Michael Nyqvist

7.2
Michael Nyqvist

"Myslím, že smyslem bytí na Zemi je přijmutí toho, co máte a mou cestou bylo přijmout můj vlastní život a nepředstírat něco jiného. Myslím, že to je něco, s čím se potýkáme všichni."

Michael Nyqvist se narodil 8. listopadu 1960 ve Stockholmu. V sedmnácti žil jeden rok v Omaze (Nebraska, USA) jako výměnný student a zde ho poprvé okouzlilo herectví - zahrál si malou roli v dramatu Smrt obchodního cestujícího Arthura Millera. Když se vrátil do Švédska, byl přijat na baletní školu, po roce ale usoudil, že nejde o směr, jakým se chce v životě ubírat. V devatenácti byl přijat na studium dramatu na akademii v Malmö.

Do povědomí švédských diváků se dostal rolí policejního důstojníka Bancka v v seriálu Beck (1997). Průlom přišel v roce 2000 s filmem Společně, který zaznamenal mezinárodního úspěchu. Celosvětově proslul trilogií Milénium, kde si zahrál novináře Mikaela Blomkvista. V posledních letech zaujal především v záporných rolích. Postavil se Ethanu Huntovi (Mission: Impossible - Ghost Protocol) a rozdal si to "na férovku" s Johnem Wickem.

Zemřel v pouhých 56 letech na rakovinu plic.

Narození:
8. 11. 1960
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
Úmrtí:
27. 6. 2017
Vlastní jméno:
Rolf Åke Mikael Nyqvist
Alt. jména:
Michael Nykvist, Michael Nyquist , Micke Nyqvist, Mikael Nyqvist
Přezdívky:
Micke
Výška:
178 cm

Znáte z


Michael Nyqvist: Filmy a pořady 88