Kam orli nelétají

77%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Skvělý válečný snímek, dlouho jsem váhal mezi osmdesáti a devadesáti procenty, dal bych 85%. Ano je to trošku přepálené a lehce přitažené za vlasy, ale na druhou stranu je to parádně vystavěný špionážní příběh se skvělou akcí a dvěma perfektními herci v hlavních rolích. Šedesátá léta a začátek sedmdesátých let mají zvláštní filtr, který dodává krásnou "patinu", která svědčí válečným snímkům. Super podívaná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Dokud se špionážuje, je to hodně příjemné. Jak to začne vybuchovat a lidi po sobě střílet, změní se to k obyčejnému akčňáku. Pokud chtěl Hutton explozivní finále, mohl ho mít. Ale ne v poměru půl napůl vzhledem k stopáži, to dělá z vynikajícího filmu jen film dobrý. 3 a 1/2
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tenhle film jsem viděl v pubertě a přišel mi jako děsná kravina. Dnes po Tarantinových Hanebných panchartech, které válečný film pohřbilo někam mezi pokleslou zábavu k čtvrtlibráku se sýrem a pěti točeným pivům mě to ale docela bavilo. Válečný film to tedy moc není, spíš dobrodružný akčňák s vynikajícím Burtonem a Eastwoodem, kdy vlastně ještě šlapal do pedálů. Nenáročná zábava.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Ultimátně nadčasový válečný akčňák, jemuž se dá vytknout absence němčiny a nadnesený bojový skill hlavní dvojice, které nikdy nedojdou náboje ani dynamit, avšak takhle inscenačně strhující a prďáckými dějovými zvraty našlapaný průsečík hned několika populárních žánrů je naprosto ojedinělý a nádherný. Jak film plyne, nikdy nestihne nudit, jelikož systematicky přesouvá pozornost mezi jednotlivými nikoli dějovými, ale spíše předpokládanými liniemi výpravy - počítá se s tím, že divák si vytváří hned od úvodního seznámení s misí očekávání, podle nichž se snímek "musí" vyvíjet. Film tenhle předpoklad v průběhu sice naplňuje, ale promyšlenou distribucí informací ho zároveň zpochybňuje a přináší otazníky, které vedou k neodhadnutelnému vývoji identit a vedle epických akčních sekvencí se buduje paralelně špionážní příběh, jenž následně zcela obrací motivace postav a jejich účasti ve válečném podniku, v nějž se závěr snímku opět překlápí. Scénář je tak promyšlený, že řada scén z první poloviny začne dávat smysl až po klíčovém odhalení, čímž se dotváří inteligentní využití špionážních tradic, které procházely celým filmem, jenže zpočátku v podstatě neviditelně, formujíce divákovu vnucovanou představu o podobě fabule, posléze velmi explicitně (skvělá scéna u krbu) a nakonec jako dozvuk v akčním závěru, kdy musí hrdinové s nabytými informacemi prchnout z nepřátelského území. ___ A kdyby někomu nestačilo natolik rafinované vyprávění, může se spolehnout ještě na vynikající herce a prvotřídní režii, která servíruje jeden nápaditý roller-coaster za druhým (s vrcholem v podobě legendární adrenalinové scény na lanovkách). Jeden z nejdůležitějších inspiračních zdrojů seriózní filmové akce, který až na pár trochu úsměvných momentů nezestárnul ani o minutku...
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8
Alistair MacLean byl dobrej spisovatel, jeho knihy jsou velmi akční a podle toho vypadaj i filmy natočené podle nich. "Kam orli nelétají" je toho zářným příkladem. I přes jeho délku, pěkně rychle uběhne. Herecké výkony jsou dobré, výprava perfektní, triky odpovídají době vzniku. Za těch 158 minut strávených při jeho sledování stojí i dnes. 80 %. PS.: Mary Ure zde taky předvedla pěkný výkon. Škoda že pouhých 7 let po uvedení tohoto filmu zemřela ve věku 42 let.
jvempire
jvempire
1 208 bodů
8.5
Výborný válečně špionážní film. Scénář dělal Alistair MacLean a později ho přepracoval do knihy Generál nesmí promluvit!
jakub-zmeskal
27 bodů
8
Zbesilou akci mixnutou Herculem Poirotem jsem rozhodne necekal :)) Aspon je mi uz konecne jasny, kde se berou ty parodie na agenty zrazene jinymi agenty, ktere zradi dvojiti agenti treti strany. Ze jsem to pochopil povazuju za holy zazrak a svuj osobni uspech. K tomu pridame na tu dobu neuveritelny trikovy zabery, Richarda Burtona s klasickym pokerfacem, Eastwooda kosiciho Nemce po desitkach (Komando hadr), jednu pro me uz ted nezapomenutelnou scenu z jidelny a je vymalovano.