Horečka sobotní noci

71%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
4
Kolem tohoto filmu je vytvořený až příliš velký hype,který zastínil fakt,že je tento snímek ve výsledku strašná blbost ve kterém se nakrucuje John Travolta. Film mi přišel úplně o ničem a dost jsem se u něj nudil. Velké zklamání nezachrání dnes ani hudba Od Bee Gees.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Hudební snímek plný tance rok před natočením slavného snímku 'Pomada' (1979). Diskotéková éra, frajeřinky a toho času hity od kapely Bee Gees. Generační film sedmdesátých let z diskotékového tanečního parketu obsahující mimo jiné i zklamání, násilí a tragickou lásku. Když Tony Manero s tváří Johna Travolty prochází ulicemi Brooklynu, jeho chůze je jedno velké taneční pnutí. Rytmus tehdejšího hitu 'Stayin Alive' právě od Bee Gees nenechává mladého člověka v poklidu. Popkultura ve své jedinečnosti dané doby je nedílnou součástí tohoto ikonického tanečního filmu. Dnešní generaci to pramálo řekne, ale alespoň může ukázat, jak to vypadalo v době dospívání jejich rodičů. Odreagovat se v diskotékovém klubu z monotónního každodenního života bylo jedinou alternativou jednotlivců dělnické rodiny s konzervativními hodnotami. Je to zkrátka prezentace života plného ambicemi, zoufalství a odvážného zobrazení života v dělnických čtvrti New Yorku. John Travolta tímto předvedl svůj nejlepší výkon v dosavadní kariéře, čímž později v další filmové tvorbě nebyl přehlédnut. Při dnešním pohledu je už těžké říct, co bylo hlavním impulsem legendárnosti snímku. John Travolta? Bee Gees? Či obojí? Nebo snad jednoduchý srozumitelný příběh. Buď jak buď. Jako generační výpověď z dob sedmdesátých let i dnes stále funguje a co si budeme povídat, Bee Gees se i nadále stále dobře poslouchá.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Bez těch písniček, které přetrvaly do teď, by to byl možná lehce zapomenutelný film.. To Bee Gees z tohohle snímku udělaly kult. A samozřejmě trošku taky ten Travolta :) ikdyž pro mě jeho pravý debut přišel až v Pulp Fiction :-) 7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
nímek režíroval John Badham, který se později stal pro mnohé akčním rutinérem, ačkoli natočil hned několik slušných filmů. Úvodní scéna, kdy Travolta kráčí ulicí za tónů Stayin´Alive se stala ikonickým obrazem. Badham tuto scénu točil epicky z dálky, přestože ve scénáři je scéna popsaná v detailech hlavního hrdiny. Filmaři zde také jako na jednom z úplně prvních filmů používali steadycam. Film se stal megahitem, dodnes vydělává miliony dolarů na autorských právech a John Travolta na tantiémech tohoto filmu velmi solidně přečkal celá osmdesátá léta, kdy byla jeho kariéra na bodu mrazu. V době uvedení film s rozpočtem 3 miliony dolarů vydělal jen v USA 93 milionů a prodalo se neuvěřitelných 20 milionů soundtracků, což byl až do Jacksonova Thrilleru samozřejmě nejvíc v historii hudebního průmyslu. Je celkem pochopitelné, že byl zájem o dvojku. Tu natočil v pozici režiséra Sylvester Stallone, jmenovala se Stayin Alive a v hlavní roli hrál opět John Travolta, který má v tom filmu tělo v neskutečné kondici. Snímek se ale stal kritickým propadákem, přestože komerčním propadákem určitě nebyl.
Pavlína81
Pavlína81
1 576 bodů
8
Pěkné hity jinak to není uplně blbost.