Highlander

74%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Christopher Lambert ve své nejlepší roli a ve svém nejlepším filmu. Scénář je přiměřeně přepálený a dává vyniknout jak akci,tak historii tohoto universa. Snímek provází výborná Queenovská hudba a spousta záběrů na krásnou Skotskou přírodu. Škoda těch dalších dílů,které tomuto snímku dělají akorát ostudu.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Pecka let osmdesátých, která má co říci i dnes. Některé scény dnes mohou působit legrační, jiné jsou naopak nadčasové. Nejhůře jsou na tom asi souboje muž proti muži, to už by dnes neobstálo. Příběh je to originální, má to spád a vše podkresluje skvělá hudba od Queen. Stále moc pěkný film.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
V 80. letech se rodil jeden filmový skvost za druhým a mezi ně patří i tento snímek. Highlander je takový mix tří žánrů dohromady, tedy akce, sci-fi a fantasy. Byť se děj odehrává v New Yorku 80. let 20. století a retrospektivě na Vysočině ve Skotsku někdy v 16. století, vzájemně se to kupodivu velice dobře doplňuje, ledasco dovysvětluje a vytváří příběh, jaký tu snad do té doby ještě nebyl. Hlavní postava trochu napodobuje Supermana a ne jenom jejich společnou nesmrtelností. Kolem něj se neustále, jak známo, pohybovala Lois Lane. Kolem Highlandera je to pro změnu Brenda J. Wyatt. Legendou se stala i kapela Queen doprovázející svými písněmi celý snímek. Při dnešním pohledu tu však už přeci jen některé scény krapet zadrhávají, ale to už jen zub času ohlodává co se dá. Proto s okem shovívavým berme i vizuální efekty, které na svou dobu byli prostě skvělé. Ze snímku se stal doslova kult, na který se již bohužel nikdy nepodařilo navázat. Každopádně se jedná o další filmovou postavu, která má co říct i dnes a na kterou filmaři ještě stále nezanevřeli.
muzz
muzz
18 035 bodů
8
Jednoché fantasy, před lety se mi to velice líbilo. Skvělá hudba od Queen i skvělí herci, a skvělí Skotové na pozadí. Hlavní padouch byl taky skvělej :) Christopher Lambert má trošku smůlu, že to byla jeho životní role, všechno ostatní bylo pak nemastný neslaný.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Solidně zvládnutý hybrid tří žánrů, který byl v době svého uvedení opravdovým fenoménem, a to zejména díky Seanu Connerymu, neotřelému příběhu a soundtracku. Australan Mulcahy natočil film vypadající opravdu draze, byť úplně nebyl, má dobré tempo a pořádný tah na bránu. Christopher Lambert byl v málokteré roli lepší.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Klasické mainstreamové dobrodružství s perfektním obsazením, působivou výpravou a skvělou ústřední myšlenkou, která se ovšem zároveň stala kamenem úrazu. Jedna věc je totiž hrát divadlo s myšlenkami o nesmrtelnosti a lusknutím prstů skákat z 16. století do současnosti, a něco jiného vyprávět až moc ořezaný a od emocí oproštěný příběh s topornými efekty a vrcholy v podobě statických šermířských soubojů. Lambert v jedné ze svých mála velkých rolí výborný, hudba od Queen fantastická a Connery vyloženě ikonický ..... S propracovanějším a nápaditějším scénářem by měl být remake sázkou na jistotu.
sabule
14 227 bodů
10
Moc pěkná fantasy která má tempo a nenudí
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Kdysi jsem to viděl a připadalo mi to perfektní a dokonalé. Dnes, kdy je spousta napodobenin a zbytečně mnoho pokračování, mi to už tak dokonalé nepřipadá.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6.5
Příliš mnoho motivů, kde na jedné straně stojí bezmyšlenková zábava a na té druhé celkem propracovaná mytologie nesmrtelných, hrající si s myšlenkou: Kdo by chtěl žít věčně? Ale leč jsou to motivy dobré, spolu jim to moc nepasuje a tak se jen přebíhá sem a tam, skáče se do minulosti, současnosti, někdy tam někdo někoho zabije a jede se dál, podle stejné šablony. Jistá repetitivní struktura je dána převážně nízkými ambicemi a rokem výroby, díky čemuž některé triky zestárly víc, než je záhodno. Filmu se ale nemůže upřít velký potenciál a když by se někdo zaměřil jen na jeden z těchto motivů, mohlo vzniknout fantasy drama k zamyšlení, nebo akční film pro pobavení, ale jak ukazuje tento film, kompromis zkrátka nefunguje.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
Slátanina a to taková, že blbě natočená a směšná.