Anita Ekberg

5.9
Anita Ekberg
Anita Ekberg

Anita Ekberg se k filmu dostala díky modelingu. Vše odstartovalo, když se stala Miss Švédska. Poté odcestoval do USA na soutěž Miss Universe. Zde již úspěch neslavila, její krása ji však zajistila zájem řady modelingových agentur a filmových nabídek. Šlo sice většinou o nedůležité role, i přesto ale dokázala v roce 1956 získat Zlatý glóbus jako nejslibnější začínající herečka.

Za svou filmovou nesmrtelnost vděčí Ekberg Federicu Fellininu, který ji obsadil do Sladkého života. Ač šlo o vedlejší roli, stala se díky legendární koupeli v římské Fonátě di Trevi tou nejslavnější. Fellini přitom do velké míry vděčil za výsledek právě Ekberg, která dokázala ve studené vodě (scéna se točila v březnu) vydržet bez problémů celé hodiny a to pouze v šatech.

Kromě Sladkého života pracovala s Fellinim ještě na několika filmech (Boccaccio '70 a Interview, kde si zahrála sebe samu). Od devadesátých let měla Ekberg již jen velmi málo hereckých příležitostí. V roce 1995 byla časopisem Empire zařazena mezi sto nepřitažlivějších hvězd filmové historie.

Narození:
29. 9. 1931
Malmö, Skåne län, Švédsko
Úmrtí:
11. 1. 2015
Rocca di Papa, Itálie

Znáte z


Anita Ekberg: Filmy a pořady 75