Profilový obrázek

lord

423

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Praha, Hlavní město Praha, Česká republika



    Stranger Things
    Stranger Things (2016)
    10
    Takhle si představuji seriál, který definuje žánr. Ač se může zdát, že se jedná o nějaké dílo pro děti, není tomu tak. Dětem bych ho spíše nedoporučoval. Nejprve to vypadá jako horor či sci-fi, ale postupem času a při vnímání celku si uvědomíte, že démoni představují trochu něco jiného. Jedná se o určitý způsob vyjádření/zobrazení obav a tužeb mladé dospívající generace, se kterými se musí neustále potýkat, bojovat a snad i nad nimi zvítězit. V tom vidím genialitu autorů. Obavy jsou tu různé a každý kdo je má se v nich může nalézt. V tomto smyslu chápu i povinný Netflix úkrok k menšinám. I takové jsou obavy některých zástupců mladé generace... Čistě z pohledu zpracování se jedná o úžasné zobrazení osmdesátek. Ve spojení s perfektně zvolenou hudbou je pocit nostalgie a vzpomínek pro lidi, kteří tuto dobu zažili, všudypřítomný a vtahující.
    Na západní frontě klid
    Na západní frontě klid (2022)
    7.5
    Německá tvorba posledních let mě baví a na základě trailerů jsem očekával něco velkého. Nejspíše něco ve stylu Válečné generace. Bohužel to u mě úplně nezafungovalo tak, jak bych očekával. Začátek, kde se máme ztotožnit s postavou/postavami byl velmi odbytý. To potom určovalo můj celkový pohled na film a ztotožnění se s hlavním hrdinou. To od filmu tohoto typu totiž očekávám. Že mě vtáhne a pohltí, že se kupříkladu přenesu do dané doby. Tady to nějak nešlo. Vizuální zpracování mě docela bavilo. Atmosféra zákopů byla silná. A i některé emocionálně silné momenty film má. Bohužel tam nevidím tu převratnost, pro kterou bych se k filmu s chutí vracel. Možná měl film zůstat čistě v rukou německých autorů?
    Chlap na střídačku
    Chlap na střídačku (2020)
    2
    Podstatnou část filmu to vypadalo docela dobře. Cca v poslední třetině mi přišlo, že se z nadějně vyhlížející komedie stala bramboračka. Podstatu LGBTQ vložky chápu pouze jako nezbytnost toho, aby bylo možné film zařadit na Netflix. Což je ale velmi smutné, jelikož tato část filmu nebyla ani příliš vtipná. V posledních letech mi přijde, že autoři přestali chápat to, čím má být taková komedie především - oddechovkou. Z celkového pohledu se jedná o velmi podprůměrný a zbytečně dlouhý film, poplatný době.
    Babylon Berlín
    Babylon Berlín (2017)
    9.5
    Pokud má někdo potřebu opravdu pochopit německou duši a historii před tím, než tento velký národ vkročil do propasti, Babylon Berlín mu v tomto velmi pomůže. Opravdu to nebylo tak, že jsou Němci od svého stvoření krvelačným národem toužícím po boji. Realita je mnohem složitější a i období tzv. Výmarské republiky, kde se seriál odehrává je toho důkazem. Krásné kostýmy, chytlavá úvodní píseň, to vše tvoří velmi kvalitní dílo.
    Nikdy neodvracej zrak
    Nikdy neodvracej zrak (2018)
    9
    Tleskám. Německá kinematografie se již před nějakou dobou stala světovou. Rovněž fakt, že určití herci se stávají známkou kvaltiy o něčem vypovídá. Tento film je sice velmi dlouhý a v určitých momentech ztrácí dynamiku, ale z celkového pohledu vychází vysoce nadprůměrně. Surovost, nacházející se zejména v jeho počátku, je tak silně přenositelná k divákovi, že se musí dotknout snad každého. Určitě velmi doporučuji. Německo se umí se svou historií velmi dobře vypořádat, i filmově.

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci