Jan Hus

71%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Fenomenální historické drama, které v našich končinách jen těžko někdo trumfne. Samozřejmě, že je téměř 70 let staré, ale o to více dávám "klobouk níže". Jednotlivé snímky této trilogie jsem samostatně viděl, nyní jsem se rozhodl podívat se na ně jako na ucelenou trilogii v rychlém sledu po sobě a je to skvělý zážitek. První dva filmy se mi líbí o chloupek více, než poslední Proti všem, ale jinak je jeden film, jako druhý a ve stejném ražení. Režimu se toto téma hodilo a tak jistě natáčení "plně podporovalo" a vznikl lehce politický epos a husitech... tím vůbec nechci shazovat genialitu Otakara Vávry a Zdeňka Štěpánka. Potlesk patří také výpravě, kostymérům aj.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
První filmové zpracování o osudu Jana Husa a protože vznikl v období 50. let, podle toho vypadá. Bolševická ideologie zcela zprasila temný a tragický příběh největšího reformátora církve a zcela pokroutila ku prospěchu svému celou historii. Otakar Vávra byl režisér s velkým R a i s malým rozpočtem dokázal natočit úchvatné dílo, které září i dnes. Kdo by řekl, že kulisy staré Prahy byly jen namalované papundekly. Jejich vysoká kvalita vzbouzí pocit o ohromné výpravě. Herecké výkony jsou neocenitelné. Zdeněk Štěpánek ztvárnil Jana Husa s citem a s velkým odhodláním. A Karel Höger jako Václav IV. ? Nikoho jiného si snad už nelze představit. Snímek byl natočen zodpovědně a jeho vysoká kvalita je nezpochybnitelná. A tak lze souhlasit s velmi častým názorem, že tzv. remake, který by něco takového překonal, dnes nikdo natočit nedokáže. V době CGI efektů by rozhodně nebyl problém vytvořit středověkou Prahu, ale problém je nejen v kvalitním scénáři, ale hlavně ve vhodném herci. Je tu někdo, který by dokázal tak ohromně pozvednout ducha Jana Husa, jako se to povedlo Zdeňkovi Štěpánkovi? A tak nám nezbývá než zatnout zuby, přehlédnout komunistické revolucionářské vyznění a sledovat pouze utrpení člověka tvrdě stojícího za svým přesvědčením. Pro zajímavost, papež Jan Pavel II. prohlásil, že upálení Jana Husa byla chyba, ale už se za tento čin neomluvil. A omluva není do dnešních dní. P.S. Převážně pro mladé diváky, kteří komunistickou ideologii nepoznají, lze doporučit např. tento článek. http://kostlan.blog.respekt.cz/mistr-jan-hus-ve-sluzbach-komunisticke-ideologie/
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
4
Tenhle film mám spojený s dětstvím, kdy jsem ho večer sledoval a čekal, jak ten vykonstruovaný proces s chudákem Husem dopadne. Podotýkám, že jsem byl hodně malý capart. Dnes už vím, že tento film je vylhaný bolševický spektákl, který má s pravdou společného máloco a obsazení Zdeňka Štěpánkem, který skrz kamarádství s Otakarem Vávrou hraje Husa a Žižku je vrchol na n-tou. Jsem dost proti tomu, aby se o tomto filmu tvrdilo, že je to profesionální řemeslo. Není. Vysoké hodnocení je mi velkou záhadou.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Souhlasím, že to mohlo dopadnout mnohem lépe, ale co naděláme, když nám toho Husa v té Kostnici upálili?!! No, Zdeňka Štěpánka mohli trochu podříznout, aby byl menší :-), Matěj Hádek pravděpodobně menší je, ale stejně mi na Husa nesedí. V "Kobrách a užovkách" mu to "sedlo". Ale Jana Husa si představuji tak nějak jinak, vnitřně jinak, i když vzhledem byl prý malý, tlustý a bezvousý. Někde jsem četla, že Otakar Vávra může klidně spát, že současný Jan Hus se jeho Husovi nepřiblížil ani náhodou. Tak je to pravda, řekla bych, ČT si dělá jako veřejnoprávní televize patent na historické filmy, přitom na to nemá! Tedy ne ta televize samozřejmě, ale ti, co tam pracují. Otakar Vávra historické filmy dělat uměl! Skoro všichni tvrdí, jak se dřív překrucovala pravda! Vážně? Možná, ale dnes se překrucuje rovněž a za našeho mládí byli velikáni naší historie a umění prezentováni tak, aby se jim žáci nesmáli. Dneska se dočtou, že Karel Hynek Mácha byl tyran a sexuální maniak, Božena Němcová byla promiskuitní, Bedřich Smetana měl hluchotu ze syfilis, Jirásek si historii upravoval tak, jak se mu to hodilo, a jeho díla mají nevalnou uměleckou úroveň, atd., atd., atd., atd. Pak se divme, že dnešní mládež neuznává žádné veličiny a je taková, jaká je! Nechci moralizovat, ale nelíbí se mi to boření hodnot, každý národ má své velikány a je na ně pyšný, jen my jsme je po roce 1989 prakticky všechny nějak pošpinili.
bidlobox
3 802 bodů
6.5
Mohlo to dopadnout mnohem lépe.
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
5
Je otázkou, zda-li filmový Hus je tím Husem historickým a nakolik je to zfalšování skutečnosti. V tom byl Vávra, jinak dobrý filmař, mistr ochoty pracovat pro jakýkoliv politický režim.
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
10
Návrat do éry, kdy Češi dělali dobré filmy jeden za druhým. Ignorujte rok premiéry, Jan Hus je jeden z nejpovedenějších českých (respektive československých) filmů. Kostýmy a kulisy jsou perfektní. Co se týče příběhu, asi by bylo zbytečné to tady vypisovat, každopádně jako poměrně věrný skok do historie se smyslem pro detail je Jan Hus naprosto ideální kousek. Kdyby bych měl udělat seznam nejlepších českých filmů, tenhle by tam rozhodně byl.
hroufie
1 416 bodů
3
Po technické stránce dobře odvedená práce, přesto má člověk při sledování tohoto historického snímku jakési škubání v žaludku .. že by to zapříčinily ty historické nepřesnosti?!