Hra bez pravidel

70%
Hra bez pravidel
Dva kriminálníci mají v plánu vyloupit klenotnictví na Václavském náměstí. Jejich promyšlená akce se však zkomplikuje střelbou a společně s řidičem Burianem (Z. Kryzánek) prchají. S ním se poté lupiči rozdělí a přesednou do jiného vozu, který byl záměrně poškozen. Neovladatelné auto se zřítí ze svahu a z lupičů přežije pouze jeden (J. Tříska). Toho také policie dopadne v nedaleké chatě. V jednu chvíli s ním však je pouze kriminalista Málek (S. Matyáš) a po pokusu přemoci policistu je lupič nešťastně zastřelen vlastní zbraní. Málek z toho má značné problémy, neboť bez tohoto svědka nemůžou kriminalisté potvrdit, zdali nebyl komplicem kriminálníků také klenotník Litera (J. Adamíra). K této domněnce je vede fakt, že se odehrálo až příliš mnoho podezřelých náhod, které zlodějům usnadnily krádež. Hospitalizovaný Litera se pak skutečně v noci vytratí z nemocnice, aby si vyzvedl z tajné skrýše ukradené klenoty. Případ se později dostává k soudu, ale pro nedostatek důkazů nemůže nikdo nic klenotníkovi dokázat a jediným odsouzeným je Burian. Uplynou čtyři roky a po propuštění Burian navštíví Literu, od něhož žádá svůj podíl. Ten mu však tvrdí, že když dorazil ke skrýši, klenoty již byly pryč. Litera poté náhodou narazí na Málka, který se nyní živí jako taxikář. Toto setkání v bývalém policistovi znovu probudí touhu se do případu vložit a klenoty nalézt… (Česká televize)



pitryx
pitryx
1 262 bodů
6
Velmi dobrý film, až se nechce věřit ,že je náš a že byl natočen v rok před druhou okupací. Děj má švih i napětí, a ačkoli je sem tam trochu bržděn, nemá to na celkový dojem vliv. Na vyšší hodnocení to ale dle mého soudu není, takže když dám co dávám, myslím to v tom lepším smyslu. 301020118741/8748+++++ Naprosto souhlasím s mým asi osm let starým komentářem a jen přidám malý dodatek. Ale jo, trochu akční závěr to vynesl do mírného nadprůměru. Ale i celkově to bylo takové svěží, a pan Kryzánek byl mooooooc dobrý. Tyhle role mu sedí. A ten konec pod vlakem, no toto… Bezva. V tom dějové spádu nikdo nepřemýšlí. Mne například zaujalo, jak rychle čapli Buriana, odkud vůbec věděli, že v tom jede?
Dominikap
Dominikap
436 bodů
8
Velmi zajímavý film. V době, kdy ostatní detektivky byly spíše povídající a málo akční, se tato detektivka vyjímá nejen počtem mrtvých, ale i akčností. Dost odlišná je i v tom, že tehdejší policie zbavila funkce (a zaměstnání)kriminalistu Málka (S. Matyáš), který v sebeobraně zabil zloděje, což poukazuje na jakousi "zaujatost" proti některým lidem.


Dodatečné informace

Původní název:
Hra bez pravidel (více)
  • Československo Hra bez pravidel
  • Československo A Game Without Rules
  • Československo Gra bez regul
  • Československo Juwelenräuber werden gejagt
Premiéra v ČR:
14. 4. 1967
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné