Christopher Lee

6.8
Christopher Lee

Známý herec, který se proslavil ve filmech Hrabě Dracula, Rituálu, Pánovi prstenů či sáze Star Wars, zemřel v neděli ráno v nemocnici Chelsea and Westminster v Londýně.

Lee byl známý především jako herec, angažoval se například i v hudbě. Vo roce 2013, kdy mu bylo 91 let, vydal své (tehdy již druhé) metalové album! Jmenovalo se Charlemagne: The Omens of Death a stylem navazovalo na předešlou desku s názvem Charlemagne: By The Sword And The Cross.

Lee se narodil jako Christopher Frank Carandini Lee 27. května 1922 v Belgravii, v okrese centrálního Londýna v Anglii. Jeho otec Geoffrey Trollopa Lee byl podplukovník britského armádního pluku a jeho matkou byla hraběnka Estelle Maria (rozená Carandini di Sarzano). S herectvím koketoval již na škole, po vypuknutí 2. světové války se ale vydal jiným směrem. Připojil k britské armádní organizaci zvané Home Guard. Později prošel RAF (Královské vojenské letectvo), Britskou tajnou službou, účastnil se bojů v Jižní Africe, byl členem Special Operations Executive (špionážní a záškodnická jednotka britské armády) a Long Range Desert Patrol (útočná jednotka britské armády). V roce 1946 odešel z RAF jako poručík letectva.

Po návratu do Londýna se na radu svého bratrance vydal na dráhu herce. Počátky se nesly v nevýznamných a malých rolích. Zlom přišel až v roce 1957, kdy si zahrál monstrum Frankensteina roli ve filmu The Curse of Frankenstein. O rok později přišela legendární role Hraběte Dráculy, kterou si několikrát zopakoval. Za svou kariéru měl možnost hrát bezpočet barvitých (kladných i záporných) charakterů a je zřejmě jediným hercem, který si kdy zahrál nejen postavu Sherlocka Holmese (Sherlock Holmes a náhrdelník smrti / 1962, Případ od Viktoriiných vodopádů / 1992, Sherlock Holmes a pekelný stroj / 1992), ale i jeho bratra Mycrofta (Soukromý život Sherlocka Holmese).

Jako záporák se též nesmazatelně zapsal do bondovského universa v roce 1974, kdy si zahrál Francisca Scaramangu ve filmu Muž se zlatou zbraní.

Ve Francii v roce 1973 byl Leeovi udělen odznak důstojníka Řádu umění a literatury. V roce 2001 získal medaili britského impéria a stal se komandérem Řádu britského impéria. O osm let později byl jmenován rytířem Řádu britského impéria. V roce 2008 ho mohli osobně poznat i čeští fanoušci - zúčastnil se 43. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Narození:
27. 5. 1922
Belgravia, Londýn, Anglie, UK
Úmrtí:
7. 6. 2015
Londýn, Anglie, UK
Vlastní jméno:
Christopher Frank Carandini Lee
Alt. jména:
Chris Lee, Cristopher Lee, Sir Christopher Lee
Přezdívky:
Chris
Výška:
196 cm

Znáte z


Christopher Lee: Filmy a pořady 392