Sláva

74%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Jít do války byl pro chlapce vždy uznávaný způsob, jak se stát mužem. Snímků jsme o tom mohli vidět bezpočet. Třeba ´Na západní frontě klid´ (1930,1979) nebo ´Narozen 4. července´ (1989). Všechna taková zpracování mají společné. Ohromné nadšení vstoupit do armády, projít si tvrdým vojenským výcvikem a účastnit se první kruté válečné bitvy, která nezůstane bez ohromného počtu obětí. Takovou dějovou šablonu má i tento snímek s příběhem odehrávající v době americké občanské války, známé jako válka severu proti jihu. Tady jde však ale tentokrát o něco navíc. Ti nadšení jsou Afroameričané, kterým prezident Abraham Lincoln zrušil otroctví. Rasové předsudky však u některých důstojníků přeci jen stále přetrvávali a tak nadšenci s tmavou pletí museli během výcviku ukázat, že si jsou všichni lidé za každých okolností plně rovni. A jednoduché to  samozřejmě vůbec neměli. Snímek tedy vypráví příběh o vojenském pluku 54. Massachusetts složeného z afroameričanů, a o boji za to, aby si příslušníci tohoto pluku našli respekt nejen u bělochů, ale kupodivu i mezi sebou. Scénář byl zpracován na základě dopisů Roberta Goulda Shawa, z nichž je vypravěčskou formou občas jakoby citováno, a románu Lincolna Kirsteina ´Lay This Lauer´a historické knihy Petera Burcharda ´One Gallant Rush´. Film je sice smyšlenou etudou, navíc samozřejmě z pohledu bílého osazenstva, ale i tak je krásně poukázáno na danou problematiku nevinnosti a pochybností. Připomíná, že byla Amerika rozdělena kvůli otroctví a jak kvůli předsudkům vznikaly konflikty, mnohdy přesahující hranice války. Jak lidé projevují nenávist jeden k druhému jenom proto, že jsou vlivem odlišné barvy pletí lepší, než ti druzí.  A co si budeme povídat, děje se tak do dnes. Nejistá budoucnost spravedlnosti v rámci lidského kolektivu nás pustoší dnes a denně. Utlačovatel je špatný, utlačovaní trpí a potom, někdy později, možná dojde k vykoupení. Tématika sice jednoduchá, ale snímek jako takový se naopak jeví přeci jen složitěji, než jak na první pohled vypadá. Je tu mnoho postav, každý se svou životní poutí, takže charakterizovat dané jednotlivce není zrovna jen tak. Příběh sice zpracovává důležité téma, ale spíše o jednotlivcích si tímto procházející a naopak si nevšímá příčin. I tak se jedná o výborný film probouzející jakékoliv emoce. Svoboda pro otroky v tom nejbolestivějším osudu. Rovnost prokázána nikde jinde, než na bojišti.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Zwick umí tyhle emocionální útoky, ale Glory je až moc laciné a až moc nezajímavé. Skutečně nic od jednotlivých postav po bitvy mě tu nezaujalo víc než jako "řemeslně zručný průměr".
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
V Čechách prakticky neznámý film, který jsem viděl v Německu v originále. Drama z občanské války je skutečně hvězdně obsazené, a to herci, kteří se stali hvězdami vlastně až po tomto filmu. Oskar pro Denzela Washingtona bezesporu zasloužený. Chápu ale, že stopáž může diváka odradit, je to přeci jen spíš na dvojku.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
zwick vzdy rad balancuje na hranici hroznej sentimentality, co mu niekedy vychadza (last samurai), ale dost casto sa stane ze to prezenie (legend of fall)... glory sa to vacsinou dari i ked nastanu momenty co to trochu prehanaju (slzopudne sceny ala placuci denzel) s tou sentimalitou nie je ich tolko aby vam glory znechutily... pravdepodobne najlepsi film o obcianskej vojne hlavne vdaka silnej hereckej zostave (freeman a washington su skvely, elwes ujde a iba broderick obcas posoby ako vyorana mys) a inak istej zwickovej rezii (hornerov soundtrack sa tiez snazi ale ku koncu sa mi zdalo ze zacal vykradat carla orffa, typicky horner)
Žralok
Žralok
4 087 bodů
10
Vynikající válečný film o strastech jedné z prvních černých jednotek v Americké armádě při občanské válce. Přímo od vlády přišel rozkaz sestavit jednotku z osvobozených otroků a postavit jí proti rebelujícím Jižanským vojákům. Po tvrdém výcviku, plném ústrků pro muže i jejich velícího důstojníka přichází rozčarování v podobě nechutě vyšších míst k jejich nasazení v boji. Sami sebe považují za vojáky rovnocenné ostatním. Bílý v nich však stále vidí otroky, navzdory protiotrokářské politice Severu. Film byl inspirován skutečnými jednotkami. postava plukovníka Shawa přímo vychází z reálného důstojníka.
Mikik4444
3 886 bodů
7.5
Souhlasím s Sheldonem vyjma toho že jsem film neviděl v Německu ...
slord
slord
3 832 bodů
8
Jeden z najlepších filmov, ktorý sa zaoberá americkou občianskou vojnou. Aj keď sa film pomalšie rozbieha, tak skvelé herecké výkony a podmanvá hudba tomu pridávajú. 8/10