Hostinec „U kamenného stolu“

78%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Velmi milý a hřejivý film z dob gentlemanů. kdy byl ještě ve společností řád a slušnost. Film nepatří mezi mé nejoblíbenější, přesto je radost se na něj občas podívat. Spíše než příběh mě vždy osloví ta "čistá doba" ve které se děj odehrává. 70% ....
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Poválečná doba české filmové komedie se vezla na jednoduchosti a i tento snímek je toho důkazem. Natočen byl na základě humoristického románu autora Karla Poláčka poprvé vydaného v roce 1941. A jelikož byl čtenáři dobře oceněn, netrvalo dlouho a vznikla filmová adaptace, která byla neméně úspěšná. A stojí za tím hlavně herecká dvojice, známá především z rolí milovníků, Rudolfa Hrušínského a Svatopluka Beneše. Zahráli si mezi sebou rozhádané bratry, kteří jsou nuceni převzít hostinec po svém strýci zmořeného osudem. Kluci úkol pojmou s vervou sobě vlastní, takže o humorné situace tím vzniklé není nouze jedinou minutou. Maloměšťácká atmosféra už je jen doplňkem daného prostředí. V příběhu je spousta ironie a satiry opírající se o životní styl své doby. Místy až bláznivé etudy jsou stále svěží a humorné. Klasika české filmové komedie, která divácké stránce nezklame ani dnes.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
10
Na tento film se kdykoli rád podívám. Stejně optimistické dílko jako kniha Karla Poláčka, možná optimističtější. Člověk se musí Poláčkovi obdivovat, tuto knihu vydal 2 roky před svým odsunem do Terezína (pro židovský původ pod jménem malíře Vlastimila Rady). Jak vidno krásných hereček bylo v naší kinematografii vždy dost. Škoda, že Dagmary Frýbortová a Sedláčková nedostaly po převratu skoro žádnou možnost se předvést divákům. Rašilov, Šejbalová, Šlemrová, Neumann, Beneš, Hrušinský - mohl bych vyjmenovat celé osazenstvo - velmi pěkné. Přeci jen musím ještě vzpomenout na Václava Špidlu, Josefa Chvalinu a Jiřího Plachého st. v rolích Gastona, Percyho a mistra Mertense jsou nezapomenutelní. No kdykoli si chci zvednout náladu pustím si tento film. Škoda, že se po jeho vzniku dlouho nic tak pěkného netočilo.
avenis
avenis
8 067 bodů
10
Tuto perlu naší kinematografie jsem už viděla mnohokrát a pokaždé si ji užiju naplno. Vynikající předloha Karla Poláčka zpracovaná do filmové podoby Otakarem Vávrou je mistrně zrežírovaná hercem Josefem Grussem, kterého jsem zaznamenala svým výrazným "Hellou!!" snad jen ve filmu Eva tropí hlouposti. Možná proto, že je to jeho jediný (a dobrý) režijní počin, připomíná svou dokonalou výjimečností knihu Sarurnin. Linie manželské krize Tatrmužových a bratrské hry na uražení se vzájemně netlučou a všichni obsazení herci a herečky podávají skvělé výkony. Budu se dívat zas a znova, dokud to půjde.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9.5
Výborná knížka a rovněž výborný film. Svatopluk Beneš a Rudolf Hrušínský předvádějí úplný herecký koncert. Je to milý, vtipný, kouzelný film, který dosud nezestárnul. Ten film dýchá úžasnou atmosférou, že se ani nechce věřit, že byl natočen v roce 1948!
kawa
3 388 bodů
8.5
Slavná česká komedie navazující ještě na prvorepublikovou kinematografii, s Rudolfem Hrušínským II. , Benešem, Rašilovem, Neumannem, Šlemrovou a Šejbálovou. Krásné herečky Frýbortová a Sedláčková. Jiří Plachý jako uhrančivý herec. Příjemný odpočinkový film.
tindersticks
tindersticks
774 bodů
9
Parádní kousek, kterému se ještě v roce 1948 podařilo nabídnout prvorepublikovou atmosféru, a to hlavně díky Poláčkově předloze. Jeho nezaměnitelný sloh (Vy jste sirotek, já jsem sirotek, vy jste plačtivej, já jsem taková pomalá, dáme to dohromady) v podání Rašilova, Šlemrové, Neuamnn, Beneše nebo Hrušínského přispěl k tomu, že se Vávrův scénař může řadit ke klenotům české kinematografie. Film je téměř dokonalý, včetně epizodních roliček Trégla, Černého (oba Divadlo V+W), deklamujícího Plachého nebo parodických postav Gastona a Piercyho. No a v porovnání s tím, co v následujících letech točilo ..."Je se jiný"
Radek Hanus
Radek Hanus
263 bodů
10
Dobrý den, v názvu filmu máte chybu, film se jmenuje přesně takto: Hostinec "U kamenného stolu".