Jeanne Moreau

7.3
Jeanne Moreau
Jeanne Moreau

Jeanne Moreau se narodila 23. ledna roku 1928 ve francouzské metropoli Paříž, kde strávila celý život. Bylo jí dvacet let, když studovala divadlo a vystupovala v Comédie-Française. V 50. letech 20. století byla například za role v Pygmalionu nebo Pekelném stroji ověnčena několika cenami.

U filmu debutovala již v roce 1948, ale na větší role si musela chvíli počkat. Mezi první nezapomenutelné velké role patří například noirové klasiky Louise Malleho Výtah na popraviště (1957) nebo Milenci (1958).

Nejzářivější hvězdou byla Jeanne Moreau v 60. letech 20. století, kdy se představila v celé řadě ikonických snímků ceněných režisérů. Moreau za svou kariéru spolupracovala s dnes již kultovními režiséry stříbrného plátna: Orsonem Wellesem (Proces), Michelangelem Antonionim (Noc), François Truffautem (Jules a Jim) nebo Rogerem Vadimem na jeho Nebezpečných známostech (1959).

Držitelka tří francouzských filmových cen Caesar proslula též svými citáty, které bez sentimentu odrážely její vztah k ženství, mužům a kariéře herečky.

„Všechny ženy jsou herečky, některé však za to berou honoráře.“

Jeanne Moreau si za svou bohatou kariéru vyzkoušela též roli režisérky. Populární byla též coby zpěvačka; v roce 1964 dokonce získala Grand Prix du Disque.

Byla též první ženou oscarového režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla). Co si Moreau myslela o manželském svazku, vystihuje její citát na toto téma.

„Manželství by bylo nejkrásnější věcí na světě, kdyby v něm bylo méně povinné jízdy a delší volný program.“ (Lukáš Král, Kinobox.cz)
Narození:
23. 1. 1928
Paříž, Francie
Úmrtí:
31. 7. 2017
Paříž, Francie

Znáte z


Jeanne Moreau: Filmy a pořady 282