Miloš Smetana

?

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Pro výpočet kariérního skóre nebyly splněny podmínky.

Miloš Smetana
Miloš Smetana
Jméno Miloše Smetany si vybaví především fanoušci české televizní tvorby. Coby dramaturg se podílel na seriálech Nejmladší z rodu Hamrů, klasice Život na zámku, Šípkové Růžence a nejnověji na Příkopech. V 70. napsal scénář k inscenaci Tichý svědek a v roce 1988 se coby scenárista podílel na televizní minisérii Bronzová spirála. Život Miloše Smetany, který se narodil 1. března 1932 v Kroměříži, však nebyl jen o televizní tvorbě. Původně Smetana pracoval jako divadelní dramaturg, poté byl redaktorem Divadelních novin a publikoval v nich řadu recenzí a článků. Jeho pozdější angažování se v televizních seriálech bylo natolik výrazné a pro jeho život důležité, že jim před devíti lety věnoval knihu, v níž shrnul domácí historii od konce padesátých let až po rok 2000.

Za svůj život napsal Miloš Smetana okolo třiceti televizních i rozhlasových her – mimo jiné Principálku s Věrou Galatíkovou v titulní roli. Právě k postavě této neobyčejné divadelní ředitelky Elišky Zöllnerové se Smetana později vrátil a literárně ji zpracoval ve stejnojmenné knize. Taktéž byl Smetana autorem dlouholetého cyklu Zveme vás do divadla a napsal knihy o osobnostech uměleckého světa - Dvě kariéry Jana Třísky a Zakázaná láska, která se zabývá skandálním životním příběhem dcery Karla Havlíčka Borovského. Za svou dlouhou a bohatou kariéru spolupracoval s řadou významných osobností - Jaroslavem Dietlem, Zdeňkem Svěrákem, Zdeňkem Mahlerem a Romanem Rážem. Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 77 let.

Narození:
1. 3. 1932
Kroměříž
Úmrtí:
20. 9. 2009
Praha

Znáte z


Miloš Smetana: Filmy a pořady 12