Hřiště

51%
Hřiště
Plakát traileru
Stavební inženýr Luděk Turna přijme lákavou nabídku pražské projekční kanceláře. Pokouší se prosadit i za cenu podvodu, ale včas se vzpamatuje a dobrovolně odchází budovat dálnici... Jiří Bartoška zde debutoval a Karel Höger hrál jednu ze svých posledních filmových rolí



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7.5
Další podnikový snímek v řadě podobných, navíc propojený se stavební tématikou, o hledání místa ve svém pracovním životě, tradičně moralizující nad skutky jedince v rámci prezentace své odbornosti se prosadit s následnou důležitostí ve stavitelské praxi. V socialistické šedi hodně používané téma, v podstatě už od padesátých let, jen se zpracování měnilo s ohledem na svou aktuální dobu. Ve stavební části se oslavuje stavba dálnice D1, díky čemuž má film zase historickou hodnotu v podobě filmových záběrů ze stavby některých částí úseku, ze kterých nejvíce vyniká stavba dvoupatrového mostu nad Želivkou u Vojslavic na Pelhřimovsku. Scény s výhledem na stavbu v zájmu prezentace se hodně používaly. Ideologicky se ukazuje úspěšnost stavby hlavně s poukázáním na její složitost a nelehkého řešení stavebních problémů, čímž se ukazuje, že je daný úkol složitý, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A k tomu je samozřejmě také potřeba stavební inženýr. Příběh použil jednoho mladého s vůlí se prosadit i za cenu podvodu, jen aby se vymanil z otcova vlivu. Že bude zpytovat svědomí a začne se skutečně snažit samozřejmě v rámci moralizace nechybí. Film opět pozapomenutý a jako každý jiný s takovouto tématikou samozřejmě u štábu a herců dosti nelichotivý. Ale na druhou stranu, proč ne. Stranická ideologie je vynechána, i když náznaky samozřejmě jsou, ale na dnešní dobu zcela neškodné. Současné vedení staveb se přece nechová jinak. Takže nic než další normalizační snímek mající v jádru věci svou zášť, ale když se na to nedívá politicky, dá se u filmu dobře odpočinout.
sek
427 bodů
4
První polovina je ještě velmi slibná, protekce, plagiátorství, které se snaží vyšší místa přikrýt, protože nestojí o problémy. Jenže místo aby se koule nabalovala do katarzního finále, tvůrci ve druhé polovině uhnou k "filmu z výrobního prostředí" a sledu snadno předvídatelných normalizačních klišé. Ale letecké záběry za rozestavěnou dálnici D1 jsou fajn. Tenhle film má dnes spíš dokumentární než jakoukoliv jinou hodnotu.

Dodatečné informace

Původní název:
Hriste (více)
  • Československo Hřiště
  • Československo Hriste
  • Československo Die Entscheidung des Ingenieurs Turna
  • Československo Játéktér
Premiéra v ČR:
1. 2. 1976
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění