Frankenstein

76%
Frankenstein
Plakát traileru
Legendární román Mary Shelley ožívá ve zpracování klasika hororových filmů Jamese Whalea. Příběh o posedlém vědci, který z částí lidských mrtvol sestavuje politováníhodnou i děsivou živoucí bytost.



Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Velká klasika a monstrum přesně takové, jaké jsem si vždy představoval. Tento vizuál už navždy patří k filmům s Frankenstein. Herecké výkony jsou místy divadelní i toporné, ale je to prostě černobílá klasika, která mě baví i dnes. Závěr opravdu povedený.. 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Do dnešních dob stále nejslavnější filmové zpracování románu literární autorky Merry Shelley, i když je fakt, že tomu na paty dost výrazně šlape stejnojmenný snímek z roku 1994. Filmové klasické mistrovské dílo se zatím stále zdá být nepřekonatelným. Svým způsobem fantastická pohádka pro dospělé je přes docela extrémní poetiku tak dokonale obrazově nasnímána, že se snímek stal inspirací pro další takovéto počiny. Hlavně co se týče noir filmů. Černobílé obrazy mají až neskutečně děsivou atmosféru a mnohé scény jakoby přímo vypadli z nějaké ilustrace. Své tomu dodaly i výrazné kulisy, plně dle představ literární autorky. Co se týče masky samotného Frankensteina, kterou si nechal nasadit guru tehdejších hororových a mysteriózních snímků Boris Karloff, se stala takovým synonymem, že jinak se už takováto postava snad nedá ani představit. I když modernější pojetí ztvárněné Robertem De Nirem, ve výše zmíněném snímku, v podstatě v ničem nezaostává. Příběh jako takový je spíše smutnou bizarní etudou povedeného pokusu o oživení těla sešitého z kousků nejrůznějších mrtvých těl, který byl poté spíše terčem nenávisti než obdivu. Smutný nepochopený tvor v epickém snímku, sice postrádající na svou dobu typickou romantiku, ale v dobovém pohledu hodně zvýrazněný ve svém charakteru. Co je dobré a co špatné? To on neví a tím mu právě vznikají nejrůznější životní problémy. A co si budeme povídat, mnozí, a navíc přirozeně živí, lidé to neví ani dnes. Takže je v tom skryta určitá moralizace člověka? Kdo ví.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Nádherné obrazy a několik perfektních scén. Absence hudby tomu dodává zvláštní atmosféru. Podivný happy end a vůbec pocit nenávaznosti jednotlivých pasáží to ale stahují na čtyři hvězdy.

Dodatečné informace

Původní název:
Frankenstein (více)
  • USA Frankenstein
  • USA El doctor Frankenstein
  • USA Frankenštajn
  • USA Frankenstayn
  • USA Frankenstein, l'homme qui créa un monstre
  • USA Furankenshutain
  • USA Франкенштейн
  • USA Франкенщайн
Premiéra v ČR:
31. 10. 2023
Distributor:
SkyShowtime
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,29 mil. USD
Tržby:
12 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Frankenstein


Podobné


Powered byJustWatch