Vasco

Zbyněk Vašíček
21

kompars epi- ale i kamera občas...

Jihomoravský, Brno-město, Česká republika



    96 hodin: Zúčtování
    96 hodin: Zúčtování (2015)
    2.5
    Efektově krásné, navíc s francouzským puncem, ale v podstatě další zbytečný akční film ze stovek produktů, jimiž nás ročně oblažují studia, navíc s předvídatelným scénářem... Krutý osud dvojek (zde trojek) pokračuje, divím se, že je to vůbec herci formátu Liama Neesona třeba...Potěší snad jen účast "bondgirlie" Famke Janssen (z Golden Eye 1996) - zde se žel moc neohřeje - jako zavražděná manželka - jinak se těžko hledají pozitiva. Snad se nedočkáme ještě dílu 4 - Bože chraň !
    Kód Enigmy
    Kód Enigmy (2014)
    8
    Film se prolíná zhruba ve 3 časových rovinách. Začíná v 50. letech, před sebevraždou, vykradením a pozdějším vyšetřováním hlavního hrdiny, připojí se i pár flashbacků do období dospívání a šikany našeho malého génia (1927), ale klíčové jsou roky 1940-42, kdy Británie již byla ve válce. Některé vedlejší role jsou kouzelné a uvěřitelné, americké herečky by zřejmě neuměly tak krásně koloniálně anglicky špulit své rty jako Keira K. Mrzí mě jen nemožnost sdělit více technických detailů o stroji (minimum detailních záběrů) - filmu toho jinak není moc co vytknout...Dobré ruchy (cvakání) a nepřecpanost dobovou hudbou též potěší...Milostných příběhů je zde rovněž poskrovnu, překvapí dialog o felaci (v té době!). Otázkou je, co vše o "E" píší knihy (předloha), není jich zase tolik. Pro vážné zájemce o "vše okolo Enigmy" doporučuji přečíst si knihu !Chytrému napověz" od autora thrillerů Davida Baldacciho z USA, je to druh pohledu z druhé strany, příběh z tajného tábora CIA na vých. pobřeží USA, kde byli zadržováni i němečtí zajatci, kteří Enigmu dobře znali. A jednomu z nich se podařilo utéci...
    Fotograf
    Fotograf (2015)
    3.5
    Čekal jsem podstatně více. Kvůli špatně uvedenému zač. jsem dorazil o 30 min. pozdě, ale i tak jsem měl problém film vůbec dodívat! Zvlášť když sál úpěl ve švech a byl nacvakaný "novinářskými důchodci a podivnými existencemi", kteří se příliš často řehtali jako kobyly! Filmu škodí především rozbředlost a délka, ZDE na Kinobox uvedených 120 minut je špatně, ve skutečnosti je to přes 132! Zejména druhá půle či poslední třetina filmu je o něco lepší, slabiny vidím především ve scénáři. Ani některé dekorace a zachování místních lidových zvyků to se moc nepovedlo - konkrétně ve scéně z asi 1/3 filmu, kdy jedou na Moravu za rodiči "klíčové ženy Saudkova života". tam není poznat, jestli je to na Ukrajině, ve Slovinsku, hrůza - kdo to měl na starosti, toho bych vyhodil ! Jako Moravana mě to uráží - pochybuji, že takový byl záměr tvůrců. Roden hraje překvapivě slušně a stylizuje se zdatně i do jiných poloh, než jak jej za ta léta známe...Ale nemůžu se zbavit představy, že Olda Kaiser by to zahrál démoničtěji, bohémštěji. Se Saudkem jsem se dokonce setkal v Kotli v prosinci 2000 a položil mu i dotaz, na který mi odpověděl. Od té doby sleduji jeho dráhu a mrzí mě, jaké "tvorbě" tady musel přizvukovat a přihlížet. Informaci o existenci zkušební stopáže (cca 10 minut s Kaiserem) mi osobně popřela tisková mluvčí filmu : Paní režisérka tvrdí, že neexistuje žádná stopáž s Kaiserem...No comment !

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci