Hlava 22

71%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Kultovní protiválečná satira, postavená na absurdním článku vojenského řádu. Postavené na románové předloze Josepha Hellera, perfektní propracování gagů se situační komikou ("Jste velice zvláštní člověk, Yossariane ..."). Pravda je, že ten román se snad ani nedá zkazit. Americký "dobrý voják Švejk". Skvělé herecké obsazení (mj. Garfunkel, Perkins, Orson Welles).
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Velmi povedený protiválečný snímek s humorem sobě vlastním. Odsuzování zvyšujícího počtu náletů a touha odejít z armády je hlavní téma příběhu. Hlava 22 je název vojenského řádu oznamující co je třeba, aby byl takový voják do civilu propuštěn. Mimo jiné se v něm říká, že letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného, a zároveň požádá o uvolnění. Ovšem to, že o uvolnění požádá, svědčí o jeho psychickém zdraví, takže být uvolněn nemůže: to staví celý příběh do absurdní roviny. Výprava snímku je veliká a tak si nezadá s ostatními byť vážnými válečnými filmovými počiny. Celý děj se nese na hranici mezi vážností, absurdnem a legrací. Při porovnání se stejně laděným snímkem ´MASH´ natočený ve stejném roce a odehrávající se pro změnu ve válce v Korei je ´Hlava 22´ daleko propracovanější, vtipnější a kritičtější. Román, podle kterého je tento snímek natočen, je údajně kritiky přirovnáván k Haškovým Osudům dobrého vojáka Švejka. To vyvolává touhu si to přečíst.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
V hlavní roli pilota bombardéru Yossariana exceluje Alan Arkin („Argo“ „Zpátky do ringu„) , který se zaslouženého uznání dočkal až v posledních letech. Dobrý herec byl ale vždy. Pokud knihu nebo film neznáte, tak jen pro připomenutí. Na americké vojenské základně v prostoru Středozemního moře kapitán Yossarian bezmocně přihlíží nesmyslnosti války a celé vojenské mašinérii. Každá vojenská akce přináší jen smrt a zoufalství a Yossarian má před sebou jediný cíl: vyhnout se akcím a později zmizet ze základny úplně. Hořká a černá válečná komedie svou otevřeností diváky ve své době absolutně nepřesvědčila a ani kritika na filmu nenechala nit suchou. Čas však trhnul oponou, společnost se výrazně posunula a podle mého soudu dojde uznání i tento neprávem přehlédnutý snímek.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
4
Neni to nejhorší film, ale potenciál je mnohonásobně větší. Filmová adaptace z roku 1970 mne ale bavila o trochu více než seriál. Sice trpí stejnými problémy (zkrouhnout vše zajímavé, mnohé dobré vynechat a zaobalit to do bezvýraznosti, takže kvalita předlohy plně nevyzní), avšak neni tak táhlá, takže se člověk nenudí tak dlouho (nebo tak intenzivně) a současně je obsah jaksi nasekanější. Kéž by někdo schopný udělal adaptaci s náležitě obdařeným živelným obsahem a tónem vyprávěný, jenž se zlomí, aby více vyzněla myšlenka (a kéž to doplní o precizní filmařskou formul). Umím si představit, že kdyby tento film nemohl brát z tak vyšperkované předlohy, jistě by na tom byl hůř.
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Dobré, ale strašně utahané.