kawa

ales kaw

Komentáře 601

Od nejnovějších
  1. Pět miliónů svědků
    Pět miliónů svědků (1965)
    6.5
    Z dnešního hlediska primitivní kriminálka ukazující jak to chodilo během živého natáčení televisních inscenací v počátcích TV. Vrah je ale skryt docela umně. Filmovému ztvárnění škodí, že herci nemají co hrát, a takový Otomar Korbelář, již v té době za zenitem, měl dostat větší šanci. Tříska a Lukavský se v hlavních rolích jen trápí.
  2. Tajemství zlatého Buddhy
    Tajemství zlatého Buddhy (1973)
    6.5
    Komornímu vyprávění uškodilo pomalé tempo, které je přespříliš natahováno. Výkon Cupáka a Brouska nestačí na zbytek. Ještě krásná Jana Preissová stojí za to, zbytek je hodně nudný a rozvláčný.
  3. Jak se budí princezny
    Jak se budí princezny (1977)
    7.5
    Kvalitně připravená a zpracovaná klasická pohádka v rukou Václava Vorlíčka, který během 70. let provedl mnoho majsterštychů. Tato pohádka sice nemá tempo a dynamiku Popelky, ale stále patří k tomu lepšímu v žánru a i po letech se dá dívat, především na výkony Menšíka. Nezvykle upozaděný je Jiří Sovák v roli krále.
  4. Až do konce
    Až do konce (1984)
    6
    Průměrné drama z válečného prostředí konce 2. světové války, kdy zbytek nacistů se uchýlí do zámečku se zajatkyněmi. Ty utečou, ale na mostě je nacisté zabijí, tak jako i přijíždějící sovětské vojáky. Retrospektivní vsuvky velmi ruší výsledný dojem, kromě Cupáka další herci nic moc nepředvedli.
  5. dont stop
    dont stop (2012)
    6.5
    Velmi slabý film obsahově ale docela umně filmařsky zpracovaný filmový příběh o punkáčích v ČSSR. Nevypovídající komediální scénky, které ale moc s realitou nemají moc společného, kostýmy hlavního hrdiny jako vyndané z posledního žurnálu. Osobnosti je třeba hledat ve vedlejších rolích, Zedníček a spol. Celkově slabé.
  6. Fešák Hubert
    Fešák Hubert (1984)
    7.5
    Další film z první republiky, která byla populární mezi scénáristy na konci komunistické totality. Tento film není vyloženě špatný, ale také není nejlepší. Vyniká prakticky jen Karel Heřmánek a další jsou jen komparz. Celkově příjemná zábava , která asi měla navíc.
  7. Kočár do Vídně
    Kočár do Vídně (1966)
    8
    Velmi zdařilý snímek Karla Kachyni o jedné vdově (Janžurová) a dvou nacistech z Rakous (Hanzlík a Munzar). Syrová atmosféra jakoby nekonečného lesa kolem Znojma umocňuje stísněnou situaci 3 lidí, jedné zajatkyně s koňmi, jednoho mladého vojáka , který se snaží jen dostat domů a toho třetího krátce před smrtí. Syrové drama na každém místě je jakoby cítit vůni lesa, a každý poryv větru. Výborná Iva Janžurová a Jaroslav Hanzlík.
  8. Spalovač mrtvol
    Spalovač mrtvol (1968)
    7.5
    Syrové tragikomické drama Juraje Herze s výborným Rudolfem Hrušínským II. , který přetvoří svou postavu fanatického spalovače, v masového vraha, který se zaučuje na své manželce, a svém synovi. Nástupem nacismu se mu uvolní ruce k masovému vraždění a ukájení jeho zvráceného koníčka. Další herci nedostali moc prostoru a jsou jen fugurky v orloji.
  9. Výlet
    Výlet (2002)
    7.5
    Velmi úspěšný film Alice Nellis, který časem ale ztrácí své kouzlo. Nějak vyčpěl náboj. Vyprávění o rodinné krizi během převozu popela na Slovensko skončil tragikomicky, úmrtím babičky. Maminky zemřelého. Film stále drží díky Ivě Janžurové, která zapojila své dcery a Igoru Barešovi, který podal slušný výkon.
  10. Všichni dobří rodáci
    Všichni dobří rodáci (1968)
    7.5
    Na tu dobu asi velmi syrová výpověď o začátku komunistické totality, jak to tehdy chodilo. Ale ve výsledku těžkopádný a dlouhý film, sice s krásnými obrazy a výjevy, ale s minimem prostoru pro herce, některé scény jsou přímo nudné.... Pomalé tempo, některé nevysvětlené dějové linky.... Lepší průměr, jeden z přeceňovaných českých filmů.
  11. Soudný den (1949)
    7.5
    Příjemná klasika pro pamětníky z malého C. a k. městečka, kam dorazí tulák (Ladislav Pešek) a překazí radost místnímu panu soudci s jeho fanglí. Velmi dobrý výkon Peška, pak několika dalších, trochu nesourodá manželská dvojice Beyvl - Štepničková. Jinak příjemná oddechovka.
  12. Zámek pro Barborku
    Zámek pro Barborku (1962)
    7
    Komediální příběh mladého muže (Petr Kostka), který chce vystupovat světácky a uhnat na to dívky, ale zjistí, že mu to spíše překáží u jedné slečny. Sled komických situací díky obsazení herců (Fiala, Deyl ml., Homola, Vinklář atd.) překvapivě aspoň trochu funguje. Příjemná oddechovka z ranných šedesátek, není nutno u tohoto filmu přemýšlet.
  13. Zelené obzory
    Zelené obzory (1962)
    6
    Dramatický příběh mladého zemědělského inženýra, který přichází na rozvrácený statek s kupou problémů jako správce, a odjíždí po pokusu o jeho zavraždění v sanitce. Realita komunistických znárodněných JZD byla již tehdy tristní, a osobní zájmy převažovaly. Alternativní filmové zpracování je ze začátku zajímavé, syrové ztvárnění taky, ale nakonec vše vyjde do ztracena.
  14. Každá koruna dobrá
    Každá koruna dobrá (1961)
    6.5
    Třeskutá komedie, kde nakonec těch mini gagů je až příliš, ale žáden pořádně nezafungoval. Pokus o pitoreskní film s Milošem Kopeckým a řadou populárních herců se utopil v plácaní se ve vodě. Některé postavy žijí více či méně, ale jako celek to nefunguje vůbec. Bohužel, při lepším režijním vedení mohlo být zaděláno na skvělou komedii anglického Sellersova typu .
  15. Ať žijí duchové!
    Ať žijí duchové! (1977)
    7.5
    Slavná pohádková komedie o jednom hradu, pionýrech, žampionech apod. Kamera, vtipné hlášky, písničky. Komická linka drží osu filmu, který je ale spíše souborem scének, než uceleným dějem. Ale stále tento film spolehlivě baví. Z herců vyniká Lipský, Tichánková.
  16. Václav
    Václav (2007)
    7
    Tragikomický skutečný příběh o jednom duševně postiženém muži s fixací na svého mrtvého otce a také námět vystavěný na jedné prezidentské milosti. O muži, který se snaží vyrovnat svému otci, bývalému reprezentantovi ČSSR ve střelbě, být dobrým synem své postižené matce - alespoň někdy, a najít udavače svého otce.... Zajímavý film Jiřího Vejdělka.
  17. Svatba na bitevním poli
    Svatba na bitevním poli (2008)
    6.5
    Komedie o dvou vesnicích , které ještě žijí dávnou bitvou Napoleona, a jejíž muži vyhledávají střet s vedlejšími podoláky. V rolích jsou známé osoby, ale ne vždy mají co hrát. Někteří ale jsou již tradičně trapní. Kamera a hudba nezvládnou všechno, a to i přesto , že třeba scénka hospodské bitky nebyla špatná. Ale celek je jen průměrná oddechovka.
  18. Kotrmelec
    Kotrmelec (1961)
    7
    Komedie z rozestavěné Ostravy Poruby z hornického kolektivu předáka Kohuta, který brání svou rozvedenou švagrovou před lemplem party (Ladislav Trojan). Samozřejmě se mu to nepodaří, ale mezitím se v ději rozvine část skečů s přerostlým bernardýnem jménem Bojínek, dědou pyrotechnikem, partou plou bláznů. Průměrná komedie, ale některé scénky se povedly.
  19. Tatínek
    Tatínek (2004)
    6
    Tvůrčí krize mezi otcem Zdeňkem Svěrákem a synem Janem je prezentována na filmovém plátně, bez toho aby bylo vyřčeno nějaké poselství… Opět srdce ryvná kýčovitá hudba z filmů Jana Svěráka. Do konce vydrží jen málokdo. Zajímavé jsou jen snad lokality Svěrákova mládí, nic víc.
  20. Experiment Eva
    Experiment Eva (1985)
    5
    Nezvládnutá filmová moralita z prostředí střední školy, kde ambiciózní , ale na okolnosti nehledící mladá kantorka, je schopná obětovat svou rodinu za svou tvrdohlavost. Docela zajímavý příklad jak to nemá vypadat v našem zženštilém školství. Do konce vydrží jen málokdo.
  21. Komu tančí Havana
    Komu tančí Havana (1962)
    6
    Stylizovaný film alá americký thriller se moc nepovedl. Možná v originálním znění pro domorodce má tento film nějakou hodnotu, ale pro čechy pramalou. Film má sice dobrou technickou kvalitu, ale příběh moc nezaujal. Mnoho záběrů z festivalu ubíralo spíše filmu tempo.
  22. Kolja
    Kolja (1996)
    8
    Komediálně-sentimentální film Jana Svěráka s jeho otcem v hlavní roli Louky a maličkým Koljou. Sladké vyprávění, které je místy barevně cizelováno, ale místy velmi kulhá na obě nohy. Klasické scény s kamerou na jeřábu, různé efekty vypadají zajímavě , ale jako celku neprospívají. Pokud oponemene výtvarno a skvělou hudbu Antonína Dvořáka, moc toho nezbude, scénář vaří z vody, herci nemají co hrát. Tento film sice dostal Oscara , ale rozhodně není tím nejlepším co se natočilo v devadesátkách.
  23. Okno do dvora
    Okno do dvora (1954)
    8
    Průměrné kulisy jednoho činžovního domu s výhledem sousedům do oken a zahradou. Zraněný fotograf se nudí a pozoruje dění v jiných domácnostech. Toho aspoň trochu vytrhává z nudy. Nakonec odhalí vraždu, ale nemůže ji dokázat. Místy pomalé tempo, kde se nic neděje, a odehrává se milenecká krize na vedlejší koleji, skončí předpokládaným odhalením vraha. Překrásná Grace Kelly a standardně výborný James Stewart. Jehož dabér je hrozný.
  24. Vzbouření na vsi
    Vzbouření na vsi (1949)
    7.5
    Filmová komedie na téma rovnositi mezi muži a ženami, který se dnes opět objevuje ve stejných konotacích. Takže výsledkem je průměrná komedie, která visí a padá na komice Františka Filipovského a Emany Fialy. Další včetně Otomara Korbeláře , Vlastimila Brodského a dalších jsou již karikaturou sama sebe. V té době filmy z venkova byly budovatelské, postižené režimem, tady je ideologie minimum. Ale dnesk zapomenutý film je příjemná oddechovka s tématem poplatným asi každé době.
  25. Dobrodružství s nahým klukem (1964)
    7.5
    Krátký komediální příběh Jaroslava Haška natočený na špatný filmový materiál, ale film samotný je zbytečně zapomenutý. Mnoho známých tváří (Trégl, Eman Fiala, Ferbasová apod.) sice nemají moc šancí se nějak projevit, ale příběh a následná rvačka je zajímavá. Příběh samotný je prostinký, kdy malému klukovi ukradou šaty a jeden pán ho veze tramvají domů. Cestující se ale dožadují oblečení hocha, ale nic proto kromě planých slov neudělají. Ve finále jsou všichni ve spodním prádle a dožadují se odškodného na pánovi. Toho využije celá Praha.
  26. Alena
    Alena (1947)
    7.5
    Zábavná kostýmní komedie o záletné ženě platnéřského mistra, kterého kníže odešle do Flander na učení. Ani povolaný čert neochrání čest paní Aleny, a nakonec se do ní zamiluje. A ztratí nesmrtelnost. Zajímavá komedie, která trochu zestárla, ale zbytečně je v zapomnění. Možná i proto, že tam nehrají přímo hvězdy. Rudolf Hrušínský II. jen v roli platnéřského učně. Ve filmu zazní hudba známá z pozdější Pyšné princezny. Je vidět , že i hodně kostýmních návrhů bylo později využito v nejslavnější české pohádce.
  27. Marie
    Marie (1964)
    6
    První celovečerní film Václava Vorlíčka nijak nenasvědčoval čím se proslaví. Příběh manželské krize, kdy celou tíži rozvodu a vysvětlení dětem nese žena. Najde si nového partnera, ale nakonec vidí, že je prakticky stejný jako bývalý manžel. Trochu polopatický záběr, kdy odcházející muž potká na schodech nového partnera. Nudné tempo a nezajímavá experimentální kamera jsou na škodu. Herci nemají co moc hrát.
  28. Rozhovor ve vlaku
    Rozhovor ve vlaku (1947)
    5
    Osvětový film o špatném vlivu alkoholu na populaci, z neznámého důvodu je zapojen i špatný vliv pohlavních chorob. O alkoholicích minimu slov. Film , který jakoby patřil do dnešní doby Me too.
  29. Muzikant
    Muzikant (1947)
    5.5
    Slabý psychologický film z chudé dědiny, kde muzika hraje významnou socio-ekonomickou složku. Chlapi muzikanti chodí hrát až do ciziny , do cirkusů, na tancovačky , svatby. Tím přinášejí kýžené peníze lidem svého kraje. Při návratu domů je Tono nechtěně původcem zranění jedné švadleny v továrně. Mladý muž si to bere ososbně, v čem ho podporuje jeho "kamarád". Tono přestane hrát, jeho okolí ho není schopno pochopit. Ale nakonec vše dobře dopadne. Herci jako Fiala, Vojta a další nevyužiti. Hlavní roli obdržel Miška, který je ve výrazu toporný od začátku do konce.
  30. Klub tří (1935)
    4.5
    Velmi slabá komedie z lepší společnosti o jedné sázce mezi dvěma soky z kasina. Nakonec se ukáže , že klubový artefakt modrá perla je vzácností spojující jeden náhrdelník jedné zpěvačky s 3 muži - nápadníky. Jedna věnovaná perla = jedna láska. Hlavní představitel se k perle dostane úskokem při interview v divadle. kde ustřihne šňuru náhrdelníku a perly se rozkutálejí... Velmi slabé herecké výkony, jediní kteří se snaží jsou Veverka a Čeněk Šlégl ve vedlejších rolích. Trapná dvojice Gaierová - Brom nikoho nemůžou stáhnout do děje.
  31. Obchod na korze
    Obchod na korze (1965)
    9
    Rozhodně nejlepší slovenský film v historii, film je opatřen českými titulky, a je trochu sporné ho posuzovat jako český, čeština v něm není, ani čeští herci. Ale jako filmový příběh je zajímavý, v životní roli Brtka hraje Jozef Króner. Vliv nacismu na vznik Šlovenského štátu, a materiální prebendy pro kolaboranty jsou nad síly chudého tesaře. Vykreslení hlavních postav a dechová hudba podkreslují příběh utrpení slovenských židů. K citové představě co se v těch dobách dělo je ale film příliš nonšalantní.
  32. Tatínek na neděli
    Tatínek na neděli (1971)
    5.5
    Velmi slabý film o tom, jak jedno manželství se rozpadlo jen díky tomu, že otec si našel atraktivní milenku. Teprve po návštěvě jejich rodičů, zjistil že mladá žena je panovačná a nemá ráda jeho dceru. Velmi slabé herecké výkony, Regina Rázlová v typické roli mrchy. Úplně nicotný Radovan Lukavský. Filmu nepomohl ani špatný filmový materiál. A tak jediným zajímavým momentem je sporťáček Svatopluka Matyáše.
  33. Právě začínáme
    Právě začínáme (1946)
    7.5
    Příjemná komedie s vynikajícím Jaroslavem Marvanem a Jindřichem Plachtou, prakticky ve vedlejší koleji. Další jsou už jen stafáž. Nevyužitá komika Trégla, Emana Fialy. Ale jinak pěkný oddechový film.
  34. Cesta zpátky
    Cesta zpátky (1958)
    7
    Zajímavý dramatický příběh mladé party, která přepadne kasu v kině, při níž je zraněn muž, který následně zemře. Jeden z uličníků je nucen se skrývat a jeho "kamarád" ho nutí k odjezdu na lodi do Hamburku. Skvělý Vinklář, zajímavý příběh, trochu tendenční ztvárnění. Ale na tu dobu lepší průměr.
  35. Život pro Jana Kašpara
    Život pro Jana Kašpara (1959)
    5.5
    Promarněná filmová šance na kvalitní film s dobrým hereckým obsazením (Smolík, Peterka, Růžek, Bohdalová). Bohužel herci jsou jen stafáž ve filmu pojednávajícím o jedné otravě ženich den před svatbou a jeho spěšnému převozu vrtulníkem do Prahy na dialýzu. Nic moc stvárnění, žádná gradace či zaujetí diváka do děje. Slabé.
  36. Dej si pohov, kámoši 2
    Dej si pohov, kámoši 2 (1995)
    9
    Výborná komedie s Lemmonem a Matthauem, kteří jsou ještě ve výborné formě, ale český dabing ve vedlejších rolích je chabý. Výborní Brabec + Sejk. Jinak příběh dvou stárnoucích kamarádů, které usmíří až svatba slabšího z nich, vedlejší linka rybaření, chlípný děda Gastafson, problematické vztahy dětí atd. Výborná směs emocí, legrace, vtípků. Přibyla Sophia Loren, která ale nestrhla takovou pozornost. Dvojka je sice slabší ale stále super.
  37. Dej si pohov, kámoši
    Dej si pohov, kámoši (1993)
    10
    Výborná komedie s Lemmonem a Matthauem, kteří jsou ještě ve výborné formě, ale český dabing ve vedlejších rolích je chabý. Výborní Brabec + Sejk. Jinak příběh dvou stárnoucích kamarádů, které usmíří až svatba slabšího z nich, vedlejší linka rybaření, chlípný děda Gastafson, problematické vztahy dětí atd. Výborná směs emocí, legrace, vtípků.
  38. Kaktusový květ
    Kaktusový květ (1969)
    7.5
    Mikrokomedie o tom jak jeden zubař má problém udržet svou hippie milenku, bez toho aby se nemusel oženit se svou sestřičkou. Přitom se do motanice zapojí i několik známých, milenců a dalších. Skvělá Ingrid Bergmanová, trhlá Goldie Hawn, a standardní Walter Matheau.
  39. Já, mé druhé já a Irena
    Já, mé druhé já a Irena (2000)
    7
    Trapné blbé ale místy legrační, i jako dobrá groteska. Scénka s černošskými synky v obýváku. Mladičká Renné Zellweger, která je poloviční k Bridget Jones. Ale jinak jen pro otrlé a ve velké nudě. Jim Carrey se zase ksychtí jako by měl napodobit scénky z Masky.
  40. Prázdniny pro psa
    Prázdniny pro psa (1980)
    8
    Trochu zapomenutá komedie s Tomášem Holým, ale zdařilá, stále baví Jiří Hrzán jako otec opravář stovky. Jinak tentokráte trochu menší role pro Holého, ale dobré pointy scének to nahradí. Rozbitá chalupa, šopa, kurník, přizabitý čuník, holubník nadranc. Situační komedie a zuby v kýblu...