Alena Vránová

6.9
Alena Vránová
Alena Vránová
Alena Vránová je česká herečka, která se proslavila hlavně rolí princezny Krasomily v pohádce Pyšná princezna z roku 1952. Alena se sice narodila v Praze, ale po smrti otce se musela s matkou přestěhovat do jižních Čech. Po druhé světové válce se matka podruhé vdala a rodina se přestěhovala zpět do Prahy, kde se malá Alena stala členkou Dismanova dětského rozhlasového souboru a začala hrát v Divadle Na Vinohradech. V dospívání chtěla herectví opustit a stát se učitelkou, ale nakonec si to rozmyslela a v roce 1949 nastoupila na DAMU. Po skončení studia (1953) získala angažmá v benešovském divadle. Nezůstala v něm dlouho, neboť ji ještě během natáčení Pyšné princezny oslovil Jan Werich, aby se přidala k jeho divadlu ABC, což udělala.

 Zmíněná pohádka Pyšná princezna režiséra Bořivoje Zemana nebyla Aleninou první rolí před kamerou. Již v roce 1948 si zahrála copatou dívku v pohádce O ševci Matoušovi. Ohromný úspěch Pyšné princezny ale udělal své a z Aleny se stala hvězda. Ve stejném roce hrála v komedii Dovolená s Andělem, v roce 1956 natočila pohádku Hrátky s čertem a následovaly tituly Kinoautomat: Člověk a jeho dům (1966), kriminálka Vím, že jsi vrah (1971), pohádky Mrtvý princ (1971) a Růže a prsten (1971), komediální cyklus Bakaláři (1972), válečný seriál Byl jednou jeden dům (1974), komediální seriál Chalupáři (1975), seriál Vlak dětství a naděje (1984), komedie Kamarád do deště (1988), Díky za každé nové ráno (1994) a Vratné lahve (2007).

Nejvýznamnější role ale Alena ztvárnila na divadle. V roce 1997 získala cenu Thálie za inscenaci Bouřlivé jaro a v roce 2016 i cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Je i nositelkou ceny Františka Filipovského z roku 2008 za nadabování slečny Marplové ve filmu To je vražda. 

Aleniným prvním manželem byl tehdy prokomunistický dramatik Pavel Kohout. Manželství skončilo rozvodem, neboť Pyšná princezna svedla Alenu dohromady s Vladimírem Rážem, za kterého se provdala krátce po dokončení filmu. Později se jim narodila dcera Markéta. Manželé se rozvedli, když jí bylo osmnáct. Znovu už se herečka nevdala. Vnučka Antonia Tereza Nyass zpívá ve skupině Yellow Sisters a Alena je díky ní i trojnásobnou prababičkou. Pravnuk Samsidin si například zahrál v seriálu Krejzovi.
Narození:
30. 7. 1932
Praha, Československo

Znáte z


Alena Vránová: Filmy a pořady 140