Honzíkova cesta

66%
Honzíkova cesta
Plakát traileru

Městský chlapec se sžívá s vesnickým prostředím.Podle stejnojmenné knížky Bohumila Říhy




Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Naprosto neskutečná ukázka toho, že Češi jsou v dětském filmu naprosto geniální. Malý Honzík je velký sympaťák a i dospělí herci hrají stylizovaně a moc pěkně. Zdažilý film, který právem bodoval i v zahraničí a musím říct, že mě opravdu moc potěšil.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9.5
Milovala jsem knížku Bohumila Říhy s ilustracemi Heleny Zmatlíkové a film z doby, kdy mi byly dva roky a ještě jsem neuměla číst, zrovna tak. Nedovedu si Říhovu knížku představit nafilmovanou jinak. Film má dobrý spád, představitelé dětských rolí jsou vesměs velice šikovní, dojala mě babička Zdeňky Baldové. Také Karel Höger v roli učitele Stolaře a z dospěláků bych vyzdvihla ještě maminku v podání Vlasty Chramostové a Otomara Korbeláře. Obraz vesnice je samozřejmě zidealizovaný, ale máme pro to méně rádi "Babičku" Boženy Němcové? Člověk potřebuje k životu i trochu toho dětského pohledu na věci, na lidi a na přírodu, trochu té malebnosti a poklidu. Tomu všemu, co jsem teď napsala, odpovídá i hudba Svatopluka Havelky. Jestli už "Honzíkova cesta" nepatří k první literatuře žáčků druhé třídy, tak škoda pro ně!
kawa
3 388 bodů
6
Pětiletý Honzík z Prahy jede poprvé sám vlakem k babičce a dědečkovi na venkov. Městský kluk se seznamuje s mnoha nezvyklými a zvláštními věcmi a uzavře přátelství s vesnickými dětmi... Dětský film podle populární předlohy pro nejmenší. Ale zase aspoň film věrný předloze.

Dodatečné informace

Původní název:
Honzíkova cesta (více)
  • Československo Honzíkova cesta
  • Československo Hänschens große Reise
  • Československo Hanzík útja
Premiéra v ČR:
15. 3. 1957
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění