Ezop

61%
Ezop
Plakát traileru
Když bulharský režisér Rangel Valčanov na sklonku 60. let natočil stylizovaný, teatrálně sošné a proklamativní životopis slavného antického bajkaře Ezopa, sotva tušil, že snímek se ocitne mezi zakázanými. Tehdejším mocipánům se zdál závadný: hlavní hrdina touží po svobodě a nezávislosti, ochoten za své přesvědčení položit i svůj život. Nelíbilo se jim, že otrok Ezop odhaluje nepravosti svých pánů a hlásá, že v případě nutnosti je třeba se jim postavit.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
V české kinematografii naprosto raritní snímek, jaký nemá obdoby. Výprava, kostýmy, scenérie, dějství. Postava Ezopa moralizujícího za pomocí svých bajek poukazuje na sílu člověka nenásilnou formou bojovat s lidskou hloupostí a bezprávím. Divadelní komorní ztvárnění posiluje uměleckou hodnotu díla za pomocí výborných exteriérů, což byl skvělý tah. Takhle to vypadá daleko věrohodněji, než kdyby se využili typické umělé studiové kulisy. Herecké výkony jsou ukázkou profesionality nejen českých herců. Jedná se o velmi silné dílo s moudry platné i pro dnešní svět.
kawa
3 388 bodů
8
Zajímavý filmový pokus přenést bajky otroka Ezopa do filmové podoby. Vedle českých herců Kemra a Filipovského vyniká především Ezop Georgi Kalojančeva! Naopak příšerný dabing Sapfó Slávky Budínové, který se k postavě prostě nehodí.

Dodatečné informace

Původní název:
Ezop (více)
  • Československo Ezop
Premiéra v ČR:
1. 4. 1990
Země původu:
Československo, Bulharsko, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění