterým jsem ochotný dát 100%. Nevím, zda by vznikl se stejným scénářem o pár let dříve. Tak jak byl vytvořen v roce 1991 se mi ale moc líbí. Má všechno. Vtipné hlášky, skvělé herectví, výbornou hudbu a skvělý přenos atmosféry doby.
  9. Vlak dětství a naděje
    Vlak dětství a naděje (1989)
    6
    Po dlouhé době jsem tento seriál zhlédnul a mám rozporuplné pocity. Dříve, když jsem ještě nevnímal všechny souvislosti se mi mo líbil. Dnes mi narážky na církev, bezmezné glorifikování Ruska a další takové podobné detaily prostě vadí. Atmosféra seriálu je však úžasná a dokreslení vyprávěním rovněž přesně zapadá do nálady té doby, kterou ve mě vyvolává.
  10. Sebevražedný oddíl
    Sebevražedný oddíl (2016)
    5.5
    Mámo obavu, že tomuto stylu DC Comics nejspíše nepřijdu na chuť. A nebo mi to všechno dojde až u nějakého třetího filmu. Problém bude asi v tom, že nejsem úplně znalec komiksů, které jsou podkladem a proto mi nesmyslný a chaoticky běh děje vadí. Ono jinak prostě ta záplatka je opravdu dost slabá a stačí tak maximálně k malovaným obrázkům, kde si člověk zbytek dopředstaví. Jinak samozřejmě lepší než BvS, hudba hodně dobrá a Margot Robbie je prostě sladká. Jinak na ten potenciál, pro mě nic moc...
  11. Já to tedy beru, šéfe...!
    Já to tedy beru, šéfe...! (1978)
    8
    Těmto filmům z doby temna nedám asi nikdy 100 procent, protože skvělé herecké výkony, ke kterým si dnešní čeští "herci" nemohou ani přičichnout, kazí všude přítomná ideologie. Prostě si nemohou odpustit narážku na západní státy a jejich stav zaměstnanosti např... Ale stejně se tak nějak u nich odreaguji. Já to tedy beru, šéfe...! je typickým příkladem. On ten hlavní smysl opravdu byl takový - prostě relaxujte a nemyslete na dráty kolem... Bez této skvělé filmové tvorby by možná režim vydržel mnohem kratší dobu... :)
  12. Let Fénixe
    Let Fénixe (2004)
    6.5
    Film jsem viděl poprvé teprve nedávno, ale celkem se mi líbil. Jedná se o oddechovku na volný večer, nic víc od toho očekávat nelze. Děj je předvídatelný a někdy trošku uměle vyhrocený. Ale proč ne. Pohádek pro dospělé je v dnešní trošku temné době třeba a každý šťastný konec by měl být oceněn.
  13. Terminátor
    Terminátor (1984)
    9.5
    Co k tomuto film dodat. Je to stará škola, hodně střílení, testosteronu, má to prostě šťávu, kterou doplňuje skvělá hudba. Ač po těch letech efekty již vypadají mnohdy komicky tak si stejně říkám, že dnes je tomu v mnoha případech opačně. Sice máme úžasné počítačové efekty, ale tu hloubku již natočí málokdo. Nemluvě o tom, že je v něm tolik vizí budoucnosti, že můžeme hádat, která z nich se vyplní.
  14. Zoolander
    Zoolander (2001)
    7.5
    Jakože ano, je to blbost. Nemá to pořádně děj, točí se to kolem klišé o lidech z modelingového průmyslu atd. atd.... No jo, ale není to přesně základní předpoklad pro skvělou satirickou komedii? Mně se prostě líbí když někdo vtipně upozorňuje na strojenou vážnost tohoto průmyslu, který si ji až tak nezaslouží. Lidé jsou tam určitě krásní a i to k našemu životu patří, jenom jestli se z toho všeho nevytratila trošku lidskost a přirozenost... A přesně z toho si Zoolander dělá srandu a mě to baví.
  15. Bláznivá dovolená v Evropě
    Bláznivá dovolená v Evropě (1985)
    8
    Je to druhý díl. A jak to bývá, druhý díl je většinou slabší. Slabší je však pouze o fous. Typický americký balík se svojí rodinou, který přijíždí poznávat krásy naší Evropy. Co může být lepší námět? To můžou překonat pouze cesty Simpsonů, kteří umí udělat podobný rozruch. Spojení evropských krás a národních stereotypů, to mě opravdu bavilo. Prostě milá komedie pro chladné večery..
  16. Warcraft: První střet
    Warcraft: První střet (2016)
    8.5
    Filmem jsem byl příjemně překvapen. Problém v jeho vnímání dle mého názoru je, zda jste hráč nebo ne. Je pravdou, že jsem Warcraft nikdy pořádně nehrál, ale tento typ her je si velmi podobný. Takto je tedy nutné film i vnímat. Jako jakési abstraktní zobrazení herního prostředí a to včetně opakujícího se soundtracku. Takto to ve hrách bývá.. Určitá situace, určitá hudba. Pro mě velmi dobré a zajímavé zpracování, které mě nalákalo si hru zahrát.
  17. Návštěvníci 3: Revoluce
    Návštěvníci 3: Revoluce (2016)
    6.5
    Ten čas tak hrozně letí... Když si vzpomenu, jak jsem byl naprosto nadšený z prvního dílu, ze kterého atmosféra a vtip přímo přetékaly... Tak jak zestárli herci i já, tak zestárl bohužel i třetí díl. Pořád to tam je, ale již je to všechno tak nějak těžkopádné. Je vidět, že je dílko směřováno na méně znalé publikum, jelikož se snaží tuto velkou francouzskou dobu neustále vysvětlovat. Možná to chtělo více věřit divákům a soustředit se na ty krásné "hlody", ze kterých jsem padal ze židle... Ale i tak děkuji, nostalgie se dostavila.
  18. Bony a klid
    Bony a klid (1987)
    7.5
    Dnes to již všechno vypadá tak nějak naivně a směšně, ale v době vzniku to byl velký hit. V podstatě je zázrak, že něco takového bylo vypuštěno do kin. Nikdy jsem si nebyl úplně jistý, jaký to mělo na mladou generaci vliv, zda odstrašující nebo naopak motivující k neplechám... Smutným faktem je, že film věrně popisuje propojení veksláků s elitami a soudy, což přetrvává dodnes...
  19. Ben Hur
    Ben Hur (1959)
    9.5
    Tento film jsem viděl poprvé až v roce 2016, na obnovené premiéře. V podstatě jsem o něm ani nikdy neslyšel, což je docela ostuda na to o jak kvalitní snímek se jedná. Nevím zda to není více divadlo přenesené do možností filmového plátna, ale vůbec mi to nevadí. Herecké výkony jsou i po těch letech excelentní i když ze začátku jsou pro mě trošku nepřirozené srdcové scény a láskyplné pohledy mezi dvěma muži.. Ale asi to tak mělo být, aby byla více zdůrazněna následná nenávist mezi nimi. Exceletní je rovněž scéna závodu, ta snese i dnešní nejpřísnější měřítka a to tenkrát neměli PC... Celkově považuji Ben Hura za skvělé dílo s velmi zajímavým příběhem.
  20. Bratrstvo neohrožených
    Bratrstvo neohrožených (2001)
    10
    Do této minisérie jsem se od prvního okamžiku zamiloval. Neznám lepší zobrazení válečného boje, propojené se surovým hrdinstvím. Vždy si vzpomenu, že se opravdu nejedná jenom o film, že tím vším si ti kluci museli tenkrát opravdu projít. A já jim děkuji za jejich hrdinství, kterému tento film vzdává hold.
  21. Gremlins
    Gremlins (1984)
    8
    Samozřejmě z dnešního pohledu, kdy máme vše perfektně zpracováno na PC, je tento filmek již zastaralý. Ale já ho řadím k jedněm z nejlepších, které jsem v dětství mohl vidět. Má to ohromné kouzlo a co více, je to strašně vtipné a to já rád.. Kdo by nechtěl mít doma takového malého Mogwaie... :)
  22. Captain America: Občanská válka
    Captain America: Občanská válka (2016)
    7.5
    Očekávál jsem od tohoto filmu mnohem více. Není to vůbec špatné, má to na rozdíl od Superman vs Batman děj a logiku. Jenom mě tam poměrně dost vytáčely dlouhé konverzace a přespřílišná citovost. Asi to tak musí být kvůli ženským divačkám, ale já bych raději více vtipu.. Celkově však hodnotím tuto Marvelovku pozitivně a dobře jsem se bavil i když jsem chtěl ještě víc...
  23. Discopříběh
    Discopříběh (1987)
    7
    Z dnešního pohledu je velmi snadné tento film odsoudit jako jednoduchý, s hlavní postavou, která většinu času jenom otevírá ústa na písničky z playbacku.. Ale myslím, že nemluvím jenom z sebe, že tento film se v 80. a 90. stal součástí našeho dospívání a o to vlastně jde. Všichni jsme v tom věku pořád stejní. Jenom dnes se riskuje čím dál víc..
  24. Hodíme se k sobě, miláčku?
    Hodíme se k sobě, miláčku? (1974)
    7
    Jeden z filmů ve kterých velkým způsobem září krása paní Brejchové.. V podstatě je to jednoduchá komedie, která si na nic většího ani nehraje. Největší problém vidím v tom, že v dnešní době se takové věci natočit nedaří. Příběhy jsou podobně jednoduché, ale herecky je to úplně jinde.. A hlavně to šlo bez vulgarit a s noblesou.
  25. Kamarád do deště
    Kamarád do deště (1988)
    6
    Je to klasická česká "jánošíkovská" tvorba aneb krademe všichni, ale když je to za správnou věc a proti ještě větším lumpům, tak vlastně o vůbec nic nejde.. Z hlediska náročnosti příběhu to není žádná pecka, ale i tak má film spád a baví mě. V podstatě je to milé, jak jednoduché zlodějiny se tu tenkrát děly. Dnes je to přece jenom ostřejší.. Dále lze jenom obdivovat a závidět, jak si lze v podstatě bez hereckého talentu udělat celkem pěkný život, viz pan Tofi..
  26. Predátor
    Predátor (1987)
    9
    Proč se již takové filmy netočí? Ano, je to klasická jednoduchá střílečka, kde je hodně rachotu, svalů a potu. Jenomže před těmi lety nějak věděli, jak z toho udělat fungující celek. Možná je to tím, že se nemuseli zabývat přílišnou korektností, ale zaměřili se pouze a jenom na film. Aneb skvělá řežba - "...když může krvácet, může i umřít...".
  27. Městečko South Park
    Městečko South Park (1997)
    9
    Není na světě více nekorektní věc než je South Park. Je to nevhodné, vulgární, rasistické, prostě všeurážející.. Ale tak nějak je to dobře. Lidé mají být slušní a tolerantní, ale všeho vždy moc škodí.. South Park dává políček všem moralistům, kteří pak anonymně páchají trolling v diskuzích na internetu.. Díky za tuhle krutost.. :)
  28. Simpsonovi
    Simpsonovi (1989)
    10
    V zimě již není skoro žádný sníh, Amerika již není co bývala a svět se zbláznil. Nic již není jako dřív, a proto díky Bohu za každou věc, která se nemění. Takovou jistotou jsou pro mě Simpsonovi. Pořád a pořád dokola se na ně budu dívat a vzpomínat na zlatá devadesátá.. A Homer je prostě týpek!
  29. Mrazík
    Mrazík (1964)
    7
    Samozřejmě to u mě není jako za mladých let, kdy jsem tuto pohádku hltal plnými doušky. Dnes si již všímám více detailů a zjišťuji, že to je vlastně velmi průměrná pohádka se skvělým českým dabingem. Toto zjištění je patrné zejména při sledování slovenské verze, která odhaluje fádnost příběhu. Ale i tak moc rád vzpomínám na dětská léta a Vánoce s Mrazíkem, jednou z nejlepších věcí, co kdy v SSSR vznikla..
  30. Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti
    Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016)
    3.5
    Co to jako bylo? To si z ze mě jako už opravdu někdo dělá legraci? Shoduji se z mnoha komentáři, které jsem si měl od shlédnutí filmu možnost přečíst. Jedná se jenom o mega dlouhý trailer na možné budoucí filmy a postavy. Jinak absolutně nechápu tu potřebu dělat vše temné a smutné. Kde jsou ty časy pozitivismu? Kdy jsem měl po shlédnutí filmu dobrý pocit, že dobro vítězí a vše je tak nějak v pořádku? To už si musíme dopřávat deprese i ve filmu? To toho není kolem nás dost? Ono vždy převzít komiks, dát jej na plátno a to ještě nepřesně, nestačí.. Plus dávám snad jen za hudbu a tu kočku co bude hrát WW (myslím vzhled ne výkon), jinak to fakt nemělo děj...
  31. Zabil jsem Einsteina, pánové...
    Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969)
    7.5
    Jeden z filmů, ke kterým se moc rád vracím. Doba v níž byl natočen nebyla jednoduchá, ale jako mnoho jiných i tento počin pomohl předchozím generacím zvládat mizerii všedního dne. Škoda, že to dnes už moc neumíme. Zejména nemůžu zapomenout na poslední shlédnutí filmu, u kterého jsem si uvědomil výskyt selfie tyče. To je prostě mazec.. Děj by potřeboval trošku poladit a to i po stránce faktických chyb, ale jinak opravdu dobré..
  32. Válka generací
    Válka generací (2013)
    9.5
    V podstatě nemám co vytknout. Po Bratrstvu neohrožených se tato minisérie zařazuje na druhé místo mých oblíbených válečných filmů. Naprostá syrovost a reálnost, doplněná konečně také německým pohledem na věc. Je pravda, že některé okamžiky jsou "až moc" pohádkové, ale jinak jsem příběh naprosto hltal. Tvůrcům děkuji zejména za ukázku toho, že i Němci byli jenom lidé..
  33. Deadpool
    Deadpool (2016)
    8.5
    Film Deadpool beru jako velmi dobrou komedii, která si dělá legraci ze všech ukrutně vážných hrdinských filmů dneška. V rámci příběhu, který vlastně není až tak důležitý, vyniká skvělý herecký výkon Ryana Reynoldse, který se v postavě prostě našel. K tomu, abych byl zcela spokojen bych potřeboval, aby vtipy byly méně vulgární a nevezly se na dnešní dosti hrubé vlně. Ale to je jenom drobná chybka na jinak skvělé oddechovce.
  34. Osm hrozných
    Osm hrozných (2015)
    8
    Na Osm hrozných jsem se moc těšil, protože Tarantinova tvorba mi celkem sedí. Očekával jsem spoustu krve, skvělé detaily, které vidím pouze v jeho filmech a výborné herecké obsazení. To vše se mi splnilo. Má to grády, spád a děj, vše co k filmovému zážitku potřebuji. To, že se směji v krvavých situacích, u kterých by mi to jinde připadlo nepatřičné, to už beru jako samozřejmost... Oproti předchozím filmům to však přece jenom bylo trošku slabší, a proto dávám 80%.
  35. REVENANT Zmrtvýchvstání
    REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)
    7
    Pokud by se jednalo o přírodopisný dokument, zaměřený rovněž na nejlepší způsoby přežití a na moc síly vůle člověka, asi bych byl nadšen. Jinak jsem ovšem postrádal silnější dějovou linku, nějakou hlubší myšlenku, která by diváka pohltila, a kterou by si vždy skvělý Leo zasloužil. Ano, je to samozřejmě surový nářez, ale toho bych možná trošku ubral a více přidal jinde.. Takto můžu dát pouze 70%.
  36. Policejní akademie
    Policejní akademie (1984)
    9
    Tak to byla trefa do černého! Nevím přesně zda tento film měl mít podobný efekt jako například Top Gun, tedy nalákat nové rekruty, ale na mě to přesně ten efekt mělo. No kdo by nechtěl být ochráncem spravedlnosti, ve slušivé uniformě a ještě si k tomu užít takovou spoustu legrace? A dokonce i těm životním darebům zde byla dána naděje, že i z nich můžou být nejlepší policajti... Prostě super film, který znám zpaměti.
  37. Marťan
    Marťan (2015)
    9
    Film je především ukázkou hereckého umění Matta Damona. Samozřejmě pokud budeme trvat na vědecké přesnosti a super-reálnosti případné cesty na Mars, tak spokojeni nebudeme. Pokud však přivřeme oči a soustředíme se hlavně na sílu děje tak zjistíme, že film má všechny atributy typického amerického velkofilmu, které mám alespoň já moc rád - dobré téma, silný hrdina, komplikovaná zápletka a šťastný velko-konec. Nebylo by to i v reálném životě krásné? 90%
  38. Most špiónů
    Most špiónů (2015)
    6.5
    Od účasti Toma Hankse jsem si sliboval hodně. Ten si většinou špatně nevybírá. Rovněž námět filmu mi připadal velmi zajímavý. Bohužel, tvůrcům se nepodařilo příběh dle skutečnosti převést na plátno. V celém snímku je až moc vnitřních dějů, přičemž ta hlavní linka, která by měla díváka zachytit a vtáhnout chybí. Vše je tak nějak povrchní a odfláknuté. Až příliš je zde cítit touha po ideologické vyrovnanosti... 65%
  39. Star Wars: Síla se probouzí
    Star Wars: Síla se probouzí (2015)
    6.5
    Pro mě velké zklamání. V současné záplavě marvelovských filmů nejsou tyto nové Hvězdné války ničím výjimečným. Příběh mě nebavil, občas byl hodně předvídatelný až dětský. Celkově jsem měl z filmu pocit, že se dívám na jakýsi pilot k dlouhému tuctovému seriálu. Hlavní postavy byly pro mě nevýrazné, zachraňovat tu musely hrdinové původních dílů v čele s Fordem. Celkově tento filmu považuji za velké marketingové nic. 65% z úcty k legendě.
  40. Sicario: Nájemný vrah
    Sicario: Nájemný vrah (2015)
    8.5
    Za mě velmi povedené. Největší slabinu vidím paradoxně právě v postavě hlavní hrdinky. Mírou naivity a idealismu se do filmu tak nějak nehodí a její role mě spíše rušila. Obecně se domnívám, že film má téměř dokumentární přesah. Samozřejmě, jak už to u holywoodských filmů bývá, ne vše může člověk brát až tak vážně, ale v tomto případě jsem tak nějak uvěřil, že realita nebude moc vzdálená.. Drogy, gangy a boj s nimi, to opravdu není pro slabé povahy... 85%