Profilový obrázek

JiříP

Jiří P.

Komentáře 26

Od nejnovějších
  1. Údolí stínů
    Údolí stínů (2002)
    8.5
    Jeden z nejkrásnějších filmů z počátků války ve Vietnamu, který zachycuje výcvik a výchovu nových vojáků a důstojníků sedmé kavalerie, která vyměnila koně za vrtulníky. Nebýt této vyhrané bitvy, možná by ani nedošlo k vleklému konfliktu ve Vietnamu. Mel Gibson zářil.
  2. Nebe a dudy
    Nebe a dudy (1941)
    8.5
    Věčně nesmrtelný Jindřich Plachta a Jaroslav Marvan v úsměvné černobílé komedii, která dokáže i dnes potěšit a rozesmát. Takové roztomilé kloučky bych chtěl mít taky doma. Nejkrásnější scéna z celého filmu je trestání mladých rošťáků za rozbité okno. "Kde máš čepici?"
  3. Němá barikáda
    Němá barikáda (1949)
    7
    Škoda, že tento starý dobrý český černobílý socialistický film s hvězdným obsazením staré generace umělců již nedávají k výročí Pražského povstání, tak, aby se i mladá generace mohla něco z historie obrany Prahy v květových dnech poučit. Ve školách byste jim to měli pouštět!
  4. Chartúm
    Chartúm (1966)
    8
    Příběh generála Gordona, který se rozhodl sám bez podpory anglické vlády hájit obklíčený Chartúm před obávaným vůdcem islámského vojska Mahdím a tím zachránit jeho křesťanské obyvatele. Jeho názor a prohlášení, že je třeba šíření islámu zastavit, jak nejrychleji to jde, i za cenu vlastního života je velice aktuální. Anglická vojska dorazí do Chartúmu se zpožděním a Gordon je od té doby symbolem čestného nebojácného velitele.
  5. Ben-Hur
    Ben-Hur (2016)
    8
    Chápu, že pro dnešní mládež je třeba vytvořit dramatičtější a akčnější verzi, než byla nezapomenutelná oscarová verze (neuvěřitelných 11 oscarů!) s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Zde se hlavní role ujímá Jack Huston. Jak poetické. Každopádně nejznámější závěrečná scéna - závod vozatajů - byla pomocí efektů patřičně zmodernizována a zdramatizována.
  6. Casablanca
    Casablanca (1942)
    9
    Některé filmy nezestárnou. Přestože se jedná o černobílý film, který dnešní mládež již moc neláká, jeho obsah nestárne a hrůzy války a uprchlická tématika je i dnes bohužel aktuální. Přerod hlavního hrdiny z egoistického a sobeckého obchodníka v zachránce má i překvapivý závěr v navázaném kontaktu další spolupráce s policejním důstojníkem.
  7. Ulice
    Ulice (2005)
    8
    Skvělý český seriál, který i po tolika dílech neztrácí originalitu, dokáže strhnout a zaujmout současnými tématy, která mohou potkat člověka v běžném životě (šikana, těhotenství, vztah s ženatými muži apod). Můžeme se zde i setkat s jak staršími, tak s novými mladými tvářemi. :) Každý večer všedních dnů patří Ulici.
  8. Forrest Gump
    Forrest Gump (1994)
    9.5
    Forrest Gump je skvělým americkým filmem o prostém americkém chlapci, který však prošel všemi nástrahami života (a historie). Vidíme nádhernou ukázku amerických dějin (krach na burze, válka, objevení smajlíka aj.). Výborné herecké obsazení, vtipná scéna střídá dojemnou. Mám v plánu přečíst si i knižní předlohu.
  9. Podivné dědictví
    Podivné dědictví (1972)
    7
    Vtipná parodie na klasické westerny v hlavní roli s Terencem Hillem ukazuje jak se musí mladý nezkušený chlapec naučit žít v tvrdém světe amerického divokého západu. Musí bojovat o svou lásku a přitom mu pomáhají tři přátelé jeho zesnulého otce. Člověk se zasměje.
  10. Tenkrát na Západě
    Tenkrát na Západě (1968)
    9.5
    Nezapomenutelný příběh Harmoniky, který byl podložen podmanivou filmovou hudbou, jejíž první tóny nám vždy tento film připomenou. Hvězdné obsazení - Henry Fonda, Charles Bronson a Claudia Cardinale je zárukou velmi kvalitního zážitku. Po dlouhé době se konečně do distribuce dostala i nezkrácená verze, která film prodloužila o dalších cca 30 minut. :)
  11. Vetřelci
    Vetřelci (1986)
    10
    Akční horror režiséra Jamese Camerona mi přijde z celé série Vetřelců prozatím jako nejlepší díl. Je v něm vidět, že ani cvičení žoldáci vesmírné armády by si bez pomoci Ripleyové neporadili a i přesto se zachránil pouze jeden z nich na rozdíl od malé Newt, která přežila sama na planetě plné vetřelců, dokud nebyla zachráněna.
  12. Star Trek: Do neznáma
    Star Trek: Do neznáma (2016)
    9
    Z nově natočené série Star Treků se mi tento líbil nejvíce. Je vidět i práce režiséra Justina Lina, který točil i akční filmy Rychle a zběsile. I tempo Star Treku je rychlé (a zběsilé), plné akce. Smutné je, že v dalším případném pokračování vypadne jeden z hlavních hrdinů a přátel James Kirka - Chekov, který tragicky zahynul. :/
  13. VALL-I
    VALL-I (2008)
    8
    Bohužel dost pesimisticky popsaná (ale možná) budoucnost lidstva jak si zaneřádit planetu. Ať se malý WALL-E dělá co může, na tenhle binec prostě nestačí. Nicméně je třeba ocenit optimismus tvůrců, že si příroda nakonec poradí sama a navracející se obézní lidstvo bude muset přiložit své tlusté pracky k dílu.
  14. Old Shatterhand
    Old Shatterhand (1964)
    6
    Na této Vinnetouovce je bohužel už cítit snaha o komerční zisky. Přírodní záběry jsou sice nádherné, ale zápletka je už bohužel slabší. Střelba se zrcátkem Sama Hawkense a její následky (zabití jediného svědka přepadení farmy) je slabá, nehledě na nezájem o další vyšetřování přihlížejících. :( Slabší nadprůměr mezi Mayovkami.
  15. Appaloosa
    Appaloosa (2008)
    9.5
    Klasický western, kde dobro zvítězí nad zlem a dvouhlavňová "osmička" v rukou Vigga Mortensena není hned tak v nějakém westernu vidět. Není divu, že u padouchů vzbuzuje respekt i hrůzu. Nájemný šerif a jeho pomocník v podání dvou nezaměnitelných špiček amerických filmů. :) Doporučuju!
  16. Poklad na Stříbrném jezeře
    Poklad na Stříbrném jezeře (1962)
    9
    Opět mě Česká televize potěšila zařazením celé série o náčelníku apačů (Vinnetou) a jeho bílém bratru (Old Shatterhand), která byla hitem mládí mé generace a pro kterou jsme byli ochotni jako kluci ujet na kole i více než třicet kilometrů do sousedního města, jen abychom filmy viděli. :) Poklad na Stříbrném jezeře z nich byl však, dle mého mínění, nejpropracovanější a nejhezčí. :)
  17. Přístav
    Přístav (2015)
    9
    Příběh ze života, kde by určitě řada starších mužů nejraději řešila tímto způsobem útěk od starostí (a od ženy :D). Zpočátku se rozvíjel jako chlapská záležitost (život bývalého hokejisty v hospodě, u vody, zábava, ale i starosti s hospodou...), postupně přerostl do milostné zápletky "každý s každým" a stal se tak z něj typický rodinný seriál pro ženy. :D
  18. Nejdelší den
    Nejdelší den (1962)
    10
    Jeden z mála filmů, který by měl být promítán ve školách v hodinách dějepisu a který napínavou formou studenty poučí o jedné z nejdůležitějších spojeneckých akcí na sklonku druhé světové války. Herecké obsazení tohoto filmu je jedno z nejšpičkovějších, protože se v něm objevují hvězdy jak amerického a anglického, tak francouzského a německého filmu.
  19. Duna
    Duna (1984)
    9.5
    Výborné! Lepší, než remake z roku 2000. Autenticky vyložené, co bude se světem za takových 8000 let...