Ikarie XB 1

77%
Ikarie XB 1
Je druhá polovina 22. století a kosmická loď Ikarie XB 1 putuje k Alfě Centauri za průzkumem mimozemských forem života. Její posádka, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým, nepředstavitelným hrozbám. Ale veze si s sebou i řadu svých všedních lidských starostí a radostí. Kališovy černobílé obrazy v širokoúhlém formátu, Liškova novátorská elektronická hudba a přesvědčivé kulisy i kostýmy vytvářejí stylisticky vytříbený fikční svět daleké budoucnosti. Civilní výkony české herecké elity mu pak dodávají nečekanou přirozenost a psychologický rozměr. Autoři se při psaní scénáře volně inspirovali románem Stanisława Lema K mrakům Magellanovým. Za zmínku jistě stojí i skutečnost, že se ubránili prvoplánové a dobově poplatné politizaci, které žánr sci-fi často podléhal. Nepostavili proti sobě dva konkurenční systémy, žádný pomyslný východ a západ, nýbrž naději v lepší, morálně vyspělejší lidstvo a „sebranku“ 20. století, která po sobě zanechala jen samou zkázu. (Národní filmový archiv)



Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Dnes již úsměvně působící SCI-FI má svou kvalitu a to zejména díky hereckým výkonům. Radovan Lukavský z jeho nenapodobitelným projevem byl pro tyto role stvořen. Jinak na mě je to celkem ponuré a depresivní. Tyto snímky nevyhledávám, nám zrovna tyto druhy sci-fi moc nešly.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Docela i světové, jsem mile překvapený. Jen škoda, že děj se nakonec rozpliznul a socialistická poselství působí poněkud okatě. Jinak ale pocivá práce, těžko si jde její výsledek v našich podmínkách představit lépe.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Musím říct, že jsem viděl film až teď na velkém plátně poprvé a se sledováním na televizní obrazovce se to absolutně nedá srovnat. Výborné jsou zejména scény z kosmické lodi, které jsou dechberoucí a snesou skutečně světové srovnání. Právě ve formátu kinoprojekce lze plně docenit jak je tento film výborně natočený a přestože je to záležitost skutečně jen pro fajnšmekry, rozhodně byste si jí neměli nechat ujít.


Dodatečné informace

Původní název:
Ikarie XB 1 (více)
  • Československo Ikarie XB 1
  • Československo Icarus XB 1
  • Československo Voyage to the End of the Universe
Premiéra v ČR:
26. 7. 1963
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Ikarie XB 1 je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch