Hra o jablko

71%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Feministická komedie Věry Chytilové jako obyčejně se mužům napůl vysmívá, napůl jimi pohrdá. Zmatený nemocniční asistent, dr. Josef John (Jiří Menzel), je nezralý mamánek, kterého se jeho matička (Nina Popelíková) snaží oženit. Jemu však vyhovuje nezávazný milenecký vztah s Martou (Evelyna Steimarová), manželkou jeho kolegy (Jiří Kodet). Když se na obzoru (tedy v nemocnici) objeví půvabná, otevřená a citlivá, ale neuvěřitelně zmatkářská zdravotní sestřička Anna (výborná Dagmar Bláhová - škoda, že brzy emigrovala), víceméně z nudy po ní vyjede - a způsobí drama ... Chytilová s nevšedním citem pro casting obsadila skoro celé Divadlo Ypsilon (pianista Kořínek, děsivě éterická barová zpěvačka Jitka Nováková atd.), svou oblíbenkyni Evu Kačírkovou (sekretářka) i obě své děti Śtěpána a Terezu Kučerovy (do role Martiných dvou dětí). Přes některé třeskuté scény všechno do sebe dokonale zapadá ... Skvělá kamera Jiřího Malíře, dokonalé výtvarné pojetí (Ester Krumbachová svou přítelkyni lecčíms nakazila :-) A dokonalá rezignace na šťastné konce, jak jest u Chytilové zvykem. Suchý humor, ze kterého chvílemi mrazí. "Já teda nevím, co bylo, ale ... nebylo to špatný!"
Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Milostný souboj můžu a žen v typickém podání Věry Chytilové.. chlapi jsou v jejich filmech často jen vagínou zaslepení lovci. Film je celkově typický pro Věru Chytilovou.. nahota, záběry z porodu, to nebylo v té době na naší scéně až tak běžné. Dobré, ale mám spoustu oblíbenější filmů od této osobité režisérky.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
7
Ješitnost mužů, naivita žen. To celé dohromady je obrovská hrdost, která vede k neustálým konfliktům mezi muži a ženami. Jen v době narození jsou si všichni rovni. A o tom je těžko pochopitelný, svým netradičním způsobem odvyprávěný, film. Příběh odehrávající se na porodnici má svoji logiku. Prezentuje narození člověka neposkvrněného záští a zodpovědností. Jen co ale dospěje, už stojí za svým egem, který mu nedovolí k ústupkům a tvrdě si stojí za svým. Realismus je tu ztvárněn velmi odvážně a vede k zamyšlení. Stojí nám to vůbec za to? Tento snímek zkrátka vypovídá o hodnotách lidského soužití, nástrah a vyrovnání se se sebou samém. A to rozhodně stojí za zhlédnutí. Třeba se tu někdo poznáme.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Celou dobu jsem neměl pochyb o tom, že svou práci Chytilová odvedla dobře, jen mi to bylo tak nějak jedno, což je samozřejmě zásadní problém. Film pěkně zobrazuje chaos, ale nic jiného. Nějak mi to nestačilo a pořád jsem čekal posun. Ten nenastal.
Fingon
16 886 bodů
8
Chytilovou mám rád a feminismus mi nevadí. Sice to zvláště ke konci mohlo být kratší, ale rozhodně tahle Hra oplývá zajímavými nápady.
marvan
marvan
616 bodů
7.5
Jojo, chodilo se na sex Bláhové s Menzelem, i když naprostá cudnost z dnešního pohledu...a vila Chytilové a její interiéry, film dnes legenda