Shirley Temple

6.7
Shirley Temple
Shirley Temple

Hollywood dobyla jako dětská hvězda s plavými lokýnkami a zářícím úsměvem. Od svých 4 let hrála ve filmu a ve 30. letech patřila mezi největší hvězdy stříbrného plátna. Obdivovali ji nejen diváci, ale i kolegové.

Později vyměnila Shirley herectví za politickou kariéru, kde používala jméno Shirley Temple - Black. Kandidovala do Kongresu, zastupovala Spojené státy v OSN a pyšnila se titulem Čestný důstojník zahraniční služby. Bylo jí uděleno několik čestných doktorátů: Universita Santa Clara, Universita Lehigh, College Notre Dame. V letech 1989-1993 byla velvyslankyní USA v Československu a Česku. Státy zastupovala také jako velvyslankyně v Ghaně v letech 1974-76. Herecký comeback prožila koncem padesátých let. Zatímco v dětství kralovala kinům, tentokrát se uplatnila v divadle a televizi.

Shirley se poprvé vdala již ve svých šestnácti letech a to za herce Johna Agara. V roce 1948 se jim narodila dcera Linda Susan Agar. O rok později podala Shirley žádost o rozvod a odešla od filmu. Poté potkala „muže svého života“ - podnikatele Charlese Aldena Blacka. V roce 1950 se za něj vdala a společně měli tři děti - syna Charlieho a dvě dcery Lori a Susanah.

Navzdory svým politickým úspěchům bude historií pamatována hlavně jako hrdinka snímků Zářící oči, Miláček, Malá princezna či Little Miss Broadway.

Narození:
23. 4. 1928
Santa Monica, California, USA
Úmrtí:
10. 2. 2014
Woodside, Kalifornie, USA
Alt. jména:
Shirley Temple Black, Shirley Jane Temple, Shirley Temple-Black
Výška:
157 cm

Znáte z


Shirley Temple: Filmy a pořady 113