Faunovo velmi pozdní odpoledne

75%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Rukopis Věry Chytilové patrný od prvních okamžiků, brilantní výkon Leoše Suchařípy. Přesto, že je film dosti jednotvárný, kladně hodnotím perfektní propojení života stárnoucího sukničkáře se záběry babího léta a podzimu v přírodě. Působí to opravdu skvěle a dokresluje to myšlenku filmu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Věra Chytilová a její adaptace povídky Jiřího Brdečky o chlípníkovi středního věku a jeho erotické touze. Rukopis této jedinečné režisérky je i zde zřejmý a tak jako obvykle někoho učaruje, někoho pohorší. Příběh má zajímavou myšlenku, které se tu málokdo všimne. Zoufalý boj se stářím. “Vždyť já vypadám ještě jako chlapec!”, zde zazní z úst Fauna v plné naději a zároveň zoufalství. Život protéká mezi prsty tak rychle, že se člověk pomalu nestačí ani pořádně rozhlédnout. “Ještě jsem nic neudělal!” Výtvarná stránka filmu koresponduje s příběhem a smyslně ho doplňuje. Podzim života takový jaký je. Lidská vrásčitá kůže jako kůra stromu a k tomu šelestění žlutooranžových listů. "A já pořád co mi to tlení připomíná: Vůně mýho dětství!" Stáří zkrátka přijde rychle a život tak dostane zcela jinou barvu. Touha je však stále silnější. "Panebože, dej, ať se dneska zamiluju a ať je to ta pravá!" Jak říká jedna kritika: ´Věra Chytilová je režisérka, jež si nikdy neodpustí mísit psychologické podhoubí s filmovou hrou kamery, střídat komiku i tragiku s absurdnem tak, že vytváří nadpozemsky přízemní realitu v jejímž světle jsou fauni odhaleni jako šašci paběrkující s tím málem, co životu dali.´ A tak se jedná o film vyjadřující vše jak mluveným slovem, tak i obrazem. Jiří Suchařípa v hlavní roli předvedl vynikající herecký výkon. Takových příležitostí měl dostat víc.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Až příliš rozostřené. Nejprve sympaticky, později pořád otravněji. Na komediální úrovni to na mě nepůsobilo ani trochu, což by mi ještě nevadilo, kdybych neměl pocit, že se této vrstvě dělá až moc úliteb.
Had
Had
12 338 bodů
8.5
"Ještě jsem nic neudělal!" - myšlenka, kterou začíná stáří ... A pro chlapy zoufalý stihomam, že už nic nestihnu, nic si neužiju, nic po mně nezůstane. Nestačím koukat, jak nás měla Chytilová přečtený (i když autorem námětu byl Jiří Brdečka, tak to paní režisérka pěkně vypointovala). Suchařípa (Leoš, ne Jiří, pane Stusaku) byl výborný režisér a ještě lepší překladatel, hrát začal poměrně pozdě. Tohle byla asi jeho největší filmová kláda, a dal ji parádně. Něčím mi ho připomíná Miroslav Krobot, toho mám taky moc rád.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Filmy Věry Chytilové mě zrovna příliš neoslovují. Nicméně "Faunovo velmi pozdní odpoledne", i když je takové feministické, považuji za skvělý film, především zásluhou Leoše Suchařípy. Sarkastický humor Věry Chytilové zde působí docela sympaticky: "Jak nejlépe zničit člověka...? Jak? Jak? Jak? - Aha, už to vím: Musíte mu vsugerovat, že ho milujete." Bohužel ta "opilecká čtvrthodinka" na konec, kdy si pro Fauna, starého svůdníka, přijde smrt, už dost nudí. Tam se humor už vytratil. Ale i tak - "dobrých" 85% si film rozhodně zaslouží.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
9
Jeden z absolutně nejlepších filmů Viery Chytilové. Na první pohled role jakoby pro Miloše Kopeckého, či Miroslava Menšíka, ale obsazení Leoše Suchařípy mě úplně ve své době dostalo. Vynikající scénář, kamera. Ester Krumbachová s Vierou Chytilovou napsali z ženského pohledu vtipný scénář o hledání podstaty bytí pro muže za zenitem, přičemž to může být jakýkoliv věk. Kdo má rád poetiku Viery Chytilové, pak tento film byl ve své době vrcholem ostrého humoru.
kawa
3 388 bodů
5
Hodně slabý film Věry Chytilové, který svého času byl zcela nepodloženě přeceňován. Slabá kamera, mimoňská hudba, rádoby světácký hlavní představitel.... Za zmínku snad stojí jen výkon Vlasty Špecnarové.
Jitka
333 bodů
8
Chytilová natočila opět moralitu. Film vznikl podle krátké povídky Jiřího Brdečky Faunovo značně pokročilé odpoledne. Herecký koncert Leoše Suchařípy, který dostal konečně zajímavou filmovou roli. Typická nervní kamera, krásná procházka Prahou. Chytilová obsadila i prominentní "bakalářku" Libuši Pospíšilovou. Jednu z menších rolí ztvárnila dcera režisérky Tereza Kučerová.
AnnieHall
AnnieHall
52 bodů
10
Brilantní Leoš Suchařípa, vynikající Vlasta Špicnarová. Za mně vrcholní majstrštyk Věry Chytilové, kde možná nechtěně odhalila křehkou duši muže. Svůj podíl na něm má určitě i Ester Krumpachová. Tyto dámy se asi v mnohém doplňovaly. A hlavou mi vrtá pořád to Maroko...:-)