Chladnokrevně

80%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Před tím, než jsem si film pustil, jsem si nepřečetl obsah a netušil jsem, že to je podle pravdy. V polovině filmu mi to začalo být povědomé a dosti realistické a hle.. je to podle skutečné události. Krásně syrově natočené, oduševnělé i mrazivé zároveň. Chvílemi má divák tendenci fandit dvěma hajzlům, kteří jsou vykresleni dosti pozitivně, ale třeba mít na mysli, co spáchali. Trošku kriminálka, trošku roadmovie s neskutečně závažnou záležitostí, která hraje prim až v druhé polovině příběhu. Zajímavé a i po technické stránce vydařený snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Křišťálově čisté drama strhující především hloubkou postav a nejednoznačností v přístupu k nim. Hollywoodské zjednodušení je minimální, pokud vůbec nějaké a chladná a přitom emocemi nabytá dynamika vyprávění si mě naprosto získala.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Četl jsem názory, že film skrze důkladnou psychologickou rovinu nadržuje vrahům a dělá z nich bezmála národní hrdiny - s tím nesouhlasím. Hlavní poselství snímku tkví dle mého spíše ve velmi naturalistickém způsobu, jakým je nám postupně sdělováno, že vraždící chladnokrevní maniaci jsou v mnoha případech vlastně docela obyčejní lidé a slušný občan by se při styku s nimi klidně mohl stavět na hlavu, ale tu tmavou skvrnu na jejich duši by stejně vůbec nepostřehl. Cennou výpovědní hodnotu pak ještě zvýrazňují věrohodní herci a minimalistické snímání každé scény, které vede k velmi napínavému, generačně laděnému a na svou dobu nevídaně stylizovanému vyprávění. Kritik bude spokojen, nestranný fanda filmových šedesátek nadšen a americký pamětník nasrán, protože tohle všechno se za jeho mládí pravidelně a mnohdy bez trestu skutečně dělo..