48 hodin v Paříži

70%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Poklidný krimithriller ve kterém sedí role Harrisonovi Fordovi jako prdel na hrnec. Příběh obyčejného chlapa, kterému v cizině unesou manželku, úřady to berou na lehkou váhu a on se jí snaží zachránit a je čím dál tím víc drsnější. Pohodovka, která nikoho neurazí. Nic extra přehnaného, nic přehraného. Dobré.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
No jo, no, Francie je nebezpečné místo od nepaměti. To, že se tam unáší americké ženy, platí do dnešních dnů. Své by o tom mohl povyprávět třeba Bryan Mills ze série ´96 hodin´. Tento příběh z konce osmdesátých let od režiséra Romana Polanskiho se nese ve stejném duchu, jen ne v tak razantním akčním. Roman vsadil na větší realismus v souběhu všech možností, jak by se takový člověk v dané situaci mohl zachovat. Máme tu amerického kardiochirurga Richarda Walkera, kterému zmizí z hotelového pokoje žena. A tak vlivem této okolnosti máme možnost sledovat jeho počínání ve snaze ji najít. Osamocení a zoufalost ho však zavede i ke skutkům poněkud nečekaným. A diváci spolu s ním poznávají činnosti úřadů, policistů, velvyslanectví a dalších odvětví, když jsou konfrontováni s tímto skutkem. Má takový turista vůbec nějakou šanci? Scénář je napsán precizně se zájmem na dramatičnost v souladu s realitou, avšak se zachováním jednoduchosti. Kamera výborně zaznamenala pařížské kulisy doplňující děj ve všech aspektech. Na dnešní rychlou dobu asi už snímek značně pomalý, ale šanci si jistojistě stále zaslouží.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
No slabota. Tím tuplem, když v tom má prsty mistr Polanski , protože ten takovéhle pomalu plynoucí thrillery umí rozhodně lépe.
Fingon
16 886 bodů
6
Ford je cizinec v cizí zemi, francouzsky neumí ani slovo (jako já) a navíc mu unesou ženu. Ta holka na konci neměla umřít. Polanski natočil lepší filmy než tohle.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Snímek v nejlepší tradici Alfreda Hitchcocka 48 hodin v Paříži (Frantic), se natáčel celý v Paříži s proslulým režisérem Romanem Polanskim, který nesmí pochopitelně vstoupit na americkou půdu. Americký kardiolog Richard Walker (Harrison Ford) přijede s ženou Sondrou (Betty Buckley) do Paříže na lékařský kongres. Než se stačí v hotelové koupelně oholit, jeho manželka beze stopy zmizí. Typický hitchcockovský nesprávný muž v cizím městě stojí mezi dvěma skupinami usilujícími získat spínač k atomové bombě. Po boku bude mít půvabnou nekonformní dívku Michele (Emanuele Seigner). Ta propašovala spínač ze Spojených států v letadle, kde však došlo k záměně jejího a Sondřina zavazadla. Tak se do celého případu, kolem něhož francouzská policie jen bezmocně a lhostejně krouží, zapletla nevinná manželská dvojice. Pro Polanského spíš formalistické cvičení je solidní akademická podívaná, která představuje velmi slušnou zábavu na večer a s lety zraje jako dobré víno!
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Slavná krimi která nikdy nepřestane bavit.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
slusne thrillerove remeslo v hitchcokovskom style (nic netusiaci muz a mcguffin ktory chcu vsetci), clovek presne vie ako sa obycajny clovek (a ziadny superhrdina) harrison ford cit,i teda strateny a osamely v meste kde mu nikdo nerozumie... skoda ze sa polanskemu vynikajuce tempo a atmosfera nedari udrzat po cely film lebo v polke sa pomaly zacina nastavovat kasa a miestami je frantic plny wtf momentov (tanec na diskoteke, skratkove a nezmyselne chovanie niektorych postav...). emmanuelle seigner je zlata so svojim francuzskym prizvukom a harrison hra svojho univerzalneho every-mana...
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Harrison Ford je zde skvělý, scénář ale moc dobrý není. Ennio Morricone zas odvedl výbornou práci co se hudby týče. Trošku je to ale jako na houpačce: chvílemi napínavější, chvílemi zas nuda. Nevyvážené. Mohla být kratší stopáž. 120 minut je až dost. Nicméně jak Harrison Ford prchá přes střechu a ztratí botu, to bylo skutečně na kopřivku! A oceňuji práci kamery, která perfektně zachytila atmosféru Paříže.
wop
wop
1 716 bodů
6.5
Asi za to mohl nejasný vztah mezi Harrisonem Fordem a Emmanuelle Seigner, nebo fakt, že mi byla Harrisonova manželka celou dobu celkem ukradená, ale tenhle film mě nějak nechytnul.
supermozek
supermozek
193 bodů
6
Opravdu velmi dobře vystupňovaný krimi thriller. Kromě Indyho a Star Wars je 48 hodin u nás asi nejznámějším Fordovým filmem. Bohužel, musím přiznat jednu věc, tento film mě nenávidí. V televizi je opakovaný každou chvíli, takže jsem ho viděl už přinejmenším pětkrát, ale vždycky se kolem 70. minuty něco stalo a tak se mi konec povedlo vidět jenom jednou v životě. Někdy vypadla elektrika, jindy jsem zase musel odjet, tento film je prostě prokletej.