Haruo Nakajima

6.6
Haruo Nakajima
Haruo Nakajima

Pravděpodobně jste nikdy neviděli jeho tvář, filmy, v nichž se představil, se nicméně staly kultovní a proslavily japonskou kinematografii díky legendární Godzille. Herec, který se do jejího kostýmu hned dvanáctkrát oblékl, zemřel 7. srpna ve věku 88 let.

V době, kdy se stal představitelem Godzilly, měl za sebou Haruo Nakajima účinkování v jiném japonském kultu, Kurosawových Sedmi samurajích (1954). Nakajima byl obsazen hned do první role Godzilly v legendárním snímku Probuzená zkáza (1954), vyprávějící příběh netvora, který kosí japonské nákladní lodě. Ze spánku jej probudil výbuch vodíkové pumy (jasná narážka na studenou válku). A netvor, jehož kultovní pověst inspiruje filmaře do dnešních dnů, byl na světě.

Probuzená zkáza nepůsobí ani po více než 60 letech směšně; na svou dobu má velmi solidní triky, davové scény a nezapře, že šlo o nejdražší japonský film své doby.

Představitel Godzilly Haruo Nakajima měl pro roli všechny předpoklady. Předtím hrál ve válečných a samurajských filmech, díky čemuž dokázal původně stokilový (!!!) oblek pravěkého ještěra udržet na vlastním těle.

Nakajima se v kostýmu Godzilly objevil hned dvanáctkrát, naposledy v roce 1972 ve filmu Godzilla vs. Gigan a o svých zkušenostech v kostýmu kultovního netvora sepsal vzpomínky "Život příšery: Haruo Nakajima, původní herec Godzilly".

Godzilla se dodnes nevyčerpala a filmaři se jí inspirují dodnes. Když si jí všiml Hollywood, nechal jejímu prvnímu představiteli na Chodníku slávy umístit hvězdu. (Kinobox.cz)

Narození:
1. 1. 1929
Yamagata, Japonsko
Úmrtí:
7. 8. 2017

Znáte z


Haruo Nakajima: Filmy a pořady 35