Frankensteinova nevěsta

75%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Slušné pokračování Frankensteina ve stejném duchu a s režijním projevem Jamese Whale. Monstrum se polidšťuje, ale není mu to moc platné. Zprvu to není žádná parád, ale postupem času vše poctivě graduje až do luxusního dramatickému závěru. Některé triky na svou dobu perfektní, herci opět jaksi teatrální.. 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Terminátor 2 své doby. Jedničku to překonává v množství akce, efektů a vůbec všeho, a i když tím trochu mizí komorní atmosféra, nabírá Frankenstein úplně nové obrátky.
Fingon
16 886 bodů
10
Když v roce 2002 vysílali na ČT2 kolekci universalovských hororů (pod názvem Klenoty filmové hrůzy), podařilo se mi shlédnout pouze Frankensteinovu nevěstu. Když jsem se teď k ní po šesti letech opět vrátil, musím říct, že se mi líbila snad ještě více než tehdy a rozhodně je tento film mnohem koukatelnější než jeho první část z roku 1931. Nicméně Frankensteinova nevěsta už dnes nefunguje jako horor, ale jako regulérní psychologické drama, jehož nejpůsobivějšími scénami jsou ta v domě slepce a pak samozřejmě závěr. Karloffovi tu skvěle sekunduje postava dr. Pretoria, který je vlastně ve skutečnosti tím největším monstrem. Skvělý film.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Whaleův specifický horror s bizarním smyslem pro humor, solidními herci a špičkovými efekty je kritikou ceněné, než originál Frankensteina a po formální stránce je to skutečně pravda. Tenhle film určitě stojí za zhlédnutí, nemluvě o tom, že je citovaný v moderní kinematografii snad vůbec nejvíc.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Pravda, pokračování je takřka po všech stránkách o krok před chabým originálem, ale to z něj pořád nedělá dílo hodné učebnicových rozborů a neskonalého obdivu. Některé scény stále postrádají jistou dramaturgickou lehkost, atmosféra není při vší úctě moc hororová a Karloffovo monstrum je široko daleko jedinou postavou, která dokáže evokovat emoce i spoluúčast. Ale přeci jen, jako ohlédnutí za ranou érou zvukového filmu a jinými filmařskými prioritami má Frankensteinova nevěsta stále své nepopiratelné kouzlo a jisté pasáže, například dojemné scény se slepcem nebo romanticko-akční závěr, nemohly být natočeny lépe. A k dobrém dojmu dopomáhá i krátká stopáž, která v podstatě udržuje ambice snímku pouze v mezích klasické, nenáročné a na dnešní poměry i velmi chytré zábavy. Nic víc bych na téhle legendě nehledal..
hrumsrt
hrumsrt
9 329 bodů
8
Takže tohle je "lepší sequel"? Určitě je zde posun oproti přechozímu snímku, je celkem značný, ale otázkou zůstává jak moc? Monstrum (B.Karloff) je pořád tím nejlepším a zase táhne film. Nejprve jsem necítil nic navíc a vlastně jsem se asi i celkem nudil, ale vše nabere jiný nádech, při setkání Monstra se slepcem, od kedy už je tempo i kvalita jen a jen rostoucí. No a těch posledních pár minut, teda (!) každý detail už je geniální! 80%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
0
Stejně tupý jako původní film. Možná to má lepší efekty, ale je to něco více otravný (štěbetání staré služebné Uny O'Connor je vyloženě na přesdržku). Dějově je to plytký a celé to působí jako nevydařená parodie. Toto Frankensteinovo monstrum je vizuálně nadčasové (kvůli masce), ale role samotná je jenom stupidní (ačkoliv potenciál má - ten však nebyl náležitě využit). Film se smrskl na žvatlajícího debila, kterej občas někoho zabije, občas někoho vyděsí a pak ho zabije, občas někoho viyěsí, ale než ho zabije, tak přiběhnou vesničani s vidlema a pochodněma, což vede k tomu, že někomu třeba shoří barák. Chápu, že monstrum chce, aby ho měl někdo rád a aby nebyl souzen jen podle vzhledu, ale ve filmu to nefunguje. Samotné scény jsou příliš blbé, dialogy strojené. Ačkoliv staré filmy můžou mít své specifické kouzlo (právě kvůli svému staří, tedy způsobem, jak a s jakou technikou byly nasnímány), tak Whaleova režie to kouzlo spíše nazachytila. Film vypadá amatérsky, ačkoliv o trochu lépe než první díl.
pitryx
pitryx
1 262 bodů
2
Už název napovídá, že to nebude nic moc. Začalo to dobře, ale to, co předvedl Pretorius Henrymu zvrátilo film do komediální polohy. Škoda. Příchodem monstra k mnichovi se to celé zaseklo a skoro usnulo. Nelze dát více než dvacet, i když slušných dvacet. Holt si horor představuji poněkud jinak.