Jean Rochefort

6.8
Jean Rochefort
Jean Rochefort

Jean Raoul Robert Rochefort se narodil 29. dubna roku 1930 v Paříži. Student herectví na pařížské konzervatoři a v Nantes byl již od mládí přítelem jiného ikonického herce, Jeana-Paula Belmonda. Po studiích se Rochefort věnoval divadlu a kabaretu. Hereckou kariéru u filmu a televize započal v 50. letech menšími rolemi, coby "přihrávač" slavnějším kolegům.

Rocheforta proslavila série filmů o Angelice (Angelika, markýza andělů; Báječná Angelika, Angelika a král), v prvních třech filmech ztvárnil postavu právníka Françoise Desgreze. V komediálním žánru zazářil vedle Pierra Richarda ve snímcích Velký blondýn s černou botou (1972) a Návrat velkého blondýna (1974).

Rochefortovou doménou nicméně zůstávalo dramatické herectví, za které byl oceněn hned dvakrát francouzskou filmovou cenou César. Třetí sošku získal za celoživotní dílo.

Don Quijote mohla být Rochefortova největší životní role...

Rochefort za svou kariéru ztvárnil na 150 filmových, televizních a seriálových rolí. V kariéře ho nejvíce mrzelo účinkování v Gilliamově Donu Quijotovi, jehož natáčení provázela celá řada pohrom a autor jej v současnosti dokončuje. Rochefort se na původní natáčení připravoval velmi poctivě. Jako Francouz se několik měsíců například učil anglicky. O neúspěšném pokusu vznikl pozoruhodný dokumentární film Ztracen v La Mancha (2002), kde uvidíte i Rocheforta. (Lukáš Král, Kinobox.cz)

Narození:
29. 4. 1930
Dinan, dep. Cotes-du-Nord, Francie
Úmrtí:
9. 10. 2017
Paříž, Francie

Znáte z


Jean Rochefort: Filmy a pořady 192