Hráč

71%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Velmi promyšlená hollywoodská sebereflexe s úžasnou pointou. Škoda toho pozvolného tempa, které se mi k ostatním zvoleným postupům moc nehodí.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Nesmírně vtahující satirický neo-noir a zřejmě to nejupřímnější zrcadlo, jaké kdy Hollywood sám sobě nastavil. Nehorázně úžasná je už úvodní osmiminutovka na jeden záběr, kdy se nám před očima jednak zhmotňuje filmové studio s důrazem na představování nových scénářů před producentem, jednak se začíná pomalu odvíjet příběh kolem výhružných dopisů, jednak se otevřeně naráží na slavné dlouhé záběry v dějinách filmu - jen tím se okamžitě stanovuje tempo a tematický rozsah celého filmu. Je to jako typicky nehollywoodský příběh, bloudící zdánlivě nesouvisejícími uličkami a dávající na odiv vlastní sebeuvědomělost, a zároveň jako klasický love-letter filmovému průmyslu, v jehož pokrytectví se skrývá nevysvětlitelná vášeň. Závěr se dá interpretovat různě a rozhodně má daleko ke standardně uzavřenému rámci - záměry Altmana a Tolkina ovšem naplňuje bezpochyby dokonale a hlavně cinefilům přináší podobné ironické uspokojení, jaké v emocionální formě nabídl Wilderův Sunset Boulevard.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Jen málokdy se povede skloubit tolik žánrů najednou, přeskakovat mezi nimi a zároveň z toho vystavět zajímavý příběh, který se po hlubším zaměření nerozsype. Vynikající satira na filmový průmysl, zahleděnost do něj a schopnost si hrát s divákovým očekáváním a pak mu nadělit něco jiného. Lepšího a neočekávaného.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 110 bodů
10
Vedle Truffautovy Americké noci nejhezčí film o filmu. Zatímco Truffaut ale ukazuje období, kdy se klasická žánrová kinematografie přerodila v moderní, a svým autotematickým dílem to přímo dokládá, tak Altman ukazuje éru "Nového (nového) Hollywoodu", kde producenti opět vládnou příběhům. Hráč velmi vtipnou formou vypráví o tom, jak je producent pohlcen do typizovaného příběhu, jaké sám produkuje. Je to zlý, ale báječný film.