Profilový obrázek

rkotvald

Roman Kotvald
3 162
94. TopUživatel

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Praha, Hlavní město Praha, Česká republika



    Tajemná zahrada
    Tajemná zahrada (1993)
    7.5
    Nádherný dětský příběh, který patří k těm lepším z viktoriánské Anglie. Agnieszka Holland zde dokazuje, jak skvěle umí pracovat s charaktery, jak dospělými, tak dětskými a díky tomu z prachobyčejného příběhu vykřesat ten nejlepší plamen. K tomu jí zde pomáhá i skvělá hudba a naprosto úchvatné kulisy. Nejprve jsem se bál, že příběh půjde cestou přechytračelých dětí, které se chovají inteligentněji, než dospělí, ale to jsem se spletl. dospělí zde jsou sužovány dospělými strachy, děti zase svou fantazií. Vše se vzájemně proplétá, mísí a vyvíjí. Je to rozhodně jedna z těch lepších knižních adaptací a filmů pro dospívající, které navíc jako bonus ocení i jejich rodiče.
    V síti
    V síti (2020)
    8
    Musím říci, že jsem čekal fakt hnusy, ale někdy jsem byl sám překvapen, co ty děvčata museli v té stoce vidět a zažít. Drsný, ale reálný náhled do problematiky, které musí často čelit mladé dívky i jejich rodiče. Co za existence je schopno využít pro svůj mrzký pud nezletilé dívky mi je až blivno. Stejně jako argumenty typu: "vina je na rodičích, takže nejsem vinen v tom, že bych ty dívky ohrožoval, protože za to nemůžu." Nejemotivnější moment celého dokumentu je, když se v té změti netvorů objeví ostrov v podobě normálního člověka - studenta. Může to působit jako kýč, ale skvěle to funguje a má to své opodstatnění v realitě, kterou dívky pro tento projekt na svou kůži zažili. Co se týče mého hodnocení, určitě si to těch 90% zaslouží. Já ale tu pátou hvězdu nedám. Nikoli kvůli tomu, že by mě to celé zhnusilo, to beru jako pozitiv. Ale pro několik zdlouhavých monotématických pasáží, kde se opakuje jedno a to samé dokola. Je to ale jen drobná vada na excelentní práci. Byť je to na velice temné téma. Viděna verze od 15 let.
    Pán tygrů
    Pán tygrů (2020)
    8
    Šílený detailní pohled do šíleného světa amerických soukromých ZOO, které se chvástají ochranou zvířat, aby ale veškeré své prostředky investovali na boj proti sobě a propagaci své image. Takže ve výsledku filmu, stejně jako ve skutečnosti je i tento dokumentem náhledu do boje a duší lidí, kteří se postupně, minutu za minutou více a více propadají do temnoty. Joe Exotic je toho zářným příkladem, ale není sám. Je to exhibice odpadní stoky v níž se tu a tam objeví ostrovy normálnosti. Lépe to popsat nejde. Dokument je navíc velice detailní v zobrazování toho, co chce divákovi sdělit a za to si zaslouží pochvalu. Doporučuji ke zhlédnutí i těm, kteří nemusí přírodovědné dokumenty, protože o zvířatech to není. Naopak nedoporučuji snímek pro ty jedince, kteří od toho právě přírodovědný prvek čekají. Ne, nedostanete ho. Dostanete sobce kteří dělají ostudu lidskému druhu.
    Šarlatán
    Šarlatán (2020)
    8
    České drama ve své další skvělé formě. A opět za tím vidím Agnieszku Holland a v hlavní roli excelentního (opět) Ivana Trojana. Příběh jednoho z našich rozporuplných osobností byl natočen - díky Bohu - rozporuplně. Vše dobré co o Janu Mikoláškovi víme, totiž známe primárně z jeho osobní autobiografie. A to negativní ze všeho okolo. Jistě byl člověkem, kterého stíhaly všemožní démoni, a který si liboval v popularitě. Na druhou stranu též mu nelze upřít snaha o pomoc potřebným, kterým zasvětil svůj život. Této látky se naštěstí chopil kvalitní scénárista Marek Epstein a stejně excelentní režisérka Agnieszka Holland. Výsledek tak ani nemohl dopadnout lépe. Ona výše zmíněná nejednotnost hlavní postavy, kterou si divák musí dokreslit sám, zde díky všemu zmíněnému a hlavně Ivanu Trojanovi vykrystalizovala v áčkové biografické drama, které může hledat konkurenci jen u velkých zahraničních bijáků (pramálo těch českých). A to je zatraceně dobrá vizitka.
    Avengers: Infinity War
    Avengers: Infinity War (2018)
    9
    Marvelovky mají jednu velkou nevýhodu. Skoro všechny jsou dobré a jsou stavěné na podobném základě. Takže po těch 10 letech vás to prostě přestane překvapovat, šokovat. Což je škoda. Infinity War je totiž skvělý film, kterému můžu vytknout snad jen slabší části s Captain Americou a to, že v části s GotG a Starkem se snaží být až moc zábavný a vtipný. U filmu, který se tváří jako jedna velká vyvražďovačka se to moc nehodí. Russoové ale nad vším drží pevně ruku a povedlo se jim to ukočírovat velice dobře. Thanos válí, konečně záporák, co není jen nějaký kus nějakého ztělesněného zla, ale má taky jakousi duši. Místy vám film hraje na city (hlavně v závěru), místy vás baví, místy trochu nudí, ale celkově se jedná o super zakončení 10 let s touhle partou. Škoda, že na pokračování si musíme rok počkat.

    Oblíbená díla

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+13

    Oblíbení tvůrci

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+37