Jack Cardiff

?

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Pro výpočet kariérního skóre nebyly splněny podmínky.

Jack Cardiff
Jack Cardiff

Bývá označován za největšího kameramana britského barevného filmu. Jeho výtvarnému vnímání byli nejbližší impresionisté.
Důvěrná znalost klasických děl výtvarného umění mu zajistila nejprve vyškolení, posléze spolupráci s Technicolorem, když tato
americká společnost začala v roce 1935 natáčet i v Británii. Díky této své specializaci se Cardiff stal téměř stálým kameramanem
Michaela Powella v období jeho spolupráce s Pressburgerem (Život a smrt plukovníka Blimpa, 1943, Otázka života a smrti, 1946, Červené střevíčky), přičemž Černý narcis (1947) mu dokonce vynesl Oscara. Spolupráce s Alfredem Hitchcockem (Pod obratníkem Kozoroha), Kingem Vidorem (Vojna a mír) nebo Johnem Hustonem (Africká královna) byla pro Cardiffa perfektní školou pro režisérskou profesi. Na tomto poli si největšího kritického uznání vydobyl filmem Synové a milenci (1960).
 

Narození:
18. 9. 1914
Úmrtí:
22. 4. 2009

Znáte z


Jack Cardiff: Filmy a pořady 88