Timothy Olyphant

7.6
Timothy Olyphant

Timothy Olyphant má na svém kontě pestrou škálu filmových i televizních rolí v dramatech i komediích. Aktuálně je představitelem hlavní role seriálu Strážce pořádku stanice FX, který se inspiroval povídkou Elmorea Leonarda Fire in the hole.

V roce 2010 si zahrál roli šerifa v remaku hororové klasiky Podivní, který pojednává o malém městečku, ve kterém se po havárii letadla, následkem níž dojde k biologické katastrofě a kontaminaci místního zdroje vody, vzedme vlna vražd a šílenství. Kromě toho si zahrál i v nezávislém snímku Vznešenej život, komedii o čtveřici zoufalých narkomanů, kteří se rozhodnou vykrást banku. K vidění byl i v jedné z hlavních rolí filmu Dokonalý útěk se Stevem Zahnem a Millou Jovovich.

V roce 2007 se Olyphant objevil ve filmech společnosti 20th Century Fox Hitman a Smrtonosná past 4.0. Film Hitman vznikl na motivy populární videoherní série a Olyphant si v něm zahrál hlavní roli. Ve čtvrtém díle série Smrtonosná past ztvárnil Olyphant internetového teroristu, který se snaží systematicky odstavit klíčové systémy ve Spojených státech.

Společně s Elishou Cuthbert byl k vidění ve snímku Sexbomba od vedle, kde si zahrál producenta pornofilmů a přítele hlavní hrdinky. Zahrál si také ve filmu Douga Limana Go, kde ztvárnil roli drogového dealera, kterého se snaží obelstít Sarah Polley a Katie Holmes.

Mezi Olyphantovy další snímky patří nezávislý film Bill, v němž se objevil po boku Aarona Eckharta a Jessicy Alba, romantická komedie Život jde dál, v níž účinkoval společně s Jennifer Garner, a filmová adaptace bestselleru Stephena Kinga Pavučina snů. Objevil se také ve filmech Rocker, 60 sekund, Osamělý mstitel, Vřískot 2 či ve filmu Extra život.

Na televizních obrazovkách jsme ho mohli vidět v epizodních rolích v seriálech jako Sex ve městě, Samantha Who? nebo v seriálu Jmenuju se Earl. Kritiku na sebe upozornil rolí drsného a čestného Setha Bullocka v přelomovém seriálu stanice HBO Deadwood. Před nedávnem dokončil účinkování v úspěšném seriálu Damages – Pavučina moci, který získal cenu Emmy.

 

Narození:
20. 5. 1968
Honolulu, Havaj, USA
Vlastní jméno:
Timothy David Olyphant
Alt. jména:
Tim Olyphant
Přezdívky:
Olafantastic
Výška:
183 cm

Znáte z


Timothy Olyphant: Filmy a pořady 84