Ettore Scola

7.4
Ettore Scola
Ettore Scola

V Římě zemřel v úterý 19. ledna režisér a scenárista Ettore Scola. Proslavil ho Zvláštní den (1977) se Sophií Loren a Marcello Mastroiannim a nové přístupy k filmovému vyprávění. Čelnímu představiteli italské kinematografie 2. poloviny 20. století a držiteli řady cen za scénář a režii bylo 84 let. (foto: ilcinemaitaliano.com)

Ettore Scola se narodil v jihoitalském městě Trevico 10. května 1931. U filmu začínal roku 1953 jako scenárista, první snímek režíroval o 11 let později. Mezinárodní úspěch zaznamenal s poválečnou freskou We All Loved Each Other So Much (1974). Snímek obdržel Zlatou cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. O dva roky později uspěl Scola se scénářem k filmu Oškliví, zlí a špinaví (1976) ve francouzském Cannes. Groteskně pojatý příběh vypráví o rozvětvené rodině, žijící v chudobě na římském předměstí.

Nejznámějším Scolovým filmem je komediální drama Zvláštní den (1977), v němž se sešli hvězdy stříbrného plátna Sophia Loren a Marcello Mastroianni. Loren si ve filmu zahrála matku šesti dětí, která poskytne úkryt homosexuálnímu hlasateli Gabrielovi. Jejich zvláštní den se odehrává v době, kdy Mussoliniho Itálii navštěvuje Hitler. Snímek byl oceněn Zlatým glóbem za nejlepší zahraniční film roku 1977.

Režisér a scenárista Ettore Scola za svůj život napsal téměř 90 scénářů a režíroval 38 snímků. Proslul jako svébytný autor, který zaujal vybroušenými dialogy, smyslem pro humor i dramatičnost. Ve snímcích jako například Terasa (1980), Tančírna (1983) nebo Rodina (1987) zaujal vynalézavým stylem filmového vyprávění, volbou témat a plynutím času. Vedle herců a scénáře zde zaujímalo neméně důležitou roli místo a atmosféra, kam byl děj filmů zasazen. Pro Scolu a italskou kinematografii, jak ji dnes známe, typické.

Narození:
10. 5. 1931
Trevico, provincie Avellino
Úmrtí:
19. 1. 2016
Řím, Itálie

Znáte z


Ettore Scola: Filmy a pořady 152