Jurský park

87%

Komentáře a recenze 81

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
10
Tento snímek je mým splněným snem. Od mala miluji dinosaury a Steven Spielberg mi je převedl na plátna kin. Nutno dodat,že zcela geniálně a bezchybně. Vždyť na tu dobu kdy film vznikl vypadají dinosauři jako živý a Spielberg tím opět přeskočil dobu. Řemeslně je film zcela dokonalý a nic se mu nedá vytknout. Příběh je zajímavý a podpořený výtečnými herci. Prostě filmová klasika,která si zaslouží hodnocení v superlativech.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Na tento film jsem čekal fronu na předprodej lístků se svým kamarádem a 14 dní předem jsem spal s lístkem pod polštářem :) Prelomový film.. nádhera.. 20 let jsem film neviděl ,abych si nezkazil dojem. 20 let je přeci jen znát a triky už asi musí působit dosti zastarale :)
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Geniální revoluční film, který se zapsal do filmové historie díky prvnímu použití PC animace v hraném filmu . Nyní se vrací ve 3D, který dodává snímku větší dramatičnost a realitu. To, co jsme obdivovali před 20 lety, nyní obdivujeme dvojnásobně. Zvířata vypadají jako živá a slavný Tyranosaurus Rex je ještě děsivější. A tak opět máme možnost prožít s hrdiny snímku kontrolní prohlídku parku, kde se chovají naklonovaná pravěká zvířata, která se vlivem jednoho obtloustlého pracovníka pachtícího po finanční odměně od konkurence, po celém parku rozutečou a ty agresivní začnou útočit na vše živé. 3D provedení je velmi dokonalé. Pravda, až na jednu věc, která byla patrna už při převodu do 3D u filmu Titanik. Herci dívající se na sebe, se ve 3D míjejí pohledy, což je u filmu, který byl točen ve standardu pochopitelné. Těchto okamžiků je však poskrovnu, a tak to zase tolik nevadí. Zaručený filmový zážitek, který zanechá hluboký dojem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Film mého dětství. Navíc jasná látka pro Spielberga, kde mi tentokrát nevadí jeho neosobnost a megalomanství... Ostatně jací jiní by měli dinosauři být. EDIT 3D: Konverze jde z extrému do extrému. Buď irituje, to když je v popředí nějaký nezaostřený objekt, nebo mile překvapuje nezvyklou hloubkou, za kterou by se nemusel stydět ani nový film, který se stereoskopií počítal. Jinak sledovat film po dvaceti letech v přítmí kinosálu možná potvrzuje značnou hloupost scénáře, ale také Spielbergovu schopnost vylhat si perfektní blockbuster. Už to nefunguje tak špičkově jako dřív, ale stále je to poctivá dávka zábavy.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Na příběhu by se zub času podepsat neměl a ono se mi právě zdá, že efekty vypadají na tu dobu pořád zatraceně dobře a naopak ten příběh skřípe. Jsem zvědavý na knížku, protože pochybuju, že ji Crichton napsal jen jako takové drsnější dětské dobrodružství. 7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Jurský park je fenomenálním rodinným snímkem, který je inteligentní, dobrodružný, zábavný a nesmírně napínavý. Je symbolem dokonalé hollywoodské podívané, u které čas prokázal, že nestavěla jen na bravurních technologických novinkách. Píše se rok 1993. Výsledek předčil všechna očekávání. Diváci brali kina útokem a film se stal ve své době nejúspěšnějším filmem, když vydělal jenom v kinech naprosto neuvěřitelných 923,1 milionů dolarů. Film stál mimochodem ,,pouhých“ 63 milionů, protože Spielberg nikdy nepracuje za honorář, jenom za procenta. Fenomenální triky, invenční nápady, výborní herci a přesně obsazené dětské role šlapou jako dobře namazaný stroj. Recenze v New York Times snímek popisuje jako mix hrůzostrašných momentů se sentimentem a napínavou akcí a pomáhá si závěrečným obrazem z filmu, kde hraje důležitou roli nápis Když dinosauři ovládli zemi větou:,,Evidentně, vládnou znovu“. Film je skutečně parádní ukázkou skvěle odvedené zábavné podívané a patří k důležitým mezníkům filmové historie.
lamps
lamps
15 150 bodů
10
Ultrabiják, kterému bez přehánění vděčím za mnohé. Jako malého caparta mě přiměl zamilovat se do hollywoodských velkofilmů, s odstupem let a každým dalším zhlédnutím mě pravidelně obohacuje o stále rozsáhlejší zjištění, kterak hollywoodský velkofilm dokonale poslepovat a odvyprávět. Ta nesmírná lehkost, s jakou se příběh nese, rozplétá i uzavírá, je pouze odrazem precizně promyšlené scénáristické skládačky a zároveň výsledkem obdivuhodné práce Stevena Spielberga. I po nejmíň padesáté mi dělá takovou radost nechat se unést nejprve ideální rodinnou idylkou, která se postupně a hladce mění v napínavou dobrodružnou jízdu s predátory, které film v úvodní části jen vkusně a systematicky představil. Spielbergova inscenace a geniální Williamsova hudba způsobují husinu s neomezenou trvanlivostí a triky už prostě lepší a uvěřitelnější být nemohou. Miluji ten film, jeho postavy, jeho svět, jeho příběh plný nestárnoucích režisérských atrakcí (vibrující hladina vody, strom, restartování systému...), miluji i ten bezprecedentní uvědomělý merchandising. Kult s velkým K.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Nestárnoucí klasika.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Vizuálně celkově dokonalé, prostředí ideální a přirozené, napínavý příběh a jako celek zaujme.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
10
Už jako malej jsem miloval dinousaury aka dinoušky, jakože nejsem jeden z těch, kdo měli kila dinosauřích hraček, knih, povlečení atd. Ovšem tihle velcí tvorové jsou zkrátka fascinující! A přestava spojit jejich svět s tím naším není žádná naprosto revoluční představa, tu já měl už tak v pěti, kdy jsem tyranosaury lidmi zavíral do ohrádek a (ne)překvapivě často utíkali. Konceptem Crichton, ba pak Spielberg nevytvořili nic nového, ale oni udělali to o co já se snažil, oni to zvěčnili a přenesli do vizuální podoby! A tímhle už bude navždy seňor Spielbergo nesmrtelný.. Miluji tu první zhruba hodinku spočívající v té parádní expozici celého parku. Tradiční, ale pořád mistrný tah, udělat divákovi prohlídku skrze hlavní postavy. Jakoby jste v tom džípu seděli taky. No, a jak se tam prvně ukáží ti brontosaurři/brachiosaři či co (nejsem až takový "dinofil"), tak poprvé a vždy mě ty záběry dostanou! Podepřeno geniálním soundtrackem, který skvěle reflektuje tu zvídavou náladu. Miluji, jak nám vysvětlili ten vědecký vznik "vele-ještěrek", a sakra vždyť proč ne! Leč pořád může působit nějak fantasy, tak je to aspoň podle mě dokonale reálná cesta. Jen teda najít tolik různých druhů krve kdesy ve smůle, jo to musíte mít kliku... Postavy samotné jsou skvělé, sice ano jsou ploché, ale o tomhle to není, zbytečně ztrácet čas je vykreslovat. Sice postupem času mě vždy ti malí fakani štvou víc a víc, ale nebyla by to láska, kdyby se mi tam něco nelíbilo. Jakmile se všechno zákonitě pose*e (*ano, "příroda si fakt našla cestu" - geniální věta), tak se film posune a já od toho kochajícího se dinosauřího nadšence přejdu pro změnu k filmovému nadšenci. Brilatní gradace, pestrost nápadů a řada i funkčně děsivějších situací.. Pohádkový příběh, který trikově nestárne ani po neskutečných téměř 30ti letech. 100%