Jak se budí princezny

76%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
5.5
Poněkud inovovaná pohádková klasika - ale s mírou a s respektem k originálnímu námětu: Zhrzená sestra královny Růžového království Melánie (krásně hnusná Libuše Švormová) se nemůže smířit s tím, že královský trůn po sňatku připadl její sestře Elišce (klasická ušlechtilá královna Mileny Dvorské); když se královskému páru narodí dcera Růženka (Marie Horáková), pronese kletbu, která ji má odsoudit k věčnému spánku. Když se nezdaří záměr provdat Růženku před jejími šestnáctými narozeninami za rozmazleného prince Jiřího, následníka sousedního království (Jan Kraus), království přičiněním Melánie usne a zámek obroste trním. Ale je tu ještě mladší bratr prince Jiřího Jaroslav (Jan Hrušínský) a jeho sluha Matěj (Vladimír Menšík) ... Královský pár Jiří Sovák-Milena Dvorská je důstojnost sama, princezna mladičká, půvabná a svěží, oba princové přesní ve svých rolích, ale ozdobou této filmové adaptace je Vladimír Menšík v roli mlsného a líného sluhy Matěje, který princi Jaroslavovi jen komplikuje cestu za Růženkou, přesto přináší do filmu potřebný humor a nadhled. K zajímavostem filmu patří, že tehdy osmnáctiletá loutkoherečka Marie Horáková se pod vyvdaným příjmením (Marka Míková) proslavila jako zpěvačka, klavíristka a baskytaristka kultovní skupiny Dybbuk (později Zuby nehty), později jako (nejen dabingová) režisérka a autorka knih pro děti.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Povedené zpracování příběhu šípkové Růženky. Kvalitu filmu dodávají hlavně hvězdy, které už nejsou mezi námi. Mladí princové v té době teprve získávali své ostruhy. Tuto pohádku rád shlédnu každé vánoce, jednou do roka však stačí.. není to moje nejoblíbenější klasická pohádka.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Jedna z těch podařenějších tuzemských pohádek, ve které mě vždycky zaručeně pobaví sluha v podání Vládi Menšíka.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Jedna z mých nejoblíbenějších československých pohádek, ve které světu opět ukazujeme, jak skvělí herci působili v naší malé zemi. Hlavně "oscarový" Vladimír Menšík v medvědím převleku opravdu stojí za vidění.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Klasická 'naše' pohádka s příběhem.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Moc moc milá pohádka, ve které přetrpím i toho přes frňák mluvícího Hrušinskýho, protože vedle něj mu sekunduje vynikající Menšík s jeho legendární hláškou "Osobo!" a v tý době mladej Kraus, jehož nejsilnější rýma na světě dokáže bavit stejně jako skvělá hudba legendárního Karla Svobody.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
jedna z mala ceskych rozpravok ktore mi nikdy neprirastli prilis k srdcu, mozno kvoli nevyraznym postavam (potesi jedine mensik a filipovsky) a pribehu ktory i ked ma par vtipnych momentov je dost nevyrazny...
avenis
avenis
8 137 bodů
10
Překrásná pohádka, kterou se nebojím nazvat mistrovským dílem naší kinematografie a pana Vorlíčka obzvlášť. Už od prvních minut je jasné, že pohádka bude laskavá, dokonale kostýmovaná a především bude promlouvat spisovnou pohádkovou češtinou. Vše umocňuje hudba Karla Svobody a Sovákovo:"Děkuji ti, Eliško," mě vždycky dojme.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Mám oblíbenější pohádky, ale na to, co se začalo točit v osmdesátých letech a točí se pořád, je to ještě kvalitní počin. Známí herci (Sovák, Dvorská, Švormová, Menšík), pěkná a sympatická Růženka v podání Marie Horákové, Jan Kraus jako "udatný" princ Jiří podal rovněž výborný výkon. Jana Hrušínského zrovna nemusím. Tady mi ale nevadí.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7.5
nádherná pohádka. Tak trochu jinak zpracovaná Šípková Růženka. Skvělé zpracování, krásný hudební doprovod a snad dokonalý výběr herců, jako Hrušinský, Kraus, Menšík....