Wes Craven

7.3
Wes Craven

Byl jedním z těch, kteří tvořili dějiny amerického hororu. Společně s Georgem A. Romerem, Tobeym Hooperem a Johnem Carpenterem napřed filmovému děsu v sedmdesátých dodal tvář, aby ho poté dalších dvacet let udržoval při životě. Legendární Wes Craven zemřel v neděli v USA ve věku 76 let. Podlehl rakovině.

"Hororové filmy nevytváří strach. Uvolňují ho."

Craven debutoval u filmu v roce 1972 syrovým snímkem Poslední dům nalevo o znásilnění a vraždě, který režíroval, napsal a také sestříhal. Film volně vycházející z Pramene panny (1960) Ingmara Bergmana byl příběhem dvou dívek, které unese skupinka maniaků, znásilní a poté je zabije. Shodou náhod skončí v domě rodičů jedné z nich a ti se rozhodnou vykonat pomstu. Poslední dům nalevo proslul nízkým rozpočtem (87 tisíc dolarů), neotřelou zápletkou a velkou mírou brutality, díky níž musel být film před uvedením mnohokrát přestříhán. Craven si jím rozjel kariéru hororového režiséra a navzdory několika drobným odbočkám zůstal žánru věrný až do konce.

Během své kariéry natočil Craven řadu hororových hitů, které se v rámci žánru staly pojmem. V roce 1977 diváky ohromil krutostí v Hory mají oči. V roce 1984 stvořil jednu z největších hororových ikon vůbec - maniaka Freddyho Kruegera, vraždícího své nebohé oběti ve snech. Noční můra v Elm Street se dočkala řady pokračování i remaku (jako ostatně mnohé jeho klasik). Sám Craven se k Freddymu vrátil v rámci finále původní série. Nová noční můra byla jakousi předzvěstí pozdějšího Cravenova vřískajícího hitu, neboť si v ní postavy uvědomovaly pravidla hororového žánru a snažily se jim vzdorovat. Film byl navíc na dobu vzniku dost pokrokový (a i možná proto paradoxně propadl), neboť vyprávěl o natáčení nového dílu Noční můry, kdy filmový - a mnohem drsnější - Freddy neplánovaně pronikne do reality a začne zabíjet členy štábu. Craven neodolal a ve filmu si zahrál sám sebe.

"Mnohem více si odnesete z neúspěchů než z toho, co vyšlo skvěle."

V roce 1996, kdy žánr amerického hororu skomíral, chytl Craven druhý dech kultovním Vřískotem. Hra na vraha z městečka Woodsborou si okamžitě získala diváky nadhledem a hrátky s pravidly žánru. Z poměrně nenápadné podívané byl černý kůň sezóny - film stál 14 milionů dolarů (Craven si vždy rád držel rozpočty nízko) a celosvětově vydělal 173. Byl položen základ další úspěšné hororové série, jíž Craven (na rozdíl od Noční můry) celou režíroval. Poslední čtvrtý díl z roku 2011, jenž se navzdory výborným ohlasům dočkal slabších tržeb, je současně i posledním filmem, jaký Craven natočil.

Jako všichni velikáni, i Craven zažil slabší chvilky. Vůbec se mu nepovedly Kruté oči hor II (aka Hory mají oči 2, 1985), komediálně laděný horor Upír v Brooklynu s Eddiem Murphym (1995) a ohromnou kritiku schytala i vyvražďovačka Vem si mou duši (2010), což byla jen laciná kopie Vřískotu.

"Došlo mi, že je jedno, kolik máte za sebou úspěchů, pokud vám neuspějí dva filmy po sobě. Pak přestane zvonit telefon. Přesně to se mi stalo po natočení Požehnání smrti a Msta přichozího z močálu."

Čas od času Craven pokoušel i jiné žánry, většinou bez většího úspěchu. Výjimkou je skvělý atmosférický thriller Noční let (2005) s Rachel McAdams a Cillianem Murphym. Za zmínku stojí i na dva Oscary nominované drama Hudba mého srdce (1999) s jako vždy vynikající Meryl Streep v hlavní roli.

Narození:
2. 8. 1939
Cleveland, Ohio, USA
Úmrtí:
30. 8. 2015
Los Angele, Kalifornie, USA
Vlastní jméno:
Wesley Earl Craven
Výška:
188 cm

Znáte z


Wes Craven: Filmy a pořady 175