Chaplin

78%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Chaplin je velká osobnost a vmáčknout ho do 145 minut muselo dát zabrat. Klidně bych si dokázal představit,že by měl snímek ještě o nějakou tu minutu navíc. Chaplin nebyl žádným svatouškem a jeho život tak nemohl ztvárnit nikdo jiný než další problémové dítko Hollywoodu Robert Downey Jr. Jeho výkon byl fenomenální a právem se dočkal nominace na Oscara. Film se snaží zachytit podstatné části Chaplinova života a daří se mu to velmi dobře. Jeden z nejlepších životopisných snímků.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
Nebýt nepříjemného patosu, vtíravosti a tuctovosti, šlo by o dost silný životopis. Přestože příběh sám o sobě to rozhodně není špatný, vzniklo už moc biografických filmů obsahujících ony neduhy na to, aby se mezi nimi tenhle našel. Tuctový hrdina, nijak výrazný styl a nezajímavý (ve smyslu okoukaný) příběh dělá z Chaplina jen dalšího v řadě. Bohužel...
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Robert Downey Jr. je snad doslova dvojče Chaplina. Za příběh a přesnou podobu nejznámějšího komika.
hrumsrt
hrumsrt
9 127 bodů
8
Při příležitosti smutného výročí 15ti let úmrtí největšího herce první poloviny minulého století si za oceánem usmysleli, že by se měl právě Charlie Chaplin dočkat svého autobiografického převedení na filmová plátna.. Výhodou je, že životopisnou publikaci ještě na sklonku života stihl velmi obsáhle napsat i sám Charlie Chaplin, jak nám je ve filmu i ukázáno, a proto jistě samotná příprava scénáře nebyla tak náročná, ovšem o to více je někdy k některým příběhovým linkám přistupovat kritičtěji.. Za filmem stojí starší z bratrů Attenboroughových, kdy v posledních letech se spíše do popředí dostal jeho mladší bratr, který jako renomovaný přírodovědec informuje, jak špatně na tom naše země je. Ovšem starší Richard se je znám především i jako herec, když se třeba ukázal jako John Hammond v sérii o Jurském parku, kde i on představil figurku s fascinací pro přírodu. Jako režisér by měl však být daleko více oslavován, když stojí za tolika žánrově různorodými snímky, jako drsné válečné drama Příliš vzdálený most nebo oslavný životopis duchovního vůdce Gándhího, ale nakonec stejně dominuje kultovní Jurský park... Snímek Chaplin je brán jako vzpomínání samotného staršího Charlieho na svůj bohatý život.. Kdy touhle osobností filmu se téměř 60 let stal můj oblíbenec Robert Downey Jr., pro něhož šlo o doposud největší roli, která mu vysloužila první nominaci na Oscara.. A zpětně uznávám, že o moc lépe provodených rolí jsem od něj neviděl, když on se Charliem Chaplinem opravdu stal! Působivé masky a to pravé pro filmařské nadšence.. Charlie si všechno dělal sám a lidé ho milovali. Ovšem, čím více jste milováni, tím více vás nenávidí... Ukázka nevděčnosti, závisti a parazitování, jako toho nejhoršího z lidskosti.. Charlie nebyl nevinný, ale tenhle roztomilý mužík s cilindrem, byl král němých filmů a jednou z nejzajímavějších osob všech dob.. Skvělé nakládání s autentickými filmovými záběry, fungující žánrová a tematický různorodost a nakonec i silný příběh. Barevné životopisné povídání, které je jedním z nejlepších v rámci celého žánru.. 80%
Klajnik
Klajnik
8 473 bodů
4
Platí, že život nelze vměstnat do filmu, ale lze ho zdařile načrtnout. To se dle mého povedlo třeba u Manka, ale zde nikoliv. Sice jsem se něco dozvěděl, ale po celou dobu mne to nechalo chladným. Možná by filmu prospělo, kdyby měl o 40 minut více a u nějakých momentů Chaplinova života více prodléval, aby film nabyl hloubky i šířky a lépe si povodil diváka. Pocitově na mě film působil dlouze i tak, ale to je chyba tvůrců. Vím totiž moc dobře, že film může mít klidně 4h a bavit/poutat po celou dobu. Všechno záleží jen na kvalitativní úrovni formy, obsahu a jejich syntézy. Výsledek, který jsme dostali, je však neuspokojivý, ač ušel, řekl bych. Přečtu si tu jeho autobiografii a podívám se na jeho filmy. Než se na nějaký podívám, chtěl jsem totiž vědět něco o onom samotném tvůrci. Ještě bych dodal, že Robert Downey Jr. je skvělej herec a jako mladej byl velmi přitažlivým mužem. Škoda, že deset klíčových let své kariéry zasvětil komiksu (ač je to skvělý cast, tak raději bych ho viděl v hodnotnějších filmech). Teď už z něj bude dědek.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
10
Výborně uctěná památka Charlese Chaplina! Robert Downey Jr. ho úžasně ztvárnil a Geraldine Chaplinová, jeho vlastní dcera, ztvárnila vynikajícím způsobem Chaplinovu matku, tedy svou vlastní babičku. Byl to opravdu filmový zážitek, podbarvený melancholickou hudbou Johna Barryho.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Životopisné filmy moc nemusím, protože jsou většinou hodně dlouhé a nudné. Životopisnou knihu Chaplina jsem nikdy nečetl a ty jeho grotesky mě nikdy nelákali. Ale po shlédnutí tohoto filmu musím uznat, že neměl vůbec jednoduchej život, a že to nebyl vůbec žádne primitiv, ale docela inteligentní člověk, kterej zkártka uměl hrát. Návíc Robert Downey jr. se role chopil skvěle a režie je taky hodně vyvedená, ale něco mi na plný počet zkrátka scházelo a stále dle mého v tomto žánru vede Ed Wood od Burtona.
kubas369
4 086 bodů
8
Popravdě jsem toho moc o životě Charlieho Chaplina ( pro mě snad úplně první filmová celebrita se vším všudy ) nevěděl s čímž mi tenhle snímek docela dopodrobna pomohl a za to jsem vděčen. To co mě ale dopravdy překvapilo byl Robert Downey Jr. protože jsem měl celý film divný pocit z toho jak mohl sakra ten zpropadený Attenborough dokázat, že mu Chaplin zahrál sám sebe.
karlik4801
1 942 bodů
10
Jeden z mála životopisných filmů, které mě donutili si zjišťovat o hlavní postavě informace. To je velký úspěch s napěchovaným dějem. Prostě chcete vědět jak dopadne život hlavní postavy a ne jak skončí film. Řekl bych, že zde jsou ztvárněny nejdůležitější momenty z Chaplinova života. Pro Roberta Downeyho tohle nebyl vůbec lehký úkol, když se s tím ale popral, nemohl jsem odolat pěti hvězdám.
hovorkok
hovorkok
647 bodů
9
Výborný film. Pro obdivovatele Charlieho a nejen ty to určitě bude příjemný zážitek. Je velmi pěkné zjistit, jak Charlie přišel k té své chůzi, ke své image a všeobecně jaký měl život mimo plátno. Výběr Roberta rozhodně perfektní, neuvěřitelná podoba.