Profilový obrázek

Tom Hardy

Tomáš Chvála
8 339
30. TopUživatel

Žiji filmem odmalička díky mé matce, která na rozdíl od jiných považovala za ideální rodinný víkendový výlet návštěvu kina. Vyrostl jsem ve společnosti Bruce Willise, Mela Gibsona, Christophera Lamberta a mnohých jiných, kteří se mi stali regulérními přáteli a trávili se mnou mnoho mého volného času. Nenazval bych to ani tak posedlostí, jako spíše vášní, neboť mi neunikal život mimo filmové plátno - stal se jen jeho nedílnou součástí. Přibylo pár kil a vrásek, nějaké ty zkušenosti, vzlety, pády, lidé přicházeli a odcházeli, mé dívky měnily svou tvář, láska k filmu ovšem zůstala stejná. Vyrostl jsem na akčních 80tých letech Hollywoodu, to mi ovšem nebránilo v postupném prozkoumání všech žánrů (za což děkuji nejen Al Pacinovi a Robertu De Nirovi, ale překvapivě i Willisovi, jehož žánrový jídelníček je podstatně pestřejší, než si většina diváků myslí). Prošel jsem anime, mangou, nezávislou scénou (evropskou i americkou), klasické černobílé fláky, které by člověk měl vidět minimálně ze záj

Středočeský, Mělník, Česká republika



    Saw X
    Saw X (2023)
    5
    Po nadšených recenzích jsem čekal o něco silnější výsledek. Je fajn, že se více tlačí na příběhovou strunu (navíc okolo jediné opravdu zajímavé postavy celé série), ale princip pomsty osobní rovinou příběhu nic nepřidává (protože přichází až poté, co už Jigsaw existoval), vražedné scény nijak nevybočují, zúčtování s "hlavním padouchem" je vyloženě neuspokojivé a snaha o překvapivou pointu se, minimálně v mých očích, minula účinkem. Na rozdíl od Spirály to ale drží aspoň pohromadě, nikdo nepůsobí směšně a nějaké ty emoce v tom fungovaly. Napětí už méně, když je celé finále postavené sice na vychytralé změně směru, ale vzhledem k budoucímu vývoji série víme, jak musí dopadnout. 50 % s tím, že dál už si není třeba.
    Mission: Impossible Odplata – první část
    Mission: Impossible Odplata – první část (2023)
    5
    Co začne jako Hon na ponorku se v italských ulicích přepne do Malérů pana účetního a poté přijde Oko dravce, rámované prázdnými dialogy jak z druhého a třetího Matrixu, a podtržené vykradeným Zimmerovým batmanovským soundtrackem. A k tomu řada wtf momentů, ať už obecně zbytečných (infiltrace do velína, ze které Hunt nic nezíská a tudíž ji nemusel podnikat), nebo jen dramaturgicky mizerně vystavěných a tedy bez funkčního napětí (letiště, kde se nebojíme, protože logicky víme, že s Huntem uvnitř neexploduje, honička s Fiatem, kde nefunguje návaznost ani pocit rychlosti a v trailerech propagovaný seskok z motorky aneb největší oslí můstek filmové historie). Scéna ve vlaku už pak byla ryzí parodie. Atwell, ta jediná obhajuje existenci sedmičky. A minimálně zajímavé mi přijde, že už jde po Mumii o Cruiseův druhý film, který okatě vykrádá herní Uncharted. Každopádně dobře pro ty, co si Odplatu užili. Pro mě podivnou atmosférou, matným záporákem a nedotažeností scénáře na úrovni dvojky.
    Ještěr
    Ještěr (2023)
    7
    Škoda, že mi zhruba v půlce došlo, že už jsem tohle (i když s jinou omáčkou) kdysi viděl. Ale atmosféra i herci na jedničku.
    Indiana Jones a nástroj osudu
    Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
    5
    To jediné, co tenhle smutný pokus o maskování "natočili jsme to příliš pozdě" zachraňuje je překvapivá finální třetina, která sice nedostane emocionální dozvuk, jaký se nabízel, ale aspoň jde v něčem (pro sérii) o jedinečný moment. Zbytek nemá nic. Akce v ulicích postrádá spielbergovskou hravost a je moc CGI, dobové vtípky nejsou dotáhnuté (kosmonauti jsou fajn nápad, ale Indy kolem nich projede a... to je všechno), záporáci matní a nedostatečně démoničtí a Phoebe Waller-Bridge bohužel ve své roli nenašla balanc, aby byla současně spratek i sympatická. Paradoxně se mi líbil úvod, protože z něho aspoň trochu Indy dýchl (až na to hopsání po střeše vlaku) a samotný závěr nějakou tu emoci vykřesal. Ale vše mezitím mi jen připomínalo, že k téhle sérii se filmaři prostě vrátili příliš pozdě a na rozdíl od čtyřky už tu uvěřitelně nereflektují Fordovo stárnutí. Podobný průšvih (pro odkaz série) jako pátá Smrtonosná past.
    Bod obnovy
    Bod obnovy (2023)
    4
    Světový vizuál, hezké hravé detaily (až na harrypotterovské noviny) a správně dunivý soundtrack. Ale scénář skoro nemohl být horší. Jedna věc je jalová detektivka s nezajímavě rozloženými dějovými pilíři a schematickým vyvrcholením. Ano, onen morální konflikt, co tam vznikne, je nosný, ale to by ho někdo musel pořádně využít a to se tu nestane. Ale upřímně, čert vem příběh, který si neobratně vypůjčuje, kde se dá, Blade Runnerem a Minority Report počínaje a Equilibriem a Cyberpunkem konče. Dialogy, ty jsou ten opravdový hrobník. Takhle nějak bych si představoval věty vytvořené umělou inteligencí, která nikdy žádný skutečný rozhovor neslyšela. Při nejlepším jsou banální, jinak jsou jen strašně šroubované, nevěrohodně a nesmyslně poskládané za sebou. Což bohužel odnáší herci, kteří s tím musí bojovat a víc působí dojmem, že něco recitují z paměti, než aby tím mohli opravdu žít. Bod obnovy tak větší parádu nadělá v zahraničí, kde se dost věcí ztratí v překladu. Poslouchat to z pozice člověka, který českému jazyku rozumí, se rovnalo téměř utrpení. Být to amatérský film, nadšeně bych hýkal blahem nad formou a u obsahu si řekl "až budou mít příště prachy na dramaturga, bude to pecka". U plnohodnotného filmu to nelze ničím omluvit. Což je k vzteku. Takové energie dané do formy a takhle pitomý obsah. To to vážně nikdo neviděl?! To si nikdo nezkusil aspoň jeden dialog říct nahlas? Uf... A protože se na to do českých kin dost chodit nebude (co film netrhne o premiéře, to už nenažene později, protože tady není o čem nadšeně šeptat), tak máme na dalších 60 let se sci-fi utrum. A to mě na tom sere ze všeho nejvíc.

    Oblíbená díla

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+10

    Oblíbení tvůrci

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+14