Hrdinný kapitán Korkorán

68%
Hrdinný kapitán Korkorán
Plakát traileru
Král komiků Vlasta Burian v jedné ze slavných a nezapomenutelných uniformovaných rolí. Konkrétně v roli kapitána vltavské paroplavby Adama Korkorána, který má sice pod palcem jen malý pražský parník Primátor Dittrich, ve svých snech se však stává slavným hrdinou dobrodružných pirátských příběhů a navíc je snobskou lázeňskou společností považován za proslulého admirála. Všechno to vlastně způsobily problémy, které s ním neustále mělo ředitelství paroplavební společnosti. Když totiž Korkorán, jehož vzorem je jeho slavný jmenovec, odmítl odejít do důchodu, poslali ho alespoň do lázní, aby měli na chvíli pokoj. Na nádraží v Poděbradech však sluha z luxusního lázeňského hotelu popletl kufry a tak se stane, že je Korkorán považován za korvetního kapitána a boháče. Ten oslněn přepychem omyl nevyvrátí, ale naopak se do nové role vžije natolik, že oklame i zkušeného admirála ve výslužbě Piacciho, spřátelí se s ním a je dokonce vyhlášen nejoblíbenějším hostem sezóny. Když mu však dojdou peníze, napíše své hospodyni, aby mu poslala úspory, a to ženu natolik vyvede z míry, že se za ním vypraví, což samozřejmě vede k tomu, že pravda vyjde najevo. Ostudou zničený Korkorán se vrátí domů místo očekávané výpovědi se však dočká povýšení do funkce vrchního inspektora. Majitelem paroplavební společnosti je totiž admirál Piacci, jeho přítel z lázní.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
S poctivostí nejdál dojdeš, říkává se už spoustu let, ale na Adama Korkorána to má efekt opačný. A tak jde z maléru do maléru. Vlasta Burian tentokrát zanechal vojenských uniforem a pro změnu je vyměnil za uniformy lodní. Snímek plný situačního humoru, který je i tentokrát doplnění humorem groteskním. Úvod je námětově stejný, jako u snímku „C. a K. polní maršálek (1930). Představuje snovou představu hlavní postavy. A následně se to rozjede. Zápletka je stavěna na omylu, způsobující nejrůznější společenské peripetie. Lázeňský pobyt není v Burianově filmografii ojedinělý. Podíval se tam skutečně ještě několikrát. Vlasta Burian tedy opět řádí, jak utržený ze řetězu, čímž představuje to, co je od něj očekáváno. Pobavit slovem, skopičinami i přehráváním. A i když zub času tohle všechno poctivě nahlodává, z puncem filmové klasiky a humoru ještě stále po divácké stránce dokáže přivést na jiné myšlenky.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Kapitána Korkorána z moře těžko dostanou, má pro štěstí na zápěstí kotvu vytetovanou. Tuhle komedii mám prostě rád, je tam spousta bláznivých hlášek a i když to musela být děsná kravina už tenkrát, je to pořád sranda i po letech. Burian tady válí. To už je vážně tak starý?
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Jeden z mála slabších kousků Vlasty.

Dodatečné informace

Původní název:
Hrdinný kapitán Korkorán (více)
  • Československo Hrdinný kapitán Korkorán
Premiéra v ČR:
24. 8. 1934
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Hrdinný kapitán Korkorán je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch